Bästa tipsen på aktiviteter till årets alla skollov

Skollov på intågande – den stora frågan är densamma varje gång! För de som inte är en skidåkande familj med en stuga bokad i fjällen eller alperna kan paniken komma krypande längs ryggraden…V A D ska man hitta på?!

//Vissa länkar – inte alla – i detta inlägg är affiliatelänkar. Det innebär inte någon merkostnad för dig om du skulle boka, men kanske att vi får en liten slant, vilket innebär att vi kan fortsätta med våra tips.//

Visst kan det vara mysigt att bara hänga hemma – om man är en familj som det funkar för (eller om man är tvungen av ett eller annat skäl) men är man inte väldigt kreativ och engagerad som förälder blir det kanske på sin höjd lite bullbak, ett och annat parti ”Finns-i-sjön” och en vääääääldig massa skärmtid däremellan.

Lovet är ju ett tillfälle att samla ny energi, visst. Men de flesta barn (och vuxna) mår bra av att aktiveras på ett eller annat sätt, också. Vi som till och med har tagit namnet ”Familjeparker” är ju vanligtvis inte sena att rekommendera just en sådan – en familjepark – men ofta är sport- och påsklov för tidigt för att de flesta ska ha öppnat. Kolmården brukar dock faktiskt öppna till påsk.

Så, här kommer lite blandade tips på korta och långa utflykter, nära och långväga, mindre kostsamma och dyrare. Hoppas något kan inspirera och ge er en riktigt trevligt skollov tillsammans – oavsett om det är dags för sport-, påsk- eller kanske höstlov när du läser detta.

6 tips på bra familjeaktiviteter under skollov

Stockholm

Framtidsmuséet har mycket att upptäcka för teknik-nyfikna.

Om du bor nära Stockholm, eller planerar ett besök hit, är utbudet oändligt. Men säkert finns roliga saker att göra även i er stad som kanske inte blivit av än? Några ställen vi besökt tidigare år är Tekniska Muséet och Bergrummet. På sistone har det även poppat upp flera nya besöksmål och muséer, som Framtidsmuséet, Upplevelsemuséet och Paradox Museum.

Åk på familjespa

Vem gillar inte att bada? Vi har testat spa som koncept även för familjer som har busiga barn och det har funkat det också. 🙂 Förra sportlovet besökte vi Hotel Tylösand och Vattnets hus där vi hade det fantastiskt bra. Vi har också checkat in på Skepparholmen spa ett tidigare år. Se hela vår lista med familjevänliga spa.

Boka ett aktivitetsläger

Vi var nyligen till nya Jumpyard i Barkarby utanför Stockholm och testade deras SkyRider med mera. De har något de kallar Jumpcamp fyra gånger per år, även på sportlovet (3 dagar /1200 kronor, kl 8.45-15.00). Konkurrenten Yoump har också läger för ungefär samma pris men hälften så länge per gång (3 dagar/1290 kronor, kl. 8.30-11.30). Leos Lekland har också ett Winter camp (3 dagar, 8.30-15.00/1199 kronor).

Billund om vintern

Bor ni söderut kan ett besök till Billund kanske vara aktuellt. Ett ställe vi gärna tipsar om är Lego House som är fantastiskt och passar både yngre och äldre besökare.

Ett annat på vägen, som inte är beroende av väder, är gokart-banan RaceSyd. Att både bo och besöka Lalandia är också ett tips. I deras inomhuscenter finns både shopping och aktiviteter som lekland, skidbacke och en stor vattenpark med mera. 

Är det påsklov och senare kan man även besöka själva parken Legoland som vi aldrig tröttnar på, det är lika kul varje gång! (I år 2024 öppnar de 28 mars och har öppet valda dagar fram till den ”riktiga säsongsstarten” i juni då det är öppet dagligen).

Om vädret är fint är WOW Park också ett tips för den som vill vara ute i naturen men ändå ha gott om aktiviteter.

Ta en ”sista minuten”

Att ta en sista minuten kan vara en lösning om man inte planerat och bokat långt i förväg. ”Halv-nära” inpå brukar resorna vara dyra men flera år har vi bestämt oss i sista minuten och kommit iväg för ungefär halva priset.

Melia Dunas Beach Resort, Kap Verde.

Det har känts som ett KAP varje gång och en gång var vi också dit till KAP Verde 😉 en annan till Cypern. Vi har också varit på aktiv familjeresa till Algarve och ett 60-tal andra länder. Vi gillar att resa… 🙂 

Åk på familjekryssning

Att kryssa är en absolut favoritsyssla i vår familj! Och vi gör både korta och långa kryssningar, läs mer om familjekryssningar på vår systersajt Seafun.se som också har YouTube-kanalen SeaFunTV ni gärna får prenumenera på. 🙂

Rederier (inte alla fartyg men oftast de största och nyaste) som är särskilt anpassade för familjer är Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line, Costa Cruises, MSC Cruises, Carnival Cruise Line och Disney Cruise Line (även om vi inte kryssat med dem själva – än). Även Princess Cruises nyaste fartyg Sun Princess.

Har man yngre barn som ändå inte kommer kunna nyttja vattenrutschkanor, klätterväggar, laser tag-aktiviteter, ziplines, surf- och skydiving-simulatorer, är det egentligen tillräckligt att man väljer ett rederi som har barnklubb.

Har man lugna barn som inte saknar ovan nämnda fartfyllda och sportiga aktiviteter kan man också välja ett rederi som P&O Cruises, särskilt deras nyaste fartyg. Vi testade kryssningsfartyget Iona förra året och hade det fantastiskt. Superfint och prisvärt!

Varje lov har också Östersjö-rederier som Viking Line, Tallink Silja, Finnlines och nu nyligen återuppståndna Birka Gotland (Gotland Alandia Cruises) familjeanpassade program och aktiviteter.

Vi har kryssat med alla och de har från och till bra familjerabatter och för yngre barn kan det ibland kosta 0 kronor eller vara gratis barnbuffé (se respektive hemsida för rederierna då sådant här ändras).

Vad blev du mest sugen på? Kanske har du en fråga eller ett eget tips du vill dela med dig av? Lämna en kommentar nedan! Följ oss gärna också på Instagram.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *