Sagoskimrande Muminvärlden

Visste du att det vita trollet med den stora bulliga nosen har en helt egen ö att bo på? Kailo heter ön och ligger i Nådendal i Finland. Vissa tider på året kan man besöka Mumin och hans vänner, och det är riktigt mysigt vill vi lova!

Vi har varit i Muminvärlden förut, och nu var vi tillbaka för ett par veckor sedan. Vi tog oss över till Finland med Finnlines färja Europalink (här kan du se en video på vår YouTube-kanal SeaFunTV) och bodde på det närbelägna spahotellet Naantali Spahotel. Resan var ett betalt samarbete med Finnlines.

Från hotellet kan man gå till Muminvärlden. Det är en fin vattennära promenad på cirka 2 kilometer, men vill man spara på krafterna finns ett annat trevligt sätt att ta sig dit och det är med stadens minitåg.

Tåget stannar direkt utanför hotellet och färden kostar 5 euro. Säg till chauffören att ni ska till Muminvärlden så säger han till var ni ska gå av. På köpet får man se lite av Nådendal på vägen dit.

Naturskönt beläget på egen ö

Muminvärlden är som sagt naturskönt belägen på en egen ö, förbunden med fastlandet med en lång träbro kantad av vass och båtar. Det passar så bra för just Muminvärlden, det är verkligen fint. Särskilt den dagen vi var där och hade strålande sol och uppåt 30 grader.

I Muminvärlden finns massor av attraktioner, men inga man åker i. Här är det den egna fantasin och upptäckarglädjen som guidar genom parkens upplevelser. Överallt finns figurer, hus att gå in i och upptäcka, och stigar genom skog och mark.

En av de första sakerna man kommer till är teatern. Föreställningarna är på finska men textas delvis så att man ändå kan följa med i handlingen. Därefter kommer ett stråk av kiosker och spelbodar, ett hus med ansiktsmålning med mera. Sedan når man lite butiker och olika serveringar.

Vi åt lunch på Mammans Kök (Mamman Keittiö), där de har buffé med lite av varje. Dryck, bröd och smör samt sallad ingår också. Buffén kostar 16,20 euro för vuxna, 6,90 euro för barn 4-12 år och 3,90 euro för barn 1- 3 år.

Lokalen är inredd med Mumintema och man kan sitta vid ett hattifnattbord eller romantiskt med gula tapeter invid ett litet vitt staket, vilket vi gjorde. Efter att alla ätit sig mätta och avslutat med några skivor läskande sval vattenmelon, gav vi oss åter ut i parken.

Blå Muminhuset och sprakande hattifnattar

Även om man inte ”kan” alla Mumin-figurer från berättelserna så är det roligt att besöka husen, hälsa på figurerna som finns runtom i parken, bara leka och vara. Det blå Muminhuset känner nog dock alla igen och det uppenbarar sig en bit in i parken när man kommer över en kulle efter alla matställen.

Första gången vi var här minnns jag att det var som ett sådant där ögonblick som gav rysningar, men så är jag också nog ännu barnsligare och förtjust i våra parkutflykter än barnen, haha…!

Även denna gång blev rolig. Så rolig att vi stannade ända tills de stängde, och hann hälsa på Mumin, Lilla My och Filifjonkan liksom besöka Hemulens hus och titta på hans fjärilssamling, skåda ut mot draken i vattnet, se vad Too-Ticki hade för sig, fiska och gå sagostigen med mera.

Snorkfrökens skönhetssalong – nyhet

Man kan gå olika slingor i skogen längs byggda träramper och stigar. Killarna klättrade på stock och sten, gömde sig i en hängmatta, lekte med penslar i sand, tog av sig skorna… Glasspaus hann vi också med, något vi alla uppskattade i värmen!

På ett ställe kan man låna metspön och fiska (plastfiskar) med magnetiska spön, på ett annat går det att se när hattifnattarna blir elektrifierade och uppladdade av blixten.

Det finns också en labyrint, sagoplats i skogen och en drake ute i vattnet. En nyhet var också Snorkfrökens skönhetssalong! Och det går också att bada ute på ön också för den som vill ta en svalkande paus.

Snorkfrökens skönhetssalong är en nyhet sommaren 2023.

Jag tycker att Muminvärlden har ett sagoskimmer över sig som man inte hittar på många håll nuförtiden. Man blir sugen på att åka hem och läsa de bitvis melankoliska berättelserna, ibland lite skrämmande, ofta med en ton av fin vänskap och hopp…

Har du inte varit hit, skynda innan barnen blir för stora och inte längre vill följa med. Jag sörjer redan och får kanske göra nästa besök utan dem. 😉

Entrébiljett kostar 35 euro online och 39 euro på plats (sommaren 2023). Gratis för barn under 2 år.

ommentarer på “Sagoskimrande Muminvärlden

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *