Familjekul utan snö i Hammarbybacken

Skidbacke sommartid? Jepp, helt i sin ordning och inget konstigt alls! I alla fall inte om man åker till Hammarbybacken i Stockholm. Här förvandlas den 93,5 meter höga skidbacken till en enda stor ”funpark” utomhus från tidig vår till sen höst innan vintersäsongen tar vid.

Vi åkte dit för ett test och hade roligare än vad vi hade kunnat föreställa oss! Vad finns då att göra här? Massor! Bland annat kan man faktiskt åka just skidor i deras summer ski-bana som var riktigt populär. Skidor hyrs på plats, det finns hinder och går att hoppa i backen också.

Vi har hört från andra att de blev nedsprutade av vattenspridare i backen, men när vi var där var vattenspridarna placerade längst ned och inte så att de som åkte fick det på sig. Varför man har vatten i backen vet vi inte – kanske för att skapa extra glid?

Annat fartfyllt inkluderar mountain coaster, en slags rodelbana som är 800 meter lång och där man kan komma upp i en hastighet av 40 km i timmen. Man dras upp med liften, sitter kvar och kan sedan bromsa mer eller mindre för önskad fart. Barn under 8 år åker med vuxen.

Som en katapult

Är det en adrenalinkick man är ute efter ska man definitivt ta sig ända upp till toppen; här finns nyheten bungy rocket, en omvänd variant av bungyjump.

Du spänns fast medan du hänger i gummibanden och befinner dig på startplattan, högst upp på Hammarbybacken med otrolig utsikt – om du törs titta och koncentrera dig på den! Sedan räknar personal på plats ned åt dig; 3- 2- 1 och du skjuts iväg som en katapult 15 meter upp i luften!

En annan studsig aktivitet är trampolinerna, också en nyhet 2023. Det finns fyra stycken och här kan du hängandes i kraftiga gummiband göra volter och tricks på löpande band. Eller bara studsa upp och ned om du föredrar. Populär bland yngre barn men alla som väger under 60 kilo kan prova.

Klättring och fart

Intill trampolinerna hittar man också ett klättertorn (också en nyhet i år). Det finns åtta olika leder att ta sig uppför av olika svårighetsgrad. Totala höjden är ungefär åtta meter och man måste vara minst 7 år för att klättra. Här använder du dina egna skor, så se till att ha bra sådana om du vill pröva.

En annan aktivitet som fungerar från 3 år/100 cm i längd är mountain tubes. Här väljer man mellan tre olika kanor som sträcker sig cirka 50 meter nerför backen och man åker i en kraftig gummiring. För att ta sig upp står man på ett rullband, kul och enkelt!

Hammarbybackenpasset

För att göra dessa aktiviteter måste du köpa biljett, en eller flera. Antingen kan du testa på en enstaka aktivitet bara en gång om du vill (finns då från 45 kronor) eller så köper man en biljett med flera åk/gånger, eller ett flertimmarspass. Det gjorde vi – vi skaffade Hammarbybackenpasset som gäller tre timmar.

Hammarbybackenpasset finns att köpa för förmiddag (kl. 10-13), eftermiddag (kl. 13-16) eller kväll (16-19) och inkluderar alla aktiviteter nämnda ovan.

Priserna skiljer sig lite beroende på tid på dagen och året så se Skistars hemsida för exakta uppgifter, men för ungdom startar det på cirka 255 kronor om man köper det online i förväg (vilket är billigare).

Klätterparken

Men, det finns ännu mer att göra här. Ytterligare en häftig aktivitet är deras maffiga klätterpark! Denna ingår inte i Hammarbybackenpasset utan man tidsbokar den separat.

Det har nu i sommar kostat 325 kronor för ungdomar men priset sjunker nu på sensommaren såg jag, till 310 kronor för ungdomar. För vuxna kostar det 365 kronor nu i slutet av augusti.

Klätterparken består av sju olika banor som går parallellt och över varandra med olika svårighetsgrader. Totalt har banorna 60 olika hinder. På ett ställe finns även en över 100 meter lång zipline.

Banorna är indelade i olika färger som signalerar längdkrav:

grön – minst 110 cm lång (i vuxens sällskap),
blå – minst 140 cm lång,
röd – minst 150 cm lång.

Max klättringstid är 2 timmar, varje bana tar cirka 20 minuter, och för att komma till startpunkten där man får utrustning och se en instruktionsfilm, måste man gå cirka halvvägs upp i backen (tar ungefär en kvart).

Aktivt för hela familjen

Annat roligt som inte kostar i Hammarbybacken är till exempel att gå Vallestigen som avslutar på toppen med Djurens gym. Vandra på egen hand (det är olika brant på olika sidor av backen) och i nära anslutning till backen, i Nackareservatet finns cykelleder.

Testteamet denna gång; Felix, Heidi och Isac.

Allt som allt hade vi ett par fantastiska timmar med många roliga aktiviteter som passade perfekt för vår 13-åring med kompis! (Yngste sonen hade annat för sig denna dag men det hade passat honom bra också så vi ser fram emot ett återbesök då vi definitivt har båda barnen med oss.)

Tonåringarnas betyg blev att passet var kanon för då kunde man testa allt man ville och gå tillbaka och göra mer av favoritaktiviteterna. Isac gillade bungy rocket bäst, medan Felix tyckte bäst om mountain coaster där det var bra med skyltarna som instruerade om saker man ska tänka på plus när man ska bromsa och gasa.

Detta var ett obetalt samarbete med Skistar där vi var helt fria att skapa och skriva vad vi tyckte. Alltså är allt vi skriver helt våra egna opåverkade åsikter.

Praktiskt om Hammarbybacken

Det finns shop, servering och toaletter vid startpunkten av Hammarbybacken, där man också hämtar ut sina förbokade biljetter i en automat. Här finns också ett fåtal parkeringsplatser. Vi hade tur att få en (de kostar) men annars har man fler i Sickla Köpkvarter.

Spara detta tips och varför inte lägga in det i kalendern redan nu som en aktivitet för höstlovet om ni är hemma då. Se och läs mer på Skistars hemsida där det finns information om allt från hur man hittar, priser, bokning med mera. Här nedan kan du se en video från vårt besök!

Vill du se våra stories från denna dag och en reel, följ Familjeparker på instagram. Vi finns också på TikTok som @familyparks och på Facebook liksom YouTube där en video från besöket snart kommer upp. 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *