Bergrummet – Tidö Collection of Toys & Comics

Ett leksaksmuseum inne i ett berg? Javisst! Alla känner kanske inte till det än men på Skeppsholmen i Stockholm, ungefär mellan Nationalmuseet och Moderna museet, ligger Bergrummet. Och i höst är det två år sedan detta leksaks- och seriemuseum öppnade.

Norra Europas största leksakssamling

En fin vårdag i april besökte Familjeparker det som ska vara norra Europas största leksakssamling. Ägare är David von Schinkel som ärvt samlingen av sin far. Totalt består samlingen av cirka 40 000 föremål.

Muséet är öppet året om så vare sig det är en kall vinterdag eller en regnig sommardag (eller solig…) går det bra att göra ett besök hit. Se hemsidan för exakta öppettider och dagar. Vi kom hit en lördagseftermiddag och då var muséet väldigt lugnt. Vi kunde i lugn och ro ta oss runt och hade allt att upptäcka nästan för oss själva!

När vi kom in stod det ett par trampbilar precis innanför entrén. Är du åtta år och alltid drömt om en egen trampbil finns det ingen logik i varför man inte ska hoppa ner och trampa iväg in i muséet med den! Skoj tänkte vi, att man kan trampa sig fram i Bergrummets gångar. Men, nej riktigt så var det inte meningen att man skulle göra. 🙂 Vi fick snällt ställa tillbaka bilen. Så – när ni ser den i vår film här sist i inlägget, gör alltså inte som vi. Fast jag tror de satte upp en skylt direkt att man inte får låna dem.

En utställning med flera perspektiv

Efter att man passerat ett par flipperspel och en garderobdel med skåp att låsa in saker i (finns att låna på plats) når man kassan och en liten shop.

Barn upp till tre år går in gratis, 4- 18 år kostar 90 kronor, vuxna kostar 140 kronor. Ett roligt erbjudande är att tre personer i tre generationer går in gratis på tisdagar! Detta gäller till och med 31/5 2019.

Tillbaka till museiupplevelsen. Att bara gå i gångarna i berget är häftigt! Det är spännande att se vad som kommer bakom nästa krök och utställningen är välorganiserad och spännande att se på.

Medan de vuxna nog ser leksakerna i ett historiskt – och stående – perspektiv, kan barnen här och där sticka in händerna genom hål i glaset och känna på föremålen. Det finns också runda utställningsrum där bara barnen kommer in och de vuxna får kika in genom små fönster utifrån.

Se men också röra

En boll rullar plötsligt förbi i en ränna i taket. Vi jagar den för att se vart den tar vägen. Den itudelade Volvo Amazonen som fått hyllor invändigt att ställa en gedigen småbilssamling på är cool, liksom karusellhästarna som våra killar (3 och 8 år) genast vill rida på så klart – och det får man!

En del för serietidningar finns också liksom liten utklädningshörna och – just nu – en tillfällig utställningsdel om Barbie som fyller 60 år i år. Vår minsting tyckte det var spännande att leka med dockor och hästar i de stora dockhusen som står uppställda med pallar framför.

Mysigt var också Bamses farmors kök och det lilla sagorummet, ett krypin med mjuka mattor och gosedjur där man kan lyssna på eller läsa sagor. Detta kan ni se några klipp ifrån i slutet av vår film som finns sist i detta inlägg.

Ambitiöst och lyckat

Att ägaren David von Schinkel haft de största ambitioner och lagt ner mycket möda på att få det så bra som möjligt märks. Jag läser på hemsidan att ett fyrtiotal kreatörer, arkitekter, scenografer, attributmakare, dekormålare, skulptörer, smeder, uppfinnare, digitala konstruktörer, konstnärer, projektledare och administratörer varit inblandade när museet skulle öppna i Bergrummet.

Vi kan bara konstatera att de lyckats att skapa ett verkligt fint museum där såväl stora som små har utbyte av besöket!

Missa inte att följa Familjeparker på instagram om du vill ha fler tips. 🙂

One thought on “Bergrummet – Tidö Collection of Toys & Comics

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *