Ribe – äldst och vackrast i Danmark!

Att vara äldst OCH vackrast är det få som klarar! Staden Ribe i Danmark anses dock bemästra båda dessa epitet och självklart ville vi uppleva destinationen under vårt förra Danmarksbesök!

I mitt förra inlägg berättade jag bland annat att Ribe ligger cirka en timme söder om Billund och att det är nära till havet samt nationalparken Vadehavet. Ribe grundades runt 710 och får idag besök av cirka en miljon turister årligen vilket är ganska många med tanke på att det bara bor runt 8000 invånare här.

Faktum är att det är mysigt att bara strosa runt här bland de gamla korsvirkeshusen och kullerstensgatorna där moderna butiker idag samsas sida vid sida med charmiga restauranger. Vi hann dessutom testa två utav dem; Quedens gård och Weis Stue. Mer om dem strax.

Statyer, historia och charmiga bakgårdar

Tack vare den guide vi hade, fick vi bland annat höra om den tyske munken Ansgar som såg till att Danmarks första kyrka byggdes i just Ribe runt år 860. En speciell staty av Ansgar står utanför Ribe domkyrka och guiden gav oss spännande information om konstnärens tankar. Vi fick också gå in i både domkyrkan och klosterruinen intill och höra mer om byggnadernas historia.

Den guidade turen fortsatte längs Ribe å och bakgator, överallt lika charmigt och pittoreskt! Vad man inte kunde se var att dessa husfasader dolde grönskande innergårdar, men eftersom vår guide var bekant med en av husägarna fick vi komma in och se hennes smultronställe.

Här kunde man även hyra rum om man ville och även om jag inte skulle rekommendera det för en barnfamilj med små barn såg det väldigt charmigt och genuint ut.

5 utflyktstips i och utanför Ribe

Vad vi däremot kan rekommendera när man – som vi hade en förmiddag – ett par timmar att ”slå ihjäl” är att besöka Minidyrehaven Ribelund. På kartan står det ”minizoo”, kanske kan det närmast jämföras med en 4H-gård. Här kan man i alla fall gratis titta på djur som åsna, får, getter, en ponny med flera djur. Kul tyckte våra killar som även vågade sig in till några av djuren!

Vi hade också blivit rekommenderade  att åka till Vadehavscentret men det var tyvärr stängt när vi var där (tidigt i säsong, under påsken). Ribe har också ett vikingacenter som jag verkligen tror att våra killar hade gillat men även det var tyvärr stängt under vårt besök här.

Testa att leva som en viking på Ribe vikingacenter. Pressbild Legoland Billund Resort.

Som tur var hade vi att göra ändå, vi åkte senare till både somriga Blåvand med sin fantastiska strand och fiskeorten Esbjerg där vi besökte Fiskeri & Sjöfartsmuséet som jag ska berätta mer om i kommande inlägg. Här tänkte jag avsluta med två recensioner av ovan redan nämnda Quedens gård och Weis Stue, som båda ligger i Ribe.

Lunch på Quedens gård

Quedens gård. Jag behövde bara lägga ögonen på entrén för att känna att jag skulle trivas här! Mysigt, rörigt, färgglatt…som en barnfamilj med andra ord. 😀 Här fanns mycket att titta på och vid kassadisken stod godiset och kakorna i långa rader.

Men, det fanns smarrig mat också. Vi testade på riktigt bra burgare till hela familjen, i barn- och vuxenvarianter. Alla blev kanonnöjda! Vi satt i det innersta rummet som var lite lugnare. Servicen var glad och trevlig också och priserna acceptabla (allt är ju dyrare i Danmark tyvärr…) så vi rekommenderar verkligen detta ställe.

Vuxenburgarna med oxkött låg på cirka 180 SEK. Suveränt smarriga!

Barnburgaren kostade cirka 110 kronor. Theo lät sig väl smaka.
Säg att det inte vattnas i munnen när du ser detta – och jag säger att du ljuger! 😉

Middag på Weis Stue

Weis Stue är en av Danmarks äldsta värdshus. Huset är från 1600-tal, inredningen från 1700-tal. Med takmålningar och gamla hantverksföremål runtomkring där man sitter ger det förstås en viss atmosfär som jag förstår lockar turister. Men inget annat imponerade tyvärr.

Servicen uppfattade vi som lite barsk och stressad, dessutom fick vi vänta en evighet på maten (medan andra sällskap gick före). Maten var inte heller mycket att hänga i julgranen, faktum var att jag blev mäkta besviken.

Höga priser, låg kvalitet

Barnrätterna låg på mellan 96 sek (korv med pommes) till 126 sek (köttbullar med potatis och sås). På menyn fanns också nuggets, pannkaka och spaghetti. När min yngste sons pasta äntligen kom in grät jag nästan. Hungrig som han var högg hann in men när jag såg hur bandpastan klibbade ihop var jag tvungen att smaka.

Det var riktigt dåligt tillagat och var av så låg kvalitet, inget vi hade ätit ens till vardags hemma. Jag försökte föreslå något annat men sonen nekade, han var väl för trött och hungrig stackarn. Samma med äldste sonens nuggest; halvfabrikat som detta på ”finrestaurang” är väl för tråkigt! Inte heller han ville äta upp maten.

Vi vuxna fick köttbitar som inte direkt var dåliga men med ”köpekroketter” till (typen man hittar i frysdisken) kändes det oinspirerande. Priset för denna varmrätt låg på nära 380 svenska kronor (!).

För dig som blir sugen på att åka till Ribe (Weis Stue kan ni skippa, allt annat var kanon) kan jag tipsa om att vi under våra dagar i Ribe och upptäcktsfärder i regionen bodde på Ribe Byferie Resort.

Besöket genomfördes i samarbete med Legoland Billund Resort men alla åsikter är som vanligt uppriktiga och våra egna.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *