Sveriges 30 bästa spa för familjer

Tror du att spa bara är för vuxna så tror du fel, vi har testat oss fram för att hitta Sveriges bästa spa för familjer. De allra flesta barn älskar ju vatten och att bada så ett spabesök för hela familjen kunde ju inte vara mer rätt! Dessutom, varför skulle inte även barn behöva koppla av (och koppla ner/ur allt digitalt) och bara njuta?

Mamma-son-behandling, som vi njöt! 🙂

Tack och lov finns faktiskt många spa i landet som släpper in familjer, i alla fall under vissa tider, under skollov och/eller vissa dagar eller till vissa delar av badavdelningarna. Vi har satt ihop en lista med Sveriges bästa spa för familjer så du ska slippa leta!

Vad skiljer då att gå på badhus/åka till simhallen från att åka på spa som familj? En del saker är lika, men ändå är ganska mycket olika. Jag skulle säga att spa är tusen gånger bättre. 😊

Likheter och skillnader

Familjen på Nordic hamam!

För det första är det snyggare, fräschare och mysigare. Men också dyrare förstås. När min man åkte med barnen nyligen till vår lokala simhall fick de betala 100 kronor för alla tre.

När vi Vattnets Hus i Ängelholm nu på sportlovet var priset 350 kronor per person för deras familjespa-paket. Men då ingick både simträningsbassäng, äventyrsbad OCH tillgång till deras fina spaavdelning Nordic Hamam med hamam, ång- och torrbastu samt superfina pool med utsikt över Rönne å. Plus lån av handduk, tofflor och badrock.

Mer om besöket till Vattnets Hus i detta inlägg, liksom det vi började sportlovet med; Hotel Tylösand som också välkomnar badsugna familjer som vill koppla av tillsammans.

Bad-maraton

Vi kunde inte haft det bättre på Hotel Tylösand. Strandnära, jättepool med biovisning direkt ovanför poolen, jacuzzi, bastu och massa mysiga soffor. Och så en ovanvåning bara för vuxna och en imponerande behandlingsmeny. Båda dessa ställen har även behandlingar för barn, även om det inte var något vi provade denna gång, vi hade fullt upp med att bada. 😊

Theo och Isac i stora poolen på The Spa, Hotel Tylösand.

Och som barnen badade. De tröttnade aldrig, och varje morgon eller efter måltid kom frågan igen; när ska vi bada? Kan vi gå och bada nu? Hemma har vi haft svårt att komma iväg och simträna med yngste sonen och har det blivit av har det handlat om någon timme i badhuset. De har ju ofta ganska kalla pooler så njutningen uteblir oftast…det blir mest blå läppar och tjat om simtag/bentag.

Familjespabesök – som en hel simskoletermin

På spa är poolerna varma och eftersom vi badade i cirka 5-6 timmar per dag (jo det är sant, hahaha!) så blev det ju som en hel termin simskola på några få dagar. 😉

Yngste sonen lärde sig massor! Han simmar visserligen fortfarande inte ovanför ytan men gör nu både arm- och bentag ihop och tar sig fram mellan poolkanterna utan problem. Dessutom har han blivit helt orädd och kastar sig ut hit och dit utan hämningar, gör kullerbyttor, bomben, dyker och allt han kan komma på.

Äldste sonen är vattenvan sedan tidigare och älskar det även han, så vi hade det verkligen toppen på våra familjespabesök!

Smakar det så…

På förstklassiga Hotel Tylösand kostar det i sommar från cirka 4660 kronor per dygn för en familj på två vuxna och två barn inklusive övernattning, frukostbuffé, trerätters supé för de vuxna och en varmrätt för barnen, entré till spa, gym (15-årsgräns) och träningspass (vuxna).

De har otroligt god mat på Restaurang Tylöhus, Hotel Tylösand. Alla var nöjda!

Och det finns fler. Här nedan har jag gjort en sammanställning av andra spaanläggningar i landet som också välkomnar familjer. Vissa har vi besökt som familj och då hittar du inlägg om det här på sajten (länkat från respektive spatips nedan), vissa har vi besökt i egenskap av systersajten Spabanken – ibland med barn och ibland utan, även det länkat nedan i så fall.

Kanske du har ett annat bra tips? Fyll gärna på i kommentarerna!

Listan med Sveriges bästa spa för familjer

Hotell Tylösand har två våningar där den övre är för vuxna och här råder lugn och ro, medan den undere har ”social spa” som devis och här är det okej att prata och ha skoj (dock inte att göra bomben i poolen!). Det går att boka barnbehandling spela pingis eller gå en konstvandring på hotellet. Lekrummet ”Tuffers” är öppet vissa lov och erbjuder då pyssel, pingis, spel och annat skoj. Läs mer om vår familjespavistelse på Hotel Tylösand.

Arken Hotel & Art Garden i Göteborg har allt från halvdagspaket för familjer till särskilda rabatterade paket under sommaren och paket som gäller under skollov. Detta hotell ligger på klippor vid havet och utöver deras fina spa har de barnaktiviteter under loven. Du kan läsa om Art Garden Spa här.

Dalecarlia Hotel & Spa i Tällberg välkomnar familjer året runt. När det är skollov är öppettiderna för barn i pool- och spaområdet förlängda, annars gäller måndag–fredag kl. 10.00–13.00 och lördag–söndag kl. 09.00–12.00. Läs om vår upplevelse av Dalecarlia här.

Färna Herrgård & Spa i Bergslagen välkomnar barn till sitt spa mellan tisdag och söndag kl. 9.00-13.00. Övriga tider gäller 13-årsgräns. Här tillåts inte plask och lek men barnbehandlingar finns och när man bokar paketet ”Barn & vuxenlyx” får man tillgång till en egen spasvit. Läs här om när vi besökt Färna Herrgård (utan barn).  

Hooks Herrgård i Småland välkomnar barn över 10 år vissa datum under skolloven och vissa tider. Spat ligger vackert vid sjön Hok och här finns en 20 meter lång pool samt både varma och kalla källor, plus att man kan doppa sig i sjön via en brygga. Bastur och upplevelseduschar finns också samt relaxrum. Läs om Hooks herrgård på vår systersajt Spabanken.

Hotell Mossbylund i Skåne har vi inte besökt men läst oss till att barn till boende gäster tillåts i spa i målsmans sällskap under sommarveckorna 26-33, mellan kl 09.00-10.00 och 14.00-16.00. Övriga veckor på året 09.00-10.00 och 14.00-15.00. Höstlov, sportlov och påsklov sänks åldersgränsen från 16 år till 13 år för både boende & dagspagäster.

Kurorten Mösseberg i Falköping har barntider för sitt spa söndag kl 15.00-17.00, måndag-onsdag kl. 09.00-11.00. Övrig tid gäller 16-årsgräns eller 13-årsgräns i målsmans sällskap.

Badhotellet Tranås har familjepaket vissa datum under skolloven. Då sänks åldersgränsen och blöjfria barn är välkomna till deras spa. Övriga tider har de en åldersgräns på 15 år.

Kosta Boda Art Hotel i Småland välkomnar barn dagligen mellan klockan 9.00-13.00. Detta hotell bjuder på undervattensutställning av glaskonst i sin stora inomhuspool och de har både massage med glas samt fisk-spa där små fiskar nafsar fötterna lena. Läs om när Spabanken besökt Kosta Boda Art Hotel.

Orbaden Spa & Resort i Hälsingland känns både som en mysigt lantlig gård samtidigt som de har fantastiska sviter inredda av kändisar, och spa med utsikt över Ljusnan. På Orbaden spa är barn välkomna måndagar mellan kl. 16.00-18.00, tisdagar-lördagar mellan kl. 9.00-11.00 och 16.00-18.00 samt söndagar kl. 9.00-11.00. På sportlovet har de särskilt paket för familjer och vissa trevliga barnanpassningar som varm choklad framför brasan på eftermiddagarna. Läs om Spabankens besök här.

Quality Hotel Frösö Park i Östersund välkomnar barn mellan 4-14 år i målsmans sällskap måndag – fredag mellan kl. 12.00-14.00, och lördag – söndag kl. 10.00-14.00. Barn betalar halva entrépriset till den 1200 kvm stora spaavdelningen. Läs mer här.

Selma Spa i Sunne, är Sveriges första moderna spahotell och här har de familjeperioder då aktiviteterna är anpassade även för yngre besökare. Då kan man utöver bad ägna sig åt allt från kubb och tipspromenad till träningspass – vissa är endast för barn medan andra är för familjer så att barn och vuxna kan träna tillsammans. I spaavdelningen är barn välkomna vissa tider och finns suget efter ännu mer bad är det endast 500 meter till Sunne Vattenland!​ På Spabanken finns många inlägg att läsa, här är ett av dem.

Hotel Skansen i Båstad tillåter barnfamiljer som bor på hotellet in till sin vackert klöverformade pool särskilda tider (måndag-söndag kl. 07.00-09.00 samt 19.00-21.00, till kallbadhuset välkomnas barn på onsdagar kl. 07.00-09.00 och kl. 14.00- 19.00). Över 13 år kan gå med föräldrarna även utnaför dessa tider. Hit har Spabanken varit många gånger, en gång med familjen.

Skepparholmen i Stockholm sänker åldersgränsen till 10 år utvalda dagar under sport- och påsklov. Här finns härligt varma pooler, ång- och torrbastu, gym och relax med havsutsikt. Hit var vi ett lov och testade konceptet och det finns både blogginlägg och film om besöket!

Smögens Hafvsbad i Bohuslän har vissa tider då även barn under 13 år (i målsmans sällskap) får gästa deras spa; alla dagar mellan kl. 09:00-11:00 och 11:00-13:00. Läs om när Spabanken var här.

Stenungsbaden Yachtclub i Stenungsund ligger som så många andra fina anläggningar precis vid havet. Här välkomnas barn ända från 0 – 12 år under skolloven till spaavdelningen mellan kl. 7.00-12.00 måndag-söndag. Från 13 år är barnen välkomna hela dagen under loven, och det finns också en chokladmassage att boka för barn under 16 år. Andra aktiviteter är hotellets träningsstig som passar familjer. Stigen har 10 stationer med övningar för hela kroppen. Läs om när Spabanken var här.

TanumStrand i Grebbestad välkomnar alla åldrar till sina pooler Stora & Lilla Blå. Inomhusbassängen Stora Blå är 25 meter och har rutschbana. Bubbelpool finns också liksom en liten grund pool för de minsta och en utomhuspool; Lilla Blå. Spaavdelningen är öppen för ungdomar från 16 år i målsmans sällskap.

VANN i Bohuslän välkomnar barn till spa på torsdagar kl 15:00 – 17:00 och fredagar kl 07:30 – 09:00. Sommartid och under skollov har de utökade tider då barn från 0 år är välkomna. Övriga dagar och tider gäller åldersgränsen 18 år i spa, eller 13 år i målsmans sällskap. I utomhuspoolen är barn alltid välkomna (öppen under sommartid kl 7-22). Läs om när Spabanken gästade Vann.

Vadstena Klosterhotel har höstlovspaket med tre timmars tillgång till spa. Då sänks åldersgränsen till 12 år i målsmans sällskap, och de erbjuder även våra kortare barnbehandlingar (20 minuter). Övriga behandlingar går att boka från 16 år. Spabanken har besökt Vadstena flera gånger.

Varbergs Kusthotell vid Apelviken välkomnar barn 0-11 år mellan måndag-söndag kl. 08.00-10.00, med utökade tider under skollov. Barn under 12 år får inte besöka hela Thalassospat men ungdomar 12-16 år har tillgång till hela spaavdelningen i sällskap av vuxen. Läs om när Spabanken besökte Varbergs Kusthotell.

Varbergs Stadshotell & Asia Spa öppnar upp för hela familjen och blöjfria barn under sommarveckorna 25-32, mellan kl. 08.00 – 13.00. De har även ett lekrum som är öppet dagligen kl. 9.00 – 20.00. Barn under 15 år ska ha målsmans sällskap. Läs om när Spabanken var här.

Yasuragi i Stockholm sänker åldersgränsen från 16 år (i målsmans sällskap)till 13 år under perioderna 27 feb – 5 mars och 3-16 april. Här är det mobilfritt och kravlöst, fullt av badnjutning och möjlighet till kvalitetstid. Läs om Spabankens familjebesök här.

Åkerblads Gästgiveri, Hotell & Spa i Dalarna välkomnar alla barn som badar i målsmans sällskap till poolområdet med bubbelpooler och bassäng. I Utomhuskällan och deras spalounge är barn välkomna mellan kl. 09:00-13:00 (därefter råder åldersgräns på 15 år). Vi testade spasviten när vi var på besök!

Ästad Vingård har ett unikt utomhusspa, Sinnenas spa, med olika badmöjligheter och en undervattensbastu. Hit har vi varit både med och utan barn. Läs om ett familjebesök här. Sinnenas Spa har en åldergräns på 13 år.

Det finns förstås andra hotell med badanläggningar, oavsett om de kallas spa eller inte, dit familjer kan åka och ha det bra. Exempel på sådana är Hotell Riviera Strand utanför Båstad, Falkenberg Strandbad, Ystad Saltsjöbad och Storhogna Högfjällshotell & Spa. På de två sistnämna är inte barn välkomna till hela spaupplevelsen, men de kan bada i vissa delar och familjer har det mycket bra tillsammans här.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *