Högsta rutschkanan finns i WOW Park, Billund

Efter ett kul stopp på RaceSyd och två fantastiska dagar på Legoland, hade vi en häftig grej kvar att göra i Billund: nämligen att åka Skandinaviens högsta rutschkana med fritt fall!

Denna hisnande upplevelse hittar man i WOW park som ligger bara 3 km från Legoland och Legoland Castle Hotel där vi bodde under vår vistelse i Billund.

WOW park i Billund öppnade 2020. Den första WOW parken ligger i Skjern, och det är de två bröderna Jacob och Aage Hindhede som skapat parkerna.

Med sina egna barndomsminnen från lekar i skogen som grund – ville de skapa en stor park där familjer kunde återknyta till naturen samtidigt som de lekte bland träd och andra naturelement.

För att realisera sin vision har de fått plantera mer än 7000 nya träd och flytta 40 000 kubik jord! Resultatet är ett jättestort område i naturen med över 100 lekelement både under och över jord – till och med uppe i träden.

Kombination av träning och lek

Vi visste inte alls vad vi skulle förvänta oss men blev glatt överraskade av den väl genomtänkta parken. Samtidigt som det fanns hur mycket att göra som helst var det också bra att man måste gå, klättra, krypa och hoppa. Som träning och lek på en gång!

I början av parken finns en restaurang där vi också åt lunch; det blev vikta pizzamackor till barnen och burgare med pulled beef åt oss vuxna. De vikta pizzorna var tyvärr inget vidare men burgarna var suveräna. Det var ganska dyrt dock, en kombination av Danmarkspriser och svag krona antar vi.

Trädkojor och gungor

Men leken då, hur gick det med den? Jo tack bra! Oj vad aktiva vi var! Vi spenderade cirka fyra timmar i parken och hade lätt kunnat stanna ett par timmar till, så kul var det.

Det finns så mycket att upptäcka, från olika rutschkanor, gungor och linbanor, nät att klättra i högt uppe i träden liksom trädkojor och pyssel/gåtor, hinderbanor och annat. Till och med toaletterna, inbyggda i en kulle, tyckte de var spännande och roliga!

Ett jättenät högt upp hade stora uppblåsta bollar i sig som barnen kunde leka med medan de sprang runt i nätet, det såg väldigt festligt ut underifrån.

På ett annat ställe fanns en boll som satt i snöre på en pinne att slå på och det låg också stora rör som barnen kunde springa fram i medan rören rullade. Som sagt, det fanns sååå mycket att göra.

Giganten

Höjdpunkten var förstås Giganten som rutschkanan heter och som ska vara Skandinaviens högsta som startar med fritt fall. Vi vuxna fick ju stora skälvan bara vi såg den men barnen bestämde sig snabbt, klart de skulle åka!

Giganten är helt ny då den öppnade i maj 2023, och åldersgränsen för att åka är 7 år. Starten ligger högst upp i ett 20 meter högt torn med förskräckta ögon, själva kanan är 60 meter lång.

Jag blev glad över att det fanns personal däruppe som hjälpte barnen och gav klartecken när det var säkert att åka. Man åker på en slags matta som är sydd som en påse där man stoppar in fötterna och håller i ett handtag. Sedan är det bara att putta sig fram och åka!

Vår Theodor 7 år hade en väldigt skrämd uppsyn när han kom ner första gången och jag var SÅ imponerad över att han vågade! Inte heller blev han avskräckt, både han och storebror åkte flera gånger. 🙂

Utöver nedfarten med fritt fall finns också en ”korkskruvskana” och en lite snällare nedfart med breda parallella kanor som killarna också testade. Mycket skratt blev det!

Kul även för en tonåring

Som ni förstår var detta en stor succé och hela detta besök i Billund denna gång (vårt fjärde? femte?) var som ett enda stort test om man fortfarande kan åka till Legoland med omnejd med en tonåring.

Vår äldsta kille nu 13 år kräver lite mer adrenalinpumpande aktiviteter (ELLER tekniska vilket han också är fascineras av) för att vara road. Men Billund klarar tonårstestet! Vi hade ett mycket lyckat besök, och då hann vi inte ens med favoriten Lego House denna gång…

Ytterligare en sak som fanns, som alla åldrar tyckte var mysigt, var en hage med getter. Här hängde vi länge och barnen kunde klappa getterna som precis hade fått killingar också. Väldigt gulliga!

Tips och priser

Det var motvilligt vi lämnade parken för att hinna åka till vårt övernattningsstopp i Sverige. Wow park är både enkelt och genialt, ett riktigt roligt och trevligt ställe!

Detta passar bra för familjer som tycker om att vistas i naturen men också vill ha en lugnare dag som ”motvikt” till alla åkattraktioner och det livliga tempot på Legoland.

Är vädret bra, åk absolut hit när ni är i Billund. Och med bra väder menar vi allt utom regn. Som ni ser på bilderna hade vi en molnig dag men det var bara skönt med tanke på hur svettiga barnen blev av alla lek och aktivitet.

Entrépriserna till WOW park är samma för vuxna och barn (över 3 år). Parken i Billund är lite dyrare än den i Skjern och kostar 219 danska kronor per person vid förköp online samt 249 DKK per person om man betalar i kassan på plats.

Ha gärna med egen matsäck och vattenflaskor att fylla på. Och massor av energi! 🙂

Följ gärna Familjeparker på instagram. Vi finns också på TikTok som @familyparks och på Facebook liksom YouTube.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *