Lådbilslandet, Nykvarn

Visst finns det andra parker som har trafik-/körskolor som ett inslag bland andra aktiviteter, men här går man all in och kan ägna en heldag åt olika körupplevelser – från att köra lådbil till minivarianter av tåg, traktorer och motocross.

Lådbilslandet, Nykvarn, Sverige

Entrépris: Vuxna 0 kronor, barn 400 kronor. I priset ingår 5 åk à cirka 8-10 minuter i olika lådbilar, traktorer eller minimotocross (fler åk kan köpas till för 20 kronor/åk). Övriga aktiviteter får man använda obegränsat.

ladbilslandet.nykvarn.com

Lådbilslandet i Nykvarn ligger cirka en kvart utanför Södertälje och cirka tre kvart från Stockholm city. Fokus ligger på Trafikskolan där man får vara ”riktig bilförare” för en dag.

Här kan man köra brandbilar, polisbilar, lastbilar med släp och andra fordon på små asfalterade vägar med korsningar och rondeller så att det känns som på riktigt.

På Lådbilslandet finns även ett par andra banor för olika fordon att köra, samt ett par andra aktiviteter såsom en lekplats, en liten karusell, två mindre hoppborgar, en äventyrsbana och en båt som byggts in under tak.

Familjeparken – Recension

Av familjen Scheiderbauer (2 vuxna, 2 barn på 3 och 9 år) senaste besök 2019.

Första gången vi var här var 2014, då med ett barn på 4 år. Detta blev vårt andra besök, med ännu ett barn. Inte mycket hade ändrats och ur en vuxens ögon kan man på sätt och vis tycka att stället är omärkvärdigt och enkelt. Entrépriset är dessutom rätt högt, även om vuxna slipper betala inträde.

Samtidigt funkar det väldigt bra ur flera aspekter. Bristen på köer är till exempel en stor vinnarfaktor. Att man faktiskt kan ägna besöket åt lek till 100 procent och inte åt att köa är toppen. Och då var vi ändå här en lördag i mitten av juni (det kunde varit fullt av folk).

Att det inte är större än att man vågar släppa äldre barn själv från ena sidan till den andra är en annan fördel. Vi hade sällskap av en annan familj så våra båda två nioåringar fick röra sig fritt och det kändes helt tryggt, här tappar man inte bort varandra.

Aktivt och lekfullt

Bäst fungerar det för barn mellan 3- 9 år men har man en 2- eller 10-åring behöver man inte avstå. Det finns att göra för dem med. Vår lillkille på 3,5 år kunde göra det mesta, han körde utan problem lådbilarna på vägarna, däremot kunde han inte köra dem som såg ut som racerbilar eftersom han var för kort och inte nådde ner till gaspedalen (till hans stora besvikelse).

Vår stora kille på 9 år kunde göra allt men var mindre road av lekplatsen och karusellen, mest höll han till på Trafikskolan. Denna del är den enda där man tar egna beslut som vart man ska svänga, på alla andra banor med bilar kör man bara runt, runt. Att kalla det miniatyrstad (som de gör på hemsidan) är att ta i, men det finns några enkla hus utmed gräsplättarna mellan vägarna.

_MG_9802_1
_MG_9790_1
_MG_9923_1
_MG_9936_1
_MG_9814_1
_MG_9841_1
_MG_9939_1
_MG_9853_1
_MG_9912_1
_MG_9949_1
_MG_9826_1
_MG_9898_1
_MG_9901_1
_MG_9892_1
_MG_9857_1
_MG_9974_2
previous arrow
next arrow
_MG_9802_1
_MG_9790_1
_MG_9923_1
_MG_9936_1
_MG_9814_1
_MG_9841_1
_MG_9939_1
_MG_9853_1
_MG_9912_1
_MG_9949_1
_MG_9826_1
_MG_9898_1
_MG_9901_1
_MG_9892_1
_MG_9857_1
_MG_9974_2
previous arrow
next arrow
 

Flotten tyckte 9-åringen också var kul medan vår yngsta inte ens ville prova. Det lilla tåget som går runt, runt av sig själv där man kan leka tågförare var populär hos båda! Och självklart är det skönt när karusellåket kan fortsätta med en runda till och en till…det ingår i priset.

Vi gillar också att parkens upplägg gör barnen aktiva. Äventyrsbanan utmanar motoriken och här ska man klara att balansera och krypa, ha lite styrka och mod (beroende på ålder!). På flotten åker de minsta med en förälder medan de större barnen nog kan klara sig själva (vi hann inte med våra stora killar som snabbt stakade sig iväg längs den lilla vattenslingan. Som tur är finns flytvästar och de hade tagit på sig varsin).

Mat och pausmöjligheter

Caféet testade vi också och priserna var riktigt humana. Här finns sådant som smörgåsar, korv, glass och fika – som prisexempel kan nämnas 15 kronor för (enorma) chokladbollar och 40 kronor för pannkakor. Har man egen matsäck finns bänkar att sitta vid i naturen.

Toaletterna låg bra till (mitt i parken) och på en husvägg fanns kran där man kunde dricka/fylla på vattenflaskan vilket var toppen. Vi var där en stekhet dag så alla var ständigt törstiga!

Sammanfattning

Med tanke på priset kunde upplevelsen gott dammas av lite, eller byggas ut. Förutsättningarna är bra och grunden funkar men även om alla får körkort när de går hem för dagen så lär inte Trafikskolan egentligen ut något. Miljön kunde också göras roligare och mer stadslik med fler och finare hus, kanske trafikljus eller dylikt. Ungdomarna som jobbar i parken kunde också vara lite gladare och lekfullare i attityden.

Vi hittade också en säkerhetsbrist, eller råkade ut för kanske vi ska säga (för vi letade verkligen inte). Våra vänners yngsta flicka på 3 år klättrade in genom ett litet hål och upp i ett torn som ledde fram till en rutschkana. Väl inne vågade hon dock inte fortsätta vare sig framåt eller bakåt utan blev fast därinne. Många tårar senare kom storebror till undsättning för vi vuxna kunde inte ta oss in.

Det bästa sättet att bedöma är kanske på sätt och vis att titta på barnen. Bortsett från ovanstående incident var våra fyra små testare glada och roade i många timmar och ville knappt gå hem när det stängde. Så tjusigast med flest attraktioner vinner inte alltid; för den som gillar bilar av alla dess slag och tjusningen med att köra själv – fast man ”bara” är barn – är Lådbilslandet i Nykvarn ett ypperligt besöksmål!

One thought on “Lådbilslandet, Nykvarn

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *