Bland alla Sveriges temaparker är nog denna den mest kända och uppskattade. Väl på plats är det så idylliskt att man som vuxen glömmer sin tandagnisslan över de dyra entréavgifterna och istället bara vill hit igen.
Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby, Sverige
Entrépris (högsäsong): barn (3-14 år) 310 kronor, vuxna (15-64 år) 420 kronor, seniorer (65+) 260 kronor.
Astrid Lindgrens Värld ligger i Vimmerby i Småland, bara några hundra meter från författarinnans barndomshem. Parken är hela 180 000 kvadratmeter stor och bjuder på mycket teater, musik och spex. Det finns fem stora scener men framträdanden görs även i andra miljöer. Mellan föreställningar kan barnen leka i miljöerna och även träffa karaktärerna vissa tider. Andra fina lekmiljöer är Bullerbyn, Bråkmakargatan och Den lilla, lilla staden. Lekplatser finns också och i naturen kanske man bygger en hinderbana, leker med vatten eller smyger längs en mystisk stig och spanar efter troll och knytt i skogen.
Astrid Lindgrens Värld – Recension
Av familjen Scheiderbauer (2 vuxna, 3-årig pojke) senaste besök 2013
Bygga barkbåt med självaste Emil i Lönneberga, hoppa runt i Villa Villekulla, bli liten som Nils Karlsson Pyssling eller åka rutschkana med Karlsson på taket – i Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby i Småland kan allt hända. Här står leken i centrum!
Bland alla Sveriges temaparker är nog denna den mest kända och uppskattade. Att spendera en dag här är förstås bättre än ingen dag men också nästan bara retfullt då man omöjligen kan hinna med allt utan att skynda, och vad är det då för kul? Nä, var det något Astrid Lindgren själv värnade om så var det rätten att barn skulle få leka. Och det gör man väl ändå bäst om man tillåts glömma tid och rum för ett tag.
Många miljöer att hinna se
När vi besökte Astrid Lindgrens Värld hade vi endast en dag till förfogande vilket blir mäktigt då det är många miljöer att hinna runt till. Vi hade höga förväntningar, och faktum är att alla införlivades. Vi förstår familjer som har denna park som ett stående inslag i semesterplanerna år från år!
När vi var där hade det nya området Katthult precis öppnat inför 50 års-firandet av sagofiguren Emil. På gården Katthult bor Emil med sin familj och här hittar man allt som gör illusionen total; Emils snickarboa, utedass, bondgårdar, ängar, höskrinda och odlingsland. Alla de mest kända Emil-scenerna spelas upp flera gånger om dagen, ofta med inslag av sång och dans. Ida hissas upp i flaggstången, Emil fastnar med huvudet i soppskålen och Kommendorskan trillar i Emils varggrop.
Det bästa är att skådespelarna ibland finns kvar under pauserna. Då är det fritt fram att hoppa upp på ”scen” (Villa Villekulla, Junibacken eller gräsmattan framför Emils hus) och kika runt och prata med skådespelarna. Vår kille, då tre år vid besöket, fick bygga barkbåtar med Emil eller hjälpa Lina och Alfred i trädgården. Föreställningen ville han se om och om igen och däremellan hängde han tätt i hälarna på Emil. Lyckan var total när han fick följa med ner till ån och prova om en barkbåt flöt.
Hemma hos Nils Karlsson Pyssling kryper vi in i råtthålet och kommer ut under Bertils säng; alla möblerna är jättestora och får oss att känna oss precis som små pysslingar. I huset intill bor Karlsson på taket. Här kan man åka rutschkana så det viner om det – så kul att vår tre-åring aldrig vill sluta!
Jättespännande mellan föreställningarna
Fart och fläkt är det också i Villa Villekulla, en av de verkliga favoritmiljöerna. Här busar Pippi med Dunder-Karlsson och Blom, poliserna Kling och Klang och Prussiluskan. För barnen är det jättespännande att mellan föreställningarna få leka i Pippis hus och lyssna på saga i trädgården.
Miljöerna på Bråkmakargatan känner vi igen från film. På Junibackens små hus får barnen till och med klättra upp på taket som Madicken gjorde. Men under teaterföreställningen med Ronja i Mattisborgen vill mamma gå, orden blir för hårda och språket för grovt. Då strosar vi hellre en stund i Kajsa Kavats söta stadsmiljö eller den lilla, lilla staden. Körsbärsdalen är också en lugn miljö för en picknick om man behöver ta igen sig en stund.
Äter man på plats finns flera restauranger, kaféer och även snabbmatställen som korvkiosker och gatukök. Vårt mattest visade på vettig mat med redig husmanskost, allt lagas från grunden av lokala råvaror. För den som är ute efter något sött finns polkagriskokeri, chokladbutik och delikatessbod.
Dyr entréavgift
Mest ut av sitt besök får hela familjen förstås om man ”kan sin Astrid”, beta igenom de mest kända sagorna innan är ett hett tips, som Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Madicken, Lotta på Bråkmakargatan, Ronja Rövardotter, Karlsson på taket och Bröderna Lejonhjärta. Då känner barnen igen karaktärerna och leken blir ännu mer spännande.
Miljöerna är verkligen fantastiska, dessutom ligger allt insprängt i den småländska naturen. Väl på plats är det så idylliskt att man som vuxen glömmer sin tandagnisslan över de dyra entréavgifterna och istället bara vill hit igen.
Visitor Rating: 4 Stars
Så charmigt uppbyggt! En upplevelse både för barn och föräldrar som tittat på Astrid Lindgrens filmer. Bra shower, älskade Emil! Ta dock med keps eller hatt till barnen om det är högsommar då det blir varmt i solen under showerna (ingen skugga).
Kan verkligen rekommenderas för familjen! Mycket sång skapar en härlig stämning:)