Vår fartfyllda dag på äventyrsparken Kungsbygget

Att vi kunde ha missat äventyrsparken Kungsbygget var egentligen otroligt! Vi som brukar vara i trakterna kring Hallandsåsen nästan varje sommar. Desto gladare var vi när vi parkerade, klev ur och genast insåg att detta skulle bli en fantastiskt rolig och adrenalinpumpande dag!

Kungsbygget ligger i Våxtorp, ungefär lika långt från Laholm som från Båstad, in i skogen. Här finns många roliga aktiviteter att testa på som passar både barn och vuxna såsom sommarrodel, zipline, klättring, cykling och bungy rocket.

Vår familj består av två vuxna och två barn. Förra sommaren då vi var på plats var barnen 9 och 3. För Theodor, vår minsting, var det egentligen bara rodel som stod till buds men det tyckte han var jättekul (mamma körde i passande tempo)!

Bungy Rocket

Isac däremot fick möjlighet att testa på allt utom bungy rocket då han var för lätt för detta. Det finns alltså ingen gräns på ålder eller längd, utan det är vikten som avgör. Minst 45 kg måste man väga (max 130 kg).

För den som inte vet går bungy rocket ut på att man blir fastspänd i elastiska linor som sitter fast i en sele man har på kroppen. Sedan skjuts man iväg 25 meter upp i luften på ynka 2 sekunder! Snacka om kick!

Vi såg – och hörde inte minst haha – andra som gjorde det, och det såg (Isac: superkul ut, mamma: läskigt ut)! 😀

Klättring

Klättrar gör man på ett uppbyggt torn i trä som har flera banor på sina olika sidor. Tornet är 15 meter högt och detta testade Isac på förstås. Först tyckte han det var svårt men sedan gav han sig den på att klara det – och tog sig i alla fall upp en bra bit på den höga väggen!

Det finns ingen längd eller åldersgräns utan det är åter vikten som avgör, mellan 15 och 140 kg måste man väga. Det rekommenderas att man är minst 7 år för att orka hela vägen men det är ingen regel.

Zipline

Detta blev det häftigaste under dagen för pappa Kristofer och Isac som gjorde detta tillsammans! Efter att de provat ut hjälmar och fått en säkerhetssele att spänna fast sig med, bar det av med en terrängbil med plats för 25 personer totalt, uppför berget.

Väl uppe åkte alla i par längs den 670 meter (eller 740 meter, det finns två) långa linan. Fallhöjden är 70 meter och man kan komma upp i så hög hastighet som 85 km! Själva starten sker från en plattform cirka 13 meter upp i luften.

Regeln för zipline är att man väger mellan 20 – 120 kg, ålder eller längd spelar ingen roll. Gravida avråds dock liksom den med nack- eller ryggbesvär.

Cykling

Jag blev förvånad över att Isac tyckte cyklingen var så pass kul, men det klart – med två pumptracks att testa kurvorna i liksom en hela 2,5 kilometer lång cykelbana i skogen så fanns det ju utmaningar så att det räckte! Nu hann han inte åka hela den långa slingan i skogen, men tog sig upp en bit och testade på i alla fall.

Den så kallade flowbanan är egentligen en gammal skidbacke som nu delats upp i två cykelbanor. Den ena, kortare slingan är cirka 1 km och bjuder på härligt svepande svängar. Den längre är 2,5 km med hopp och annat, och passar den duktiga cykelåkaren.

Cykel och hjälm ingår att låna i priset och det finns allt från minsta sparkcykel-storleken till största trampcykeln att välja på.

Sommarrodel

Där vi hängde allra mest var ändå i rodelbanan. Oj vad vi åkte! Detta kunde ju alla göra, Theo fick åka med en vuxen medan Isac (som var över 8 år där gränsen för att åka själv går) kunde åka själv vilket han förstås älskade!

Funktionen är som så att man dras upp med en skidlift medan man sitter på själva rodeln. Man åker i en metallfåra kan man säga, en slags U-formad bana. Totalt är banan 935 meter som slingrar sig ner genom skogen.

Bromsar gör man själv och det kan gå riktigt snabbt om man har (o)tur. Jag fick inte riktigt in snitsen, eller om det var fel på min rodel, och ville åka mycket snabbare än vad vi gjorde men det lossnade liksom inte trots att jag pressade bromsen framåt. Det blev kö efter oss och jag fick många arga blickar efteråt!

Minimiålder 3 år, upp till 8 år måste man åka med en vuxen, upp till 12 år får man åka med en vuxen (över 18 år).

Praktiskt

Med ett aktivitetspass ingår både rodel, zipline, klättring och cykling i 3 timmar. Det är bara att välja mellan aktiviteterna och åka på så mycket man vill. Aktivitetspass bokas och betalas på hemsidan. Begränsat antal platser.

Vill man prova enstaka aktiviteter köper man lösa biljetter. Se listan nedan hur många biljetter som behövs för olika aktiviteter (biljetterna kostar i skrivande stund 60 kronor/styck):

Sommarrodel – 1 biljett per rodel.

Zipline – 3 biljetter

Klättring – 1 biljett

Cykling – 1 biljett

I år med rådande corona, har Kungsbygget utökade säkerhetsrutiner som man kan läsa om på hemsidan. Det är därför viktigt att boka innan eftersom de begränsar antalet deltagare/gäster på så sätt.

Allt som allt måste vi säga att det var en fantastiskt rolig dag på äventyrsparken Kungsbygget, som både gav oss känslan av natur och att vi fick vara ute och njuta samtidigt som besökte bjöd på häftiga aktiviteter!

Ett kanonbesök helt enkelt och vi kan berätta att vi var kvar ändå tills de stängde, så roligt och trevligt hade vi. 😀

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *