En vild och skjutglad dag på High Chaparral

Året var 2019 och vi var på väg hemåt Stockholm från sommarens roadtrips. Sista anhalten på resan och påfyllnad av ”rolighetskvoten” blev ett besök på High Chaparral som ligger i Kulltorp i Småland.

Killarna var saliga, denna temapark med Vilda Västern-tema är ett alltid efterlängtat mål, och passar våra två kiddos perfekt! Vi har två söner som vid detta besök var 9 och 3 år; minstingen Theo tittade förstås bara på vad storebror gjorde vilket man kan se ett härligt exempel på i filmen när de är i Old Mexico. 😉

Start med natt i Guldbyn

Men vi tar det från början! Vi var som sagt var på väg hem så vi började med en övernattning i deras stugby och fortsatte sedan med parkbesök dag två varpå vi sedan körde hela vägen hem medan barnen somnade trötta och nöjda i baksätet (perfekt!).   

High Chaparral har camping, motell, villavagnar och stugor att välja på. Vi övernattade i en timrad stuga i Guldbyn med fyra bäddplatser. Mer om detta boende hittar ni under rubriken ”Familjehotell”.

Dag två började vi med frukost på Restaurang Diligensen innan vi gick in i parken. Där var fullt med familjer, mer eller mindre färdiga i cowboy-utstyrsel och allt, som också var sugna på ett dagsäventyr, eller kanske på väg hem efter ett avslutat sådant.

Kliv in i och bli en del av äventyret

Jag är inte förvånad att High Chaparral kammar hem pris år efter år (vanliga år i alla fall, när det inte är pandemi) – här blir man verkligen en del av äventyret och allt är väl utfört både vad gäller miljö och skådespel.

Många besökare är också stilenligt klädda, fast att de inte jobbar i parken (dock ej dessa två på bilden).

För det är ju så att när du går runt i parken går du mitt ibland statister och skådespelare av olika slag som – oavsett om de ingår i en pågående teater eller inte – småpratar eller gör sysslor som om de faktiskt var en del av hela denna Vilda Västern väld. Och det är det som gör hela känslan!

Bland dem man kan stöta på finns comboys och indianer, Zorro, Billy the Kid, Annie Oakley och nybyggarna Sven-Erik och Ester med flera.

Olika områden och äventyr

Har du inte varit här så är parken indelad i olika områden och här i sin tur finns olika äventyr att välja på där vissa kostar extra. Områdena är Main Street, Dalton City, River City, Old Mexico, Buffalo Island, Prärien och Texas.

Till det som de kallar “äventyr” hör guldvaskning, ta tåget till Old Mexico (med risk för rån på vägen…), åka hjulångare på floden, hoppa i hö på The Barn, titta på bisonoxar, spela äventyrsgolf (tematiserad i rätt stil såklart), bada (finns både badsjö och pool) och en hel del annat. Det finns till exempel även en kyrka här, möjlighet att vara med på frågesport, låna en käpphäst och annat.

Ja som ni säkert redan hunnit inse är en enda dag för kort! Men en hel del hinner man i alla fall. Vi började med en promenad längs Main Street för att insupa atmosfären och shoppa på oss pistoler, skott och annat. Här kom killarna på att de kunde kila in och ”råna banken” och få chokladpengar! Gissa om de gjorde det mer än en gång, haha!

Vild och skjutglad dag

Sedan styrde vi stegen mot tåget som alltid är en häftig upplevelse. Första gången var banditerna här väldigt barska och röt åt oss bara vi sa pip!

Denna gång var vi bättre förberedda och hoppade inte lika högt när det började skjutas. Theo var ju bara 3 år så vi såg också till att förklara att allt bara var på låtsas och pekade så att han kunde se när skådisarna reste sig igen efter att ha ”blivit skjutna”.

En skjutglad bandit sedd från tåget på High Chaparral.

Utrymme att vara skjutglad i Old Mexico

I Old Mexico hängde vi länge. Miljön är uppbyggd kring ett torg kantat av butiker och matställen. Då och då pågår mini-shower eller längre teaterföreställningar, som börjar mitt bland besökarna. Kanske Zorro hoppar fram över ett tak och hamnar mitt i en fäktningsfajt, kanske han lär Dig att fäktas!

Isac gick helhjärtat in i rollen och lillebror var inte sen att haka på. De jagade och duellerade med alla barn som vågade närma sig. Oj vad de sköt och oj vad kul de hade!

Isac var väldigt skjutglad och hade hur kul som helst.
Att vara skjutglad är en fördel på High Chaparral.
”Vi är tuffa och hårda, de här brorsorna muckar man inte med” ser Theo ut att tänka. 😉
Inte bara Isac var skjutglad. Här har han blivit ”träffad”.

Alltid något nytt att uppleva

När det var dags för fikapaus kom nybyggarna Sven-Erik och Ester förbi, just sådana stunder som gör besöket så verkligt – och ger känslan av att man som besökare verkligen klivit in i en pågående värld som verkar finnas där oavsett om vi är där eller inte. De småpratade om ditten och datten, tittade upp, hälsade och fortsatte sedan in i våffelstugan. 🙂

Indianshowen hade vi inte heller sett eller hunnit med förut. Därför stannade vi ganska länge och tittade på de olika danserna och de färgglada dräkterna. De rytmiska trumslagen och de suggestiva danserna satte stämningen och de som ville fick även vara med på slutet och dansa.

Och med just den tanken vill jag avrunda denna lilla reseberättelse; att varje gång fokuserar man på något nytt och missar något annat som ger känslan att det är värt att komma tillbaka. Ännu en gång.

Nästa gång vill vi hälsa på i Onkel Sams Snea Hus, hjälpa Lucky Luke att fånga Bröderna Dalton och kanske hoppa höskulle eller vaska guld. Kanske du har något eget bra tips på något vi inte får missa? Lämna då gärna en kommentar!

Vill du följa våra äventyr på Instagram gör du det här och prenumerera gärna på våra filmer på vår Youtube-kanal här. Vi har också tidigare skrivit en recension av High Chaparral.

ommentarer på “En vild och skjutglad dag på High Chaparral

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *