Vi testar Upplevelsemuséet

Upplevelsemuséet är ett relativt nytt tillskott på Stockholms museikarta. Muséet öppnade 2021 och ligger i Globen Shopping och en dag på sportlovet begav vi oss dit i sällskap av en annan familj för att se vad det gick ut på.

I entrén kunde vi låsa in våra jackor och betala, sedan väntade en röd matta och draperier som ledde oss in till en värld av just – upplevelser! Det första vi stötte på var ett akvarium med afrikanska jättesniglar.

Vi var alla lite fega, men mamma Lisa var modig och fick hålla i en av dem – efter att ha tvättat händerna både före och efter.

Heidi och Kristofer.

Kristofer provade en graviddräkt medan barnen testade världens starkaste lakrits. Vi kunde också prova på att stå på en fakirbädd i bara strumplästen liksom att styra ett dataspel med ögonen.

Theo testar tekniken.

Även om muséet inte är stort så finns mycket att upptäcka på de olika bord som står uppställda. Det finns tre avdelningar kan man säga.    

Avdelning ett av tre.

Världens största och minsta

Världens minsta bok fascinerade (man var tvungen att ha mikroskop för att kunna läsa den) liksom världens minsta mobiltelefon och ett par skor i världens största storlek.

Superlätta 20 kilos tyngder och tegelstenar man lätt balanserar på två fingrar hade vi också skoj med liksom en stekpanna av något lätt material för filminspelningar.

Theo testar effekten av ett slag med en lätt stekpanna från Hollywood.

Muséet bygger på att man upplever utställningen med alla sina sinnen. På så sätt är det väldigt interaktivt. Det finns saker att lukta på (vissa doftar gott medan annat luktar ganska oangenämt), smaka (det finns både godis att prova liksom friterade syrsor och annat skumt), teknik, kultur och en massa annat…

Vi var alla fascinerade och roade så det vi hade läst på deras hemsida, att inte bara barn utan även vuxna skulle roas av utställningarna stämde verkligen. Det ska gå att få hålla i en tandfossil och stå på ett strutsägg, saker vi missade.

Killarna tyckte om virtual reality-utmaningen att gå på en planka 200 meter upp i luften. Via en skärm kunde dem som inte testade ändå ”vara med på” upplevelsen ur samma perspektiv.

Fakta och priser för Upplevelsemuséet

Totalt ska Upplevelsemuséet ha 52 saker att uppleva och öppet veckans alla dagar (vissa helger och lov kan tiderna variera så se hemsidan för aktuell och korrekt information).

Muséet har ingen åldersgräns, men rekommendationen är att barn ska ha fyllt 6 år för att kunna uppskatta upplevelserna. Vissa saker i utställningarna är även ömtåliga så föräldrar förväntas hålla uppsikt.

Priset: 210 kronor samt 185 kronor för barn under 18 år och pensionärer, tyckte vi var lite högt. Ett familjepris hade varit bra. Annars var det roligt och en lagom lång aktivitet som kan kombineras med shopping, ett restaurangbesök eller varför inte deras systermuséum Framtidsmuséet.

Adressen är Arenaslingan 3, Johanneshov. Telefonnummer: 072-403 86 40.

One thought on “Vi testar Upplevelsemuséet

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *