Hotelltest: Ribe Byferie Resort

Under vårt påskbesök i Billund med omnejd bodde vi, förutom på Legoland Castle Hotel, även på Ribe Byferie Resort. Det var ett lite annorlunda boende på sätt och vis, och väldigt trevligt!

Ribe ligger cirka en timme söder om Billund i Danmark, nära havet och nationalparken Vadehavet. Byn grundades runt 710 e.Kr. och anses vara landets äldsta kvarvarande by.

Här finns en rik historia för den som är intresserad, annars går det utmärkt att bara strosa runt här; Ribe har via en internetomröstning blivit utsedd till Danmarks vackraste by!

Danmarks vackraste by

Idag har Ribe cirka 8000 invånare och tar emot en miljon turister årligen. Här finns det danska gemytet, det friska havet och sommarkänslan (inte minst i närliggande Blåvand och Esbjerg), trevlig restauranger (vi testade bland annat Quedens gård och Weis Stue) samt en härlig stämning.

Under en guidad tur fick vi se delar av denna lilla bypärla med sin å, sina shoppinggator likväl som bakgator där vi bland annat fick kika in hos en dam som hyrde ut rum på sin grönskande innergård. Det är precis såhär man vill att det ska kännas när man reser med barn; småskaligt, mysigt och familjevänligt!

Ribe Byferie Resort

Vad är en resort egentligen, i synnerhet den i Ribe? Stugby, nää…hotell, njaaa…lägenhetskomplex, nix…visst fanns här reception och service men mestadels skötte man sig själv i sitt boende. Byferien är vad det låter som; en ferieresort bestående av semesterhus som tillsammans utgör en liten by. Stilen tyckte vi hade en brittisk townhouse-touch som vi verkligen gillade.

I huset fanns ett stort allrum med fullt utrustat kök, matplats, soffhörna och tv. Ett sovrum för de vuxna och ett mysigt sovloft för barnen. Därtill badrum och en liten bakgård, jag tror det fanns en grill i boden också om jag inte minns fel.

Läget är idylliskt utmed Ribe å. Det kändes skönt att bara hänga här och mellan huslängorna kunde barnen leka och springa. Barnen älskade förstås också att det fanns en lekplats med studsmatta!

Eftersom vi hade så tur med vädret, trots att vi var här så tidigt som under påsken, var det verkligen toppen att det fanns lekytor. Ingen av oss hade ju packat sommarkläder för en Danmarks-resa i april så svetten lackade då temperaturen låg långt över 20-strecket under vår vistelse. Det fanns gott om familjer på plats och vissa av barnen slängde sig faktiskt i ån, så varmt var det!

På gångavstånd från Ribe

Ett annat plus för barnfamiljer var att det gick att låna olika uteleksaker helt gratis; krocket, bocchia, rullskridskor, sparkcyklar med mera. I receptionen bjöds det också på smarrigt godis (det var ju påsk!) och vuxna kunde även ta sig en kaffe utan kostnad här. En trappa upp fanns lekhörna, olika spel och playstation för barn och unga. Det fanns också ett utrymme med bubbelbadkar och bastu att hyra.

På området fanns också inhägnad parkering. Man kunde välja om sängkläder och slutstädning skulle ingå eller inte. Ytterligare en sak vi uppskattade var att det var gångavstånd in till Ribe by, så när vi skulle in och äta middag en kväll på Weis Stue så lät vi bilen stå och promenerade istället i den fina vårkvällen.

Allt som allt trivdes vi mycket bra här och tyckte Ribe Byferie Resort var ett riktigt trivsamt och familjevänligt boendealternativ som jag gärna skulle återvända till! I högsäsong kostar boendet från cirka 1400 danska kronor natten (vid boende för 4 personer).

Under samma resa besökte vi Givskud Zoo, Legoland, Lego House samt byarna Blåvand och Esbjerg. Legoland Billund Resort har mycket att erbjuda och det var säkert inte sista gången vi åkte hit!

Besöket genomfördes i samarbete med Legoland Billund Resort men alla åsikter är som vanligt uppriktiga och våra egna.

One thought on “Hotelltest: Ribe Byferie Resort

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *