Sagolandet Tomteland

Att träffa tomten, på riktigt, i hans hem. Kan det bli mer magiskt än så? Det här kanske inte är landets största parkupplevelse, men det är svårt att inte charmas. Lägg därtill den trolska dalaskogen, ingen scenograf hade kunnat göra det bättre.

Sagolandet Tomteland, Gesunda, Sverige

Entrépris: Vuxna 240 kronor, Barn 3-12 år 180 kr, barn under 3 år går in gratis.

www.tomteland.se

I Gesunda utanför Mora i Dalarna bor tomtefar och tomtemor med alla små nissar. Parken är öppen både på vintern och sommaren vilket ger helt olika upplevelser. Förutom Tomtens hus kan man hälsa på inne hos trollen. Mitt i parken finns en sjö där man om sommaren både kan fiska, bada och trampa trampbåt. Hästskjutsen i vagn om sommaren blir en slädtur om vintern. I skogen finns en stig att följa liksom en lång klätterställning och längst bort i parken kan man titta på djur. Hela besöket är som en enda lång teaterföreställning där dramat sätts i spel av de elaka trollen och en mängd andra sagoväsen.

Sagolandet Tomteland – Recension 1

Av familjen Scheiderbauer (2 vuxna, 3-årig pojke) senaste vinterbesök 2012

För några vintrar sedan hälsade vi på hemma hos Tomten. Vår son var då tre år och kanske något för liten för att förstå allt. Som förälder tog jag in desto mer. Idyllen var komplett när vi nådde Dalarna inbäddat i ett vitt snötäcke.

Vi hängde på låset och var på plats när portarna öppnade klockan 10. Då börjar nämligen en rundvisning av parken och vi fick följa med in och väcka Tomten som fortfarande slumrade i sin stora himmelssäng. I Tomtens mysiga hus får 3-åringen gå på upptäcktsfärd. Han klämmer och känner på paketen under granen, lyfter på locken till burkarna i köket och doftar på kanel och kardemumma, blir bjuden på pepparkakor av Tomtemor och får sitta i Tomtens knä. Medan en brasa sprakar i öppna spisen berättar Tomten om den magiska tomtekraften som gör att han kan flyga, och visar klockan med vilken han kan få tiden att stanna. I fönstren hänger stora pepparkakshjärtan med olikfärgad kristyr. Ute var det -10 grader men inne i värmen kunde det knappast varit mysigare!

Tomtens storstuga

I smånissarnas fäbod är leksakstillverkningen i full gång. En hoande uggla anas i skogen där de busiga trollen bor. Det är dem som sätter igång hela dramatiken i parken som ligger till grund för dagens alla föreställningar. När de äldre barnen är på häxskola kan de yngsta ta en slädtur med sina föräldrar till älgarna och renarna. I Tomtens storstuga finns förutom butik och restaurang, också en jättelik släde helt byggd av pepparkaksdeg! Plus att man här kan lämna sin önskelista till tomten. 3-åringen räcker storögt fram sin önskelista. Kön bakom honom är lång men Tomten tar sig tid att prata. En gul traktor? Jojo, tomten ska se vad han kan göra med en blinkning till hans mamma.

Vi varvar ute med inne. På torget dyker en snögubbe upp och får en gosig kram av 3-åringen. Inne i butiken kan man ta en karuselltur. I trollhuset hänger fladdermöss och spindlar på väggarna. Vi viskar för att inte väcka de sovande trollungarna (dockor som man kan se ”andas tungt” när de sover). Strax därpå visas trollteatern på en scen utanför då den ilskne Trollkungen ska bli inbjuden till tomtarnas julfest.

Väldigt stämningsfullt

När vintermörkret lägger sig är det dags för avslutningsceremoni på torget. Publiken får hålla brinnande facklor, det blir väldigt stämningsfullt. Så kommer Vinterdrottningen, glittrandes, långt bort i vinternatten på andra sidan sjön. Musik och ett sprakande markfyrverkeri ger oss en magnifik avslutning på en dag som får den mest skeptiske att sluta tvivla: Tomten, visst finns han!

Sagolandet Tomteland – Recension 2

Av familjen Scheiderbauer (2 vuxna, 6-årig pojke, 6-månaders pojke) senaste sommarbesök 2016

Att besöka Tomteland sommartid kanske låter udda, men under slutet av juni till mitten av augusti kan man även träffa andra karaktärer än de som dyker upp på vintern. Ett besök är som en heldagshow där teatern fortgår vare sig man tittar eller inte. Här är vi på besök i en annan värld, den som tillhör troll, nissar och skogsknytt. Nu syns till exempel älvorna i skogen, nu smyger huldran omkring, och man kan träffa de snälla stortrollen Flora och Kluring. Teateräventyret heter ”Den magiska striden” och miljön skiljer sig förstås av den enkla anledningen det inte finns snö och is.

Den trolska dalaskogen gör sitt, ingen scenograf hade kunnat göra det bättre. Efter att ha lämnat önskelistan (trots att det är sommar) i Tomtefars och Tomtemors stuga, ser vi oss om utomhus. Ett par familjer åker förbi med häst och vagn, några andra lyssnar till häxans upptåg. Sonen vill istället ta en tur med trampbåt på sjön. Efteråt hägrar en klätterställning vid skogskanten. En trätomte i blåbärsriset signalerar början på en stig. Vi förlorar oss en stund bland bären och mumsar tills fingrarna är blå. En kvist knakar till. Är det ett djur, eller något annat? Vi tittar upp. Bakom några trädstammar skimrar ett par vingar och lilagröna dräkter. Älvor! Innan vi hunnit ta in dem ordentligt har de redan fladdrat iväg in i skogen.

Att faktiskt kunna röra sig runt i parken, bland sagofigurerna, där de dyker upp och försvinner, deltar i en föreställning eller inte, är just det som ger den magiska känslan. Av att allt detta skulle hända oavsett om vi var där eller inte.

Familjens åsikter är delade

Efter att man passerat trollens hemvist och Aurorasjön (där man också kan fiska och bada), kommer man till torget med en stor och imponerande fin timrad trästuga. Här finns bufférestaurangen där man blir ordentligt mätt men maten är ganska slätstruken. Bunkar med köttfärssås, tortillabröd, pannkakor, den sortens mat. Familjens åsikter är delade; någon klagar på att det inte smakar något, andra tycker det är perfekt att kryddningen är mild, och däremellan finns dem som tycker att det är okej en sådan här dag att bara äta sig mätt. Vi kom ju för att förlora oss och leka i fantasivärlden för en dag, inte för att vi var på jakt efter en restaurang med plats i White Guide.

Och leker gör vi. Faktum är att vi inser att vi inte hinner, eller faktiskt hinner, nya saker varje gång. Särskilt om man låter barnen styra besöket. Hälgeland som ligger längst bort i parken till exempel, hinner vi aldrig till. Alltså måste vi tillbaka, eller hur? Och kanske ska vi då skippa buffén och istället sitta och grilla korv och äta medhavd matsäck inne hos trollen (där det finns en grillplats), hade inte det varit nåt? Ja, det här stället hör inte alls till de riktigt stora temaparkerna men det räcker gott. Vi vill gärna charmas av Tomtens värld om och om igen.

One thought on “Sagolandet Tomteland

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *