Småläskig barnteater och lek i Mumindalen

Idag smet jag och Theo in till stan för en mysig son och mamma-dag! Förskolan var stängd så något ville vi hitta på och valet föll på att åka till alltid lika trevliga Junibacken!

Det fanns flera bra skäl också; dels hade vi ännu inte sett deras Muminutställning ”Fnatta runt i Mumindalen”, dels ville vi uppleva en småläskig ny barnteater de visar nu med spöktema som vi heller inte hade sett.

Eftersom det snart också är höstlov ville vi också samla på oss ytterligare ett testat tips åt er kära läsare, ett som framförallt är anpassat till yngre barn.

Sagotåget och Pippihuset

Som alltid började vi med Sagotåget. Man tröttnar aldrig på det! Theo satt som klistrad, vi småviskade kommentarer till varandra och hade det mysigt. Den är verkligen välgjord! Egentligen får man inte fota eller filma men en gång fick vi tillstånd att göra det, så vill ni se filmen där delar av Sagotåget finns med så klicka här nedan.

Därifrån hoppade Theo vidare ut mot Pippihuset. Självklart tog vi ett varv därinne; kom på att man kunde spela på köksredskapen, tittade på skattkartan på vinden, låtsasbakade pepparkakor på golvet och rutschade ner från taket på rustchkanan – ja i alla fall Theo gjorde det! 😉

Lunchdags i cirkusteatern

Restaurangen på Junibacken är verkligen härligt inredd med sitt färgglada cirkustema. Jag lät Theo få det han ville och självklart blev det pannkakor. Med glass efteråt! Ja, sockeråtstramningen får vi ta itu med en annan dag, haha!

Själv tog jag köttbullar och potatismos med härlig gräddsås och lingon, det smakade väldigt bra så vi var båda nöjda när vi en stund senare gick vidare.

Det är kul för varje gång vi är på Junibacken är det något som ändrats. Theo ville åka på motorcyklarna och de hittade vi inte men istället fick han visa sin styrka och lyfta Lilla Gubben på raka armar vilket gick galant. Att suktande snegla in i leksaks-godisaffären gjorde han också, lite blyg att gå in och leka med de andra barnen…

Besök i Mumindalen

Eftersom en av anledningarna vi kommit var den nya utställningen tyckte vi sedan att det var hög tid att bege oss dit. Theo hade ju dessutom satt på sig sin Mumintröja dagen till ära. Med finskt blod i ådrorna klappar våra hjärtan självfallet lite extra för den finländska. 😉

Utställningen är uppbyggd i det som kallas Salongen och har tagit inspiration från scener ur fyra av Tove Janssons böcker, såväl bilderböcker som kapitelböcker: Hur gick det sen?, Farlig midsommar, Pappan och havet samt Muminpappans memoarer.

Havet spelar också en central roll och här kan man hoppa på stenar, gå på bryggor med mera. Här och där låg det också nedfallna äpplen från det stora trädet och det fanns både en tunnel att krypa in i som en balkong att gå upp på (som vi tyckte vi kände igen från Ture Sventon-utställningen som vi också besökte när den fanns…).

Vi tycker verkligen om Junibackens utställningar som byter tema då och då; det är ett så perfekt uttryck för barnkultur! Och när härligt sagoberättande får liv i leken.

Theo skuttade runt och hade jättekul också, och hade det inte varit för att vår inbokade tid för barnteatern vi skulle se närmade sig hade vi nog stannat längre.

En småläskig spökhistoria

Att gå på Junibackens barnteatrar kostar inte extra, MEN man måste boka in en tid vilket vi också hade gjort. Jag var spänd på vad vi skulle tycka, inte minst vad Theo skulle tycka.

Just nu har Junibacken flera föreställningar; ”Pippi flyttar in”, en ny småbarnföreställning som heter ”Titta! Pippi!”, Bokstavsbageriet och Skinn Skerping – den vi såg idag.

Skinn Skerping är baserad på en novell av Astrid Lindgren som heter Skinn Skerping – hemskast av alla spöken i Småland. Det är en lite småläskig föreställning för barn från 5 år, vilket är precis vad Theo är (eller 5 år och 9 månader om du frågar honom!).

Jag tyckte att det passade bra också med en spökhistoria med tanke på att Halloween snart är här. Den visas också på Junibacken under höstlovet för dig som kanske vill gå hit då och se den.

Vad skulle han tycka? Skulle han vilja gå rent av? En flicka bredvid oss gjorde faktiskt det, hon gick med sin pappa, men Theo satt som klistrad. ”Är det läskigt?” viskade jag. ”Näe, det är jättespännande!” svarade han. 🙂

Jag var förvånad; jag tyckte storyn var lite svår för ett barn av idag som nog är obekanta med många termer som nämns. Men skådespelet och iscensättningen var fantastisk! Skådespelarna var verkligen SÅ BRA. Det märktes att det var fler som tyckte det på applåderna efteråt.

Sagotorget och ännu mer lek

Innan vi gick vimsade vi förstås in ett par snurriga varv inne på Sagotorget. Vilket barn har inte kul här liksom! Även en vuxen kan ju sätta sig in i och se de fantastiska lekmiljöerna med ett barns ögon och roas.

Det är verkligen charmigt och varje gång förundras jag över hur Theo hittar vrår att krypa in i, sätt att använda miljöerna och ställen att klättra upp på, haha!

För dig som inte varit här möter man figurer som Mamma Mu, Karlsson på taket, Lasse-Majas detektivbyrå, Trazan och Banarnes djungelkoja, Pettson och Findus, Alfons Åberg och mycket, mycket mer.

Ytterligare ett ställe vi inte varit på tidigare hann vi med idag och det var lekplatsen utomhus. Den tyckte Theo också att det var kul att upptäcka, trots snålblåsten. Solen sken ju ändå!

Följ oss gärna på TikTok och Instagram där ni har rörligt från dagen att titta på. Längre filmer hittar ni på vår YouTube-kanal, dock inte från idag. Men prenumerera gärna på den för inom kort kommer det mer spännande där. Vi ses!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *