Höstutflykt till småstadsmysiga Nådendal

Som jag skrev i förra inlägget reste vi nyligen i samarbete med Finnlines till Nådendal. Om man beger sig ut från Kapellskär med nya fartyget Finnsirius så når man först Långnäs på Åland och sedan Nådendal i Finland. Man måste inte gå av men gör gärna det, för Naantali – som orten heter på finska – är en väldigt charmig ort. Perfekt för en liten höstutflykt!

Hit har vi varit flera gånger. Senast i somras då jag, Theodor och en kompis med sin son, besökte Muminvärlden och ett par andra fina ställen. Såhär års är den stängd (parken öppnar i juni igen) men det är ändå mysigt i Nådendal för familjer.

Själva checkade vi in på femstjärniga Naantali spahotel som har ett stort poolområde med bastur där hela familjen är välkommen (entrén ingår när man bor på hotellet).

Hjärtat är en jättepool, den största jag sett inomhus! Det finns även en nedsänkt varm bubbelpool vid ena sidan, en hydroterapidel med bäddar att ligga på där det bubblar plus möjligheten att träna vattengympa med en virtuell tränare.

Mysig är också poolen under en kupol, också varm med kraftiga bubblor i mitten (barnen tycker det är som en bubblande vulkan) och då går det att simma ut på ett ställe.

I omklädningsrummen finns tillgång till bastu och poolavdelningen har också en bar med fri tillgång till citronvatten och man kan även beställa enklare rätter som toast och glass mm.

Ett skönhetscenter har de också där föräldrar kan unna sig en behandling. Själv testade jag deras nya ansiktsbehandling ”Happy Skin” med märket fleurs. Både uppfräschande och djupt återfuktande, precis vad man behöver såhär års.

Frukost på Nådendal spahotell

Fartyget kommer iland tidigt, redan 07.15, så även om det blir en tidigt start på dagen så har man också många timmar framför sig sedan.

Lobbyn var tom och lugn när vi anlände och även om man egentligen inte kan räkna med att få sitt rum först på eftermiddagen (då kan man självklart ställa in sina väskor så länge i ett bagagerum) så hade vi tur och fick vårt direkt.

Vi badade i omgångar under dagen och åt även en andra frukost (den första åt vi på Finnsirius fina à la carte-restaurang) vilket blev som en brunch. Hotellfrukost är alltid läckert och så också den på Nådendal spahotell.

Här finns kallskuret, frukt och grönt som sig bör liksom olika brödsorter, frasiga croissanter, kakor och bullar.

Man hittar både nyttigheter och lite sött och inte minst en varm avdelning också med gott om mättande mat som hela familjen står sig på i många timmar.

Omelett, korv och bacon, favoriten karelska piroger med äggsmör, gröt och pannkaka med sylt och grädde liksom en vegansk del. Kaffe och juice ingår såklart också.

Höstpromenad längs havet

I somras satt vi på balkongen och njöt, nu tog vi bara en nypa luft här (jag älskar utsikten, den är så rogivande…). Istället gav vi oss ut för att promenera och njuta av naturen och det vackra höstvädret.

Precis utanför hotellet finns både utgym, en liten lekplats och badstrand (kan vara bra att känna till när sommaren kommer). En större lekplats finns i stadsparken.

Om man följer vattnet så kommer man förbi både en småbåtshamn, bostäder, skogspartier och härliga naturstråk. Det är precis samma väg man går när man ska till Muminvärlden, om man inte tar det lilla tåget som vi tog i somras.

Om man inte går ut på ön Kailo där Muminvärlden ligger, kan man runda udden istället och nå de trivsamma, äldre stadskvarteren. När kvällen kom var det precis hit vi tog oss för en familjemiddag på en av Nådendals mest populära restauranger; Tavastin Kilta.

En ljuvlig höstkväll

Kvällen var underbar. Solig och inte alls kall. Och ni vet hur ljuset blir precis när solen är på väg att gå ner; varmt och gulorange. När en flock fåglar började cirkulera runt kyrktornet bara gapade barnen. Med inkommande Halloween i åtanke tyckte de att det var lika delar spännande som kusligt!

Ett stenkast bort hittade vi till restaurangen och när jag såg den kom jag igåg att jag faktiskt hade tittat trånande mot deras välfyllda uteservering redan i somras. Intresset väcktes redan då, nu skulle vi få uppleva det!

Vi blev väl mottagna på Ravintola Tavastin Kilta som restaurangen heter. På farstukvisten stod en pumpa och välkomnade, havet låg som en tavla utanför fönsterramarna och en DJ spelade när vi klev in.

Personlig, varm service

Hela kvällen förflöt perfekt med lika nöjda barn som föräldrar! Barnen åt köttbullar respektive oxfilé med pommes frites medan vi föräldrar njöt av champagne, ostron, dagens fångst (sik) med underbar sås med kantareller i och ytterligare en fin bit oxfilé med pepparsås.

Att ägaren kom till bordet och föreslog vin som han även öppnade för oss medan han berättade om det gav förstås en extra dimension till besöket.

Riccardo är från italien och driver restaurangen med sin finska fru. De ”hamnade” i Nådendal efter att ha de hade provat både Helsingfors som ett antal andra platser i Finland. Så ville Riccardos fru visa en ort till (Nådendal), och de blev kvar.

När restaurangen var till salu tjatade Riccardo att just han skulle få köpa. Och fick till slut ja. Och med bakgrund från en familj som arbetat som krögare sedan 70-talet kunde restaurangen inte hamnat i mer rätta händer!

Så var det dags att runda av. Våra barn är visserligen stora på godis men inte dessert så det blev vi vuxna som fick prova husets godsaker med ”tillbehör”. Hembakta småkakor av olika slag och glass, kaffe och avec.

Vi lämnade extremt nöjda och med fina minnen. Hit kommer vi gärna tillbaka, rekommenderas varmt!

Följ gärna Familjeparker på Instagram, Facebook och YouTube också.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *