Comics Station Antwerp (snart Plopsa Station Antwerp)

För ett par år sedan, när vi var på resa i Belgien, besökte vi en då helt ny temapark vid namn Comics Station Antwerp. Året var 2017 och parken hade öppnat bara några månader tidigare inne i Antwerpens centralstation som för övrigt räknas till världens vackraste tågstationer.

Vi visste inte så mycket när vi anlände till Comics Station Antwerp mer än att temat för parken var de belgiska seriefigurerna, och att den skulle inrymma världens längsta inomhusrutschkana.

I efterhand läste jag att det var den högsta, i Europa. Siffrorna på längd och höjd är ibland också ihopblandade. Hur som helst så hade det lockat oss till Antwerpen vilket vi var väldigt glada för, resan var mycket lyckad.

Både en tema- och nöjespark

Comic Station är visserligen en temapark men också en slags ”inomhusnöjespark” skulle man kunna säga. När vi kom in kändes det först lite förvirrande – vart skulle vi börja, hur var det tänkt att man skulle ta sig an alltihop? Särskilt med tanke på att den mesta informationen var på belgiska.

Totalt hade vi en yta av 6200 kvadratmeter att upptäcka med mer än 60 olika attraktioner fördelade på sex temaområden. Några av de tecknade figurerna kände vi igen som Smurfarna och Lucky Luke. Andra – som Suske och Wiske, Jommeke och Kiekeboes – kände vi mest igen till utseendet.

Vi började med det som lockat oss dit, nämligen de tre rutschkanorna som gick under namnet ”Comics Twist”. Namnet gjorde dem rättvisa skulle det visa sig för de snurrade verkligen runt, och snabbt gick det också!

Medan det fanns både en liten och en mellanstor kana var det förstås den högsta (22,5 meter) vi siktade in oss på. Efter 51 snurriga meter spottades vi ut ur metalltunneln och kunde checka av ”åk i världens längsta inomhusrutschkana” på vår lekfulla bucket-list. 🙂

Smurftåg, mystiska labyrinter och fritt fall

Andra roliga attraktioner vi hittade var det interaktiva smurftåget som även lille Theo då bara dryga året gammal kunde vara med på, ett lustiga huset med rörliga golv och annat i, en äventyrsbana med klättervägg som Isac testade och mycket mer.

Mycket var interaktivt vilket ibland gjorde det svårt för oss eftersom vi inte riktigt förstod instruktionerna. Det kunde röra sig om olika utmaningar och gåtor som skulle lösas. En spännande bana var uppbyggd som ett dimmigt laseräventyr i egyptisk gravmiljö.

Bättre för oss var det då med de nöjesbetonade attraktionerna. Ett exempel var de runda farkosterna som for runt på ett stort golv som radiobilar. Ett annat det fria fallet inne i ett beckmörkt rum!  Här åkte man sakta upp och fick kika in hos olika karaktärer i ett tecknat höghus tills man högst upp fick en blomspruta med vatten över sig och föll ner. 🙂

Vi skjöt också på the Daltons i en Lucky Luke-attraktion och gick på bio i Comics Theatre, en 4D-biograf som visade kortfilm för alla sinnen!

Comics Station byter namn – får ny ägare

När det blev dags för mat valde vi en restaurang och lite barnklassiker som spaghetti med köttfärssås. Här intill låg också ett leklandsområde av den mer klassiska typen och äldste sonen ”försvann” snabbt in där för ännu mer lek, hur han nu orkade (!), haha.

Det fanns flera restauranger att välja på.

Timmarna gick snabbt och vi blev till slut tvungna att gå utan att ha hunnit med riktigt allt, så mycket fanns det att göra. En tid efter vårt besök fick vi veta att parken tyvärr fått ekonomiska problem och stängt. Ett nytt företag vid namn Plopsa har nu köpt upp och renoverat hela Comics Station.

Planen lär nu vara att öppna igen i oktober 2021, då under namnet Plopsa Station Antwerpen. Den höga inomhusrutschbanan ska då enligt uppgift vara borta, liksom ett par av attraktionerna och figurer de nya ägarna inte haft upphovsrätt till. I gengäld kommer Plopsa att lägga till sex nya attraktioner.

Vem vet, kanske får vi möjlighet att besöka parken igen i sin uppdaterade, ombyggda form! I så fall kommer så klart ett nytt inlägg om det. Framöver ska vi berätta mer om allt annat fint vi gjorde i Antwerpen, ge hotelltips och annat. Har du varit i Antwerpen och vad tyckte du i så fall?

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *