Vi firar påsk med Bamse på Kolmården

I lördags, den 1 april, hade Kolmården säsongspremiär med tema ”Påsk med Bamse”. Djurparken ligger drygt 2 mil utanför Norrköping och har förutom djur även flera områden med åkattraktioner samt en Bamsevärld.

Vi var på plats, precis som förra året, och klev med stora steg in – förväntansfulla att upptäcka årets nyheter! Besöket var ett samarbete med Kolmården för att vi skulle kunna upptäcka och berätta om vad som händer där nu under påsken, men helt utan krav på vad eller hur vi skriver.

Årets fokus ligger på påskfirande med Bamse och hans vänner, och det var också där vi började och hängde mest – i Bamses värld. Här var nästan alla åkattraktioner öppna sånär som på Godiståget, kanske den också öppnar om snön smälter bort och temperaturerna höjs lite. (Wildfire var också stängd då vi var där, på grund av kyla.)

YouTube-kanalen, inget aprilskämt

Med hopp i benen och vårglädje i kroppen studsade Theodor iväg och blev nästan lite snurrig av allt roligt och vad han ville göra först. Valet föll på Mini-hopp, en mindre variant av fritt fall, som gav oss härligt sug i maggropen.

Bredvid oss satt ett par småtjejer som såg att pappa Kristofer filmade. ”Gör ni film för YouTube?” undrade de. Ja, svarade vi varpå de replikerade ”näää, det tror vi inte på…”. Hahaha, kanske tänkte de att det var ett aprilskämt men det var det ju förstås inte – vår YouTube-kanal är högst verklig och vår video om dagen kan ni se här nedan, bara klicka på bilden.  

Theo åkte också de snurriga Dunderhonungsburkarna, Skalmans flygskola, Bamses flygande matta och båten Viktoria, men det finns ännu fler attraktioner att åka för den som ligger i.

Även om sjuårige Theo själv verkar tycka att han väger på kanten mellan att vara i ”Bamse-åldern” och inte, så passar dessa åkgrejer honom perfekt. Han får känna sig modig och kan åka allt. 🙂

Ny Bamseföreställning

I Bamses värld var det tätt med småbarnsfamiljer och barnvagnar. Ändå upplevde vi inga köer till attraktionerna, kanske för att de lyckats sprida ut dem bra i naturmiljön. Många går ju också och äter farmors pannkakor, köttbullar eller köper godis i Katta-Los godisbutik i Småköping.

Vid vissa klockslag samlas många familjer också vid teaterscenen där det i år visas en ny föreställning; ”Bamse och den kluriga uppfinnartävlingen”.

Vi såg hela föreställningen som börjar med att Krösus Sork utlyst en stor uppfinnartävling som vännerna bestämmer sig för att delta i. Jag var tveksam om Theo skulle ha tålamod men han satt som klistrad, trots att det nog egentligen är riktat mot yngre barn. Föreställningen är bra genomförd med de härliga figurerna och tydliga speakerröster, lite som en serietidning fast live. 😉

Miljön är väldigt mysig i Bamses värld. Hur vi än gör hamnar vi alltid här och äter farmors köttbullar. I år åt Theo 10 stycken – en hel vuxenportion! Moset är också gott, det känns att det är stompat av riktiga potatisar och är lite härligt grovt. Mums!

Trädgårdslandet

Med mätta magar var vi redo att ta oss an resten av parken. Nästa mål blev Trädgårdslandet som också är en särskild miljö nu för påsken. Här växer sig morötterna gigantiska och bonden Jansson huserar tillsammans med påskharar och andra filurer som Riddare Snödroppe.

Mitt i leken pågår en interaktiv föreställning där barnen får vara med och leta guldägg. Plötsligt var bonden borta och skådespelarna samlade ihop en grupp barn som fick vara med och leta.

Färden ledde ända ner till Häxköping tills bonden var återfunnen, åh vad jag älskar sådan lekfullhet och när besökarna får delta mitt i det som sker!

Häxköping

I Häxköping träffade vi häxorna Ametista och Smaragda och deras lärljungar, häxor som just fått sina flygkörkort som man måste ha för att få flyga kvast. 🙂

En av de röda ladorna är inredd som en hel liten handelsstad med allt en häxa kan behöva; kvastservice, skönhetssalong, hattaffär, trolldrycksbutik och mycket mer. Det finns även en liten ”utställning” med olika kvastar. En kan man sitta på och testa men se upp – den kanske flyger iväg med dig!

Mellan Häxköping och Godisstigen (som i parken heter Godisriket) hittar man en friluftsscen med häxshowen ”Kvistfritt kvastskaft”, en riktig tungvrickare! Vi missade tyvärr föreställningen men håll utkik i programmet efter vilka tider den visas för jag tror säkert den är bra, vi småpratade i alla fall med häxorna och de var roliga och kluriga.

Godisriket

Godisriket är en liten stig på en kulle nära Häxköping där man ska räkna godis längs vägen och rapportera in antalet på slutet för att få en liten belöning. Självklart en favorit bland alla barn!

På vägen mellan de olika områdena finns förstås djuren. Kolmården har fler än 60 arter i olika områden på det 150 hektar stora området. I dagsprogrammet kan man hitta olika visningstider för järv, elefant, surikat, takin med flera.

Vi såg kameler, spanade efter björn (men de sov nog ännu såhär års) men i övrigt hade vi fullt fokus på allt påskfirande. Nu känner vi att vi måste tillbaka någon gång för att BARA titta på djuren, Kolmårdens huvudfokus kommer lätt i skymundan när man är där på speciella tillfällen hela tiden som påsk och halloween.

Annat man också kan göra nu under påsken är att åka linbanan Safari över savannens häftiga djur. Vi fick en riktigt fin tur förr-förra året då vi också besökte parken på öppningshelgen. Är du sugen på att se när vi åker linbana och vilka djur vi fick syn på, spana in filmen här nedan.

Delfinföreställningen Hope visas också, riktigt mäktig – särskilt om man kniper en plats nära poolen. Men se upp, du kanske blir nedstänkt av en busig delfin. 😉

Praktisk info

Årets påskfirande pågår längre än tidigare, hela 15 dagar under perioden 1 – 23 april. Se Kolmårdens hemsida och öppettider för exakta dagar. De har dessutom sänkt biljettpriset vissa dagar. Observera att det finns ett begränsat antal platser per dag och att alla besök måste förbokas online. Nu under påsken varierar priserna mellan 429 -499 kronor för vuxna och 329 – 399 kronor för barn (gratis under 3 år).

Det tar knappt två timmar att köra från Stockholm. Vi lyckades inte vara på plats förrän strax före kl. 12 men det visade sig passa bra och gav en lagom lång dag i sol och natur med många roliga aktiviteter. En jätthärlig dag med vårsol, påskpynt och Bamse och hans vänner!

Följ oss gärna i våra sociala medie-kanaler för att inte missa några tips eller äventyr!
Facebook (https://www.facebook.com/Familjeparker/) Instagram (https://www.instagram.com/familjeparker.se/).

Glad påsk! önskar Familjeparker (Heidi, Kristofer, Isac och Theodor)

One thought on “Vi firar påsk med Bamse på Kolmården

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *