Sveriges första Pep Park ligger i Solna

Väderprognoserna är fortsatt opålitliga! Igår när det fortfarande var uppehåll begav vi oss trots mörka moln iväg på utflykt till Huvudsta i Solna för att testa en så kallad ”Pep park”. Jag (mamma Heidi) har också bott nära Huvudsta gård så det var även lite av en nostalgitripp!

Hela området med ridskola och 4H-gården Augustendal ligger fint nära vattnet och man kan gå längs strandpromenaden ända från Pampas Marina en bra bit bort; förbi Café Båthuset och längs Huvudsta Strand.

Vi höll oss bara kring Augustendals 4H-gård nära Huvudsta gård där det också finns ridskola och därför också hästar i hage som Theo tyckte om att titta på.

Hej på dig du!

Att vi valde att åka just hit var dock egentligen för att jag hade läst mig till att det skulle finnas en slags träningsbana här – eller ”100 meter Pep Park” som den kallas. Det är Sveriges första så kallade Pep Park med syftet att vi ska röra på oss mer.

Omgivningarna är vackra med Huvudsta Gård i bakgrunden och vattnet nedanför.

Pep park – 100 meter träning och lek

Pep Park är ett koncept för hur parkmiljöer kan byggas och utvecklas för att både inkludera och inspirera alla besökare till rörelseglädje. Hemma spenderas det alldeles för mycket tid framför skärmar så detta är något vi starkt vill uppmuntra och delta i!

Theo testade igenom allt på ett kick!

Generation Pep vänder sig till barn och ungdomar i Sverige (och inte minst oss föräldrar som ska vara förebilder och stötta) och vill att alla ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Vi har följt tidigare initiativ på till exempel lov; att man ska ut och röra på sig varje dag och hashtagga sina aktiviteter. Tumme upp säger vi!

Längs de 100 metrarna finns både redskap och utrustning för lek, rörelse och vardagsmotion som barn, unga och vuxna kan nyttja tillsammans. Här nedan kan ni se några exempel på vad som finns och brevid hittar man också en sprintbana där man kan tävla/träna.

Sprintlöpning är Isacs gren!
Lamporna hade någon slags tävlingsfunktion/tidmätning som vi aldrig riktigt förstod…

Mellan studsmattan, olika balansgångar med mera finns planteringar med frukt och bär. Tanken med parken är annars att man ska utveckla rörelseförmåga, koordination och sin fysik samtidigt som miljön ska uppmuntra till lek. För vuxna kan parken fungera som ett utegym.

Bra studs var Isacs betyg!
Sugen på vinbär? Bara att ta för sig!

Lekpark finns också

Självklart ville barnen också testa lekredskapen mellan Pep Parken och Augustendals 4H-gård. Här finns gungor, gungbräda, en mini-hinderbana, snurrmojäng (den Theo sitter på i bilden här under), klätterstänger och rutschkana. Först kändes det inte som en lekplats för att allt var ganska utspritt. Men med tanke på utbudet, så visst borde det klassas som en lekplats!

Det här var kanon mamma, jag har inte tänkt på att spela Pokémon på flera minuter. 😉
Isac har en ny hoodie från favvomärket Warp på sig plus mjukisbyxor från märket Andy.
Kan man hänga upp och ned så varför inte? 😉

Augustendals 4H-gård

Vi såg höns, kanin och hästar men det ska också finnas katter, getter och får. Båda våra barn har gått kurser på den 4H-gård som ligger närmast oss; Spånga By.

Vissa kvällar har de utomhusteater här (biljett krävs).

Att få vara nära och lära sig om djur är väldigt mysigt! Det är också ett bra sätt att lära sig visa empati, inte bara mot djur utan även i andra sammanhang. Lägger man en positiv grundkänsla för djur och natur blir det även en bra motvikt mot allt det digitala vi dagligen möter.

Lämna sin napp går också bra…

Trots att det började dugga lite på slutet blev det en fin tur. Det är tacksamt att bo med så många fina utflyktsmål i närheten!

Vill ni se mer från vår dag, kika gärna in på vårt instakonto och följ oss där (vi har fått starta om då hela förra kontot tyvärr raderades så vi behöver ert stöd! Tack!). På vår Youtube-kanal hittar ni också många roliga tips!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *