Givskud Zoo firar 50 år

Dag två i Billund lyckades vi få in både en tur till Givskud Zoo och Lego House. Är man förstagångsbesökare skulle jag dock inte rekommendera det, det är båda så pass fina besök att man lätt kan spendera en heldag på båda ställena.

Givskud Zoo kallas också lejonparken. Här syns Theo som ett barn i bilen.

Givskud Zoo ligger cirka 2,5 mil från Billund vilket tar en knapp halvtimme med bil. När vi kom fram fick vi en smärre chock, det var kö till infarten! Vi bara gapade då vi inte varit med om detta förut. Påsken och det fina vädret drog uppenbart folk.

Entrén var flaskhalsen, sedan släppte ”proppen”.

Vi tvekade först och var nästan på väg att vända, men som tur var gjorde vi inte det. Allt gick smidigt och bilkaoset visade sig vara välorganiserat. Bilarna delades snabbt upp i fållor av parkens funktionärer och alla släpptes in i turordning. Det tog inte lång tid innan vi var inne.

Mäktiga lejon på nära håll

Theodor, vår 3-åring, har blivit intresserad av djur. Gärna farliga sådana som tigrar och lejon. Alltså var safarituren där man kör med egen bil given som första grej! Vi hade tur och fick se både lejonhonorna och en mäktig hanne med sin yviga man. Stort för Theo!

Tänk att få se ett lejon på riktigt!
En spanande lejoninna…
Flockens överhuvud himself.

När vi kom till zebrorna, antiloperna och girafferna (i en annan del, inte tillsammans med lejonen) hade Theo tyvärr hunnit somna, men vi andra spanade ivrigt. Safari är kul och spännande!

Tyvärr kom ingen giraff nära vilket hade varit skoj då vi hade takfönster på bilen. 🙂

En bra grej på Givskud Zoo är också att man kan välja, det går både att gå och titta på djur och köra bil längs vissa slingor. Vi gjorde både och. På ett ställe kan man stå bakom glas och spana på lejonen och vi såg en grupp med barn som fick en rundtur hos någon slags vattenbuffel med guide, så det går tydligen att göra också.

Man måste inte köra bil för att se lejonen.

Trampolinpark och lekplatser

Något som också är trevligt är att det inte bara finns djur på Givskud zoo utan också många stora lekplatser samt en trampolinpark. Barnen hade kunnat hängt bara i dem i timmar, så kul hade de! Vi hann bara leka i några av dem för det fanns mycket att prova på.

Vilket barn älskar inte att studsa? 🙂

En nyhet för i år var Skywalk, en 9 meter hög klätterställning med en lång nätgång som ledde fram till en rutschkana. Den tyckte Isac var riktigt skoj och tog sig upp och ner i flera gånger! 🙂

Skywalk var ny lagom till Givskud Zoos 50-års jubileum.

En sväng in i dinosaurieparken hann vi också med men vi hade lätt kunnat stanna en heldag. Djurparken/zoot är riktigt trevlig och just detta att det både finns djur att titta på och fina lekplatser är toppen.

Isac visade sig kunna mycket om dinosaurier och berätta friskt för oss andra.
Theo kör rodeo på ett (tack och lov) stillastående ”djur”…
En..stegosaurus? med sin unge.
Hjälp! Isac är fångad av en läskig dinosaur!

Restauranger på Givskud Zoo

Mat är ju också alltid ett kapitel för sig när man är på parkbesök. På Givskud finns det åtta olika matställen av olika slag att välja på, från grill till slush ice. De som ligger kring och närmast lekplatserna hade långa köer när vi var där men så hittade vi en restaurang i en oansenlig byggnad uppe i backen ovanför trampolinparken; Zooasen.

Zoooasen har platser både ute och inne.
I en hörna på terrassen finns en sandlåda.
Inne finns en rithörna för barn som ätit klart (eller väntar på maten).

Att gå hit om det är mycket folk på de andra ställen är ett tips! Här hade de pannkaksbuffé med glass för 69 danska kronor (cirka 97 SEK) vilket vi valde till barnen medan vi vuxna valde varsin pasta. Vi var alla helnöjda!

Ja tack mammasaurus! En tugga till! 😉
Klassikern pasta bolognese fick godkänt.

Barnen åt visserligen bara två var vilket inte gjorde det till något fynd direkt men parkmat är ju alltid dyrt. Vi vuxna tyckte våra rätter var toppen. Jag var mer än nöjd med min fräscha tortellini med ricotta för 75 DKK som dessutom hade massvis med goda grönsaker i sig och var toppad med parmesan.

Tortellini med ricotta kan rekommenderas!

Vi hade som sagt både lätt och gärna kunnat stanna längre men hade planerat in ett besök på Lego House på eftermiddagen. Mer om det i nästa inlägg!

Besöket skedde i samarbete med Legoland Billund Resort men åsikterna är som alltid våra egna. 
Följ oss gärna på instagram (@familjeparker) för fler intryck från resan samt youtube för att inte missa några filmer! 

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *