Årets mest välbesökta dag på Astrid Lindgrens Värld

Efter vårt mysiga övernattningsstopp på Ingebo hagar, fortsatte vi nästa dag till Astrid Lindgrens Värld. Hela familjen såg fram emot det, eftersom vi hade fina minnen med oss från vårt förra besök. Dock skulle det bli en lite annan upplevelse denna gång. Jag ska berätta varför och vad som påverkade men vädret och det faktum att vi var där på årets mest välbesökta dag spelade definitivt in.

För det första var vädret svajjigt. Nog fanns det en minut här och där då solen tittade fram, men allteftersom dagen gick ökade molnmängden och de sista timmarna kämpade vi på i kyla och regn.

Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder sägs det, och jojo, det må så vara, men regn gör allting mycket bökigare i alla fall! Väskor och vagnar blir blöta. Barnen tycker inte om galonkläder (och vägrar dem varpå barnen också blir blöta), kamerautrustningen måste skyddas – och så vidare. Det blir helt klart inte lika smidigt.

Årets mest välbesökta dag

Nästa parameter som vi märkte ganska snart, och vars orsak vi fick reda på av en slump av personal i en butik, var att vi lyckats pricka in årets mest välbesökta dag på Astrid Lindgrens Värld! Tredje tisdagen i juli månad. Det var knökat med folk!

Personalen berättade att denna dag tydligen är ökänd – lika uppskattad av parken (de vill så klart ha många besökare) som fruktad eftersom alla vet att med en full park blir inte upplevelsen lika bra och det går inte att ge samma service. Vi hade förstås ingen aning om det här och hade lyckats pricka in JUST denna dag för vårt besök. Suck – nu vet vi!

Nu märkte vi verkligen inte av det sistnämnda, servicen var precis lika bra som vanligt. Däremot var det så mycket folk att vi hade svårt att få plats på de olika föreställningarna, gång på gång fick vi vända om på grund av platsbrist. Mycket tid gick därför åt att hålla reda på och jaga tider här och där i parken, för att sedan ändå bli kvar utanför.

På årets mest välbesökta dag kan det se ut såhär.

De föreställningar vi fick se till slut var Emil och Pippi. Tack och lov! 😀 Ronja smet vi bara in och fotade lite, det fanns ingenstans att sitta.

Träffade flera karaktärer

Nåja, en hel del hann vi trots allt uppleva även denna gång, och som alltid är det roligt att skådespelarna rör sig runt i parken också (inte bara på scenerna) så att man kan få träffa de olika karaktärerna och uppleva bus med exempelvis tjuvarna Dunder-Karlsson och Blom.

När vi var på plats dök de upp vid den gamla macken, visade sitt ”stöldgods” och skojade med killarna som tyckte det var jättekul. Senare träffade vi på Pippi själv med Tommy och Annika och vid något tillfälle passerade ett gäng rövare oss också, var de var ifrån fick jag inte riktigt ihop – kanske de sju haven där Pippis pappa håller till? 🙂

Annars gjorde vi allt det man längtar efter och ser fram emot. Åker Saltkråketåget, klättrar runt i Mattisborgen, åker rutschkana hos Karlsson på taket, upptäcker hur det känns att vara liten inne hos Bertil och Nils Karlsson pyssling.

Denna gång var vi även inne i ett gammalt fängelse plus att Theo lyckades komma bort i Den lilla staden. Åh som vi letade – tills det ringde en snäll förälder som hittat honom. Han hade ju som tur var armband med telefonnummer till oss.

Finns alltid mer att upptäcka

Annat inser vi nu i efterhand att vi inte hann med. Vilket jag tycker är ett gott betyg! Parken är alltså så pass stor att man alltid har anledning att komma tillbaka, eller stanna flera dagar på en gång. Det finns alltid mer att upptäcka!

Till exempel önskar jag att vi hunnit med (hittat/tänkt på) att testa fler av de olika lekmiljöerna som Kvarnen, Lekladan och Björkdungen med inte-stöta-marken-banan. Det finns också många hus vi inte var inne i (för att inte fastna alltför djupt i sockerträsket, haha, ofta säljs det ju choklad och godis i dessa).

När det var matdags åt vi vid den lilla sjön nära Villa Villekulla, enkel bra mat som alla gillade. Lite senare blev det dags för både en smörgåstårtebit inne på ett gammaldags, charmigt café på Bråkmakargatan, samt att vi fick tag i (dyr vill jag minnas) korv med bröd en bit bort i pannkakshuset. Glass i stora lass fick vi också i oss!

Sammantaget var det alltså inte årets bästa dag att vara på Astrid Lindgrens Värld, så undvik tredje tisdagen i juli – årets mest välbesökta dag! Ja hela mitten av juli är det vanligtvis mycket folks såklart eftersom ”alla” har semester då och säkert 80 % av Sveriges barnfamiljer har med ALV på semesterkartan, haha, så känns det i alla fall när man är där (inte sällan träffar man ju också någon man känner!). kan man, ska man definitivt åka tidigare på sommaren eller varför inte göra ett sensommarbesök för en trevligare upplevelse.

I år är ju inget sig likt och tyvärr fick Astrid Lindgrens Värld stänga igen för året efter bara 11 öppetdagar. De tyckte att de följde reglerna med att ha max 50 personer på varje föreställning i parkens olika delar, myndigheterna tyckte annorlunda (att det var för mycket trots att det är långt mellan varje scen). För den med mycket ALV-sug, går det dock att boka in sig inför nästa sommar redan nu, och det kan ju kanske vara värt. Om nu Sveriges alla barnfamiljer ska dit igen lär det ju snabbt bli fullt. 😉

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *