Vi testar: Legoland Castle Hotel

Förra året då vi var i Billund passerade och fotade vi byggarbetsplatsen till det som skulle bli Legoland Castle Hotel – det nya legohotellet byggt som ett slott. Nu i påskas när vi var tillbaka, var det färdigt och vi kunde checka in vilket var en underbar känsla när man längtat och väntat som vi gjort. 🙂

Wow – äntligen är vi här! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Hotellet ligger precis bredvid Legoland (på andra sidan vägen) och är fördelat på två byggnader; riddarnas borg och trollkarlarnas borg. Vi bodde i Wizards castle, alltså trollkarlsdelen, vilket passade oss fint!

Från Legoland finns en skyltad gångväg så att man lätt hittar till hotellet. Foto: Heidi Rovén.

Reception, shop och restaurang ligger dock i riddardelen så vill man ha allt i samma hus är det alltså där man ska bo, men det är annars inte många steg emellan. På utsidan finns stora legofigurer som låter; till exempel en drake som ryter när en legoriddare försöker attackera den.

Trubbel ett och trubbel två poserar vid en skylt utanför slottshotellet. 😉
Gillar man drakar och riddare har man kommit rätt! Foto: Heidi Rovén.

Vi checkade in tidigt på förmiddagen och då var vårt rum inte klart men det gick bra att ställa väskorna i ett bagagerum. När vi kom tillbaka på eftermiddagen hämtade vi bagaget och styrde sedan stegen med nyckeln i handen mot vårt rum…vi var alla lika spända på att få se det!

Killarna kikar på lego i barnvänlig nivå medan vi vuxna trixar med packningen.
Receptionen har små legovärldar bakom glas som kan underhålla medan de vuxna checkar in.

Dörren i baklås!

Dock stötte vi på patrull redan vid ytterdörren som inte gick att öppna! Det var en automatiserad sort som skulle öppnas ”av sig själv” när man förde nyckelkortet mot en avläsare (vissa tider) eller närmade sig (andra tider).

Fler än vi skulle till sina rum så snabbt samlades det en grupp familjer som stod där som frågetecken; varför kom vi inte in och hur skulle vi komma in? Flera försökte med sina kortnycklar utan att lyckas och gäster kom till och med från insidan för att hjälpa till men kunde inte heller komma ut! Nu började paniken stegras. Och bland föräldrarna började frågor väckas som ”vad skulle hända om det började brinna”…

Ingen kunde komma in till sina rum och folk samlades snabbt utanför ena hotellbyggnaden.

Rejält obehagligt alltså, och jag kände att jag bara var tvungen att gå till receptionen och prata med dem. ”Jag går inte in om ni inte är 2000 % säkra på att dörren fungerar korrekt!” sa jag, lätt desperat. De skickade efter hjälp, följde med och snart var dörren öppen och fungerade igen. Vi hade inga mer problem under vistelsen så vi hoppas att det var en engångshändelse.

Lysande vägg och hemlig gömma

Tillbaka till ögonblicket då klev in i vårt hotellrum på Legoland Castle Hotel, vilket ni också kan se på filmen här nedan. Först det första är ALLT specialgjort från mattor till toalettspol-knappar; allt är med det specifika temat viket gör det så speciellt! Väggarna i vårt rum hade trollkarlsmotiv och uppflugna på en hylla satt ett par ugglor som förmodligen var trollkarlens medhjälpare.

Temarum är kul! Här sov vi gott! Fast lille Theo tyckte ugglorna på hyllan var lite läskiga.
Perfekt för barn; mycket färg och roliga dekorationer!

Först andra natten upptäckte vi att man kunde släcka ner rummet på ett speciellt sätt och få vissa av bilderna på väggen att lysa! Det var trollkarlens experiment och magiska drycker som bubblade i olika färger – verkligen kul!

Med ett badrum samt hyllor, skåp och liten kyl i mitten kan man säga att rummet hade som två avdelningar:

  • Föräldrarnas del med dubbelsäng, bord, stol och tv (vilket gjorde att det var i den sängen alla somnade i alla fall. ;-)).
  • Barnens del med våningssäng, legobox och en hemlig lucka på väggen som hade kodlås. Äldste sonen Isac gick förstås igång direkt på den hemliga gömman – wow, vad coolt, hur får man upp det???
Legolåda, legovägg och ett hemlig skåp med kodlås – kan det bli bättre? 🙂

Det visade sig att i en av broschyrerna vi fått i receptionen om hotellet, fanns frågor att besvara om hotellet. Svaren i sin tur gav siffrorna i den kod man skulle använda för att få upp låset. Riktigt kul faktiskt och Isac stack genast iväg på jakt (vilket gav honom något att göra och oss lite lugn och ro, hihi…).

Vi vann tävlingen!!!

Efter lite förvirring fick han till det och innanför luckan fanns…ja, vill ni att jag ska avslöja? Om inte – titta bort NU! Inne i luckan låg varsina påsar med lego att bygga för barnen, legoset som de förstås fick behålla. Fint när rummet har presenter vilket vi varit med om förut när vi bott på det äldre Hotel Legoland!

Man kunde även vara svara på frågor och vara med i en legotävling. Tre vinnare per dag utsågs vars namn man kunde läsa på en skylt i receptionen varje morgon. Vi var förstås med och bara tjöt rakt ut när vi såg att lille Theodor vunnit!!! Ett stort legoset som inte alls var för hans ålder (vi fick välja mellan tre paket men alla var för större barn) och som storebror genast blev väldigt avundsjuk på. 😉

En stolt Theodor med diplom och stor legosats som han vann!

Självklart blev vi superglada och imponerade över det fina priset (vi trodde vinsten var en av de små förvaringsboxar de sålde i receptionen som kanske kostade 70 kronor ungefär), men om vi får komma med ett förslag hade det varit ännu bättre om det fanns olika vinster för olika åldrar.

Restaurangen på Legoland Castle Hotel

Legoland Castle Hotel har även en restaurang. Vi uppfattade att den hade öppet till frukost och middag men åt bara frukost på hotellet så middagsbuffén kan vi inte bedöma tyvärr. Frukosten ingick och vad väldigt fräsch, kanske lite basic om man ska vara petig.

De glada färgerna och de byggda valven gav rätt känsla.

Allt man behövde fanns förstås som olika slags yoghurt, fräscht nybakt bröd av olika sorter, pålägg och grönsaker, färdigportionerad gröt med äppelmos, mjölk (dock var behållaren slut varje gång på båda ställena när jag skulle ta en skvätt i kaffet och då var vi ändå först på plan).

Bland de kallskurna påläggen fanns även gott om grönsaker.
Gröten var färdigportionerad i små söta skålar.

Ägg på olika vis var jag också glad för och för den som ville ha en söt avslutning fanns danska wienerbröd. Utbudet av flingor uppfattade vi dock som rätt trist; havregryn, corn flakes och havrefras. Och i saknade något lite ”semestersmarrigt” för barnen som pannkaka, våfflor – eller något annat charmigt ätbart med legotema men det fanns inte.

Flingorna tyckte vi var tråkiga och ”budget”.
Bra med lekrum när inte mamma och pappa är klara med kaffet än… 😉

Stort plus vi vill i alla fall ge till den alerta och trevliga personalen! En ung tjej som mötte oss och ledsagade oss till vårt bord båda morgnarna hade energi så det räckte till ett helt kompani, bjöd på positiv utstrålning liksom stor förståelse för lite morgongriniga (och hungriga) barn.

Restaurangen hade alert och supertrevlig personal som kunde ta barn på bästa sätt!

När minstingen trilskades trollade hon glatt fram en legogubbe som hon gav honom, plus att när ett glas mjölk plötsligt rann ut över hela bordet tog det inte många sekunder innan personalen kom med trasa och torkade upp allt. Stor tumme upp från oss för detta!

Lekplats som en riddarborg

På baksidan av hotellet finns en lekplats på sand i riddarborgstil. Flera torn är sammanlänkade med gångar och här går det att ha skoj, klättra runt, fylla sand i pytsar som går att hissa upp, åka rutschkana med mera. Hit kan man till exempel gå i början av dagen eller slutet – om det finns någon energi kvar (och det brukar det ju som bekant alltid finnas när det gäller lek!). 😉

Plus för lekplatsen, det finns alltid en gnutta överskottsenergi att rasa av sig konstigt nog. 😉

En bra grej var att restaurangen hade några bord utomhus på en terrass som vätte mot lekplatsen. Så, det går alltså att sitta där under stora parasoller och ändå ha uppsikt över när barnen leker.

Här kan man slå sig ner i skuggan medan barnen leker på lekplatsen.

Våra barn på 3 respektive 8 år hade väldigt roligt och hade nog kunnat leka längre om vi inte talat om att det var dags att bege sig vidare mot nästa äventyr…

Sammanfattning

Att få bo i Lego-miljö när man befinner sig i Legostaden nummer 1 (istället för på ett alldagligt vandrarhemsrum eller på ett standardhotell) tyckte vi definitivt gav vistelsen en extra festlig inramning! Det tematiserade slottshotellet är väldigt fint.

Ståtligt – precis som ett slott ska vara. Foto: Heidi Rovén.

Om man får drömma så hade det gått att göra hotellet ännu mer ”magiskt”…genom att exempelvis addera ett café med roliga legobakelser, en utomhuspool med legofontän att plaska i på sommaren (fast visst, Aquadome på Lalandia finns ju) och/eller en bio där man regniga dagar (eller efter middagen) kunde se en Legofilm!

Kanske har man resonerat som så att hela Billund med omnejd är så späckat med upplevelser ändå -för det ÄR det – att boendet är för att sova och vila ut. Upplever gör man dagtid när man är på Legoland eller på utflykt till någon av grannbyarna.

Vi var i alla fall väldigt glada över att ha fått testa på detta, och kan man ge sig själv och sina barn denna upplevelse sätter det helt klart en extra skimrande guldkant på familjevistelsen i Billund!

Vistelsen skedde i samarbete med Legoland Billund Resort, men intryck och åsikter är som alltid våra egna (och som synes ovan alltid även ärliga!).

Läs även ett nyare inlägg om vårt besök 2023 på Legoland Castle Hotel här. 

ommentarer på “Vi testar: Legoland Castle Hotel

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *