Lilla Rundturen – ångande tåg och båttur runt Mariefred

Vad tänker du på när jag säger Mariefred? Gripsholms slott kanske, söta små trähus. Att Bak-Leila bor här eller att ungdomsböckerna Pax utspelas här?

Busiga barn med Gripsholms slott i bakgrunden. Foto: K. Scheiderbauer.

Kanske känner du till att Mariefred både har ett litet ångloksdrivet tåg och ångbåt med samma namn som staden – kanske inte. Det ska jag i alla fall berätta mer om i detta blogginlägg!

Mariefreds ångbåt och ånglok i samma bild! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Efter vårt besök på Lådbilslandet i Nykvarn blev vi nyfikna på vilka fler familjevänliga utflyktsmål som finns åt detta håll utanför Stockholm. Mariefred visade sig vara ett!

Mellan Nykvarn och Mariefred är det bara cirka 2,5 mil, från Stockholm är det strax under 7 mil till Mariefred (bilvägen, man kan också ta båt hela vägen). Helt rimligt för en dagsutflykt med andra ord, även om det självklart går bra att övernatta i regionen också.

Lilla Rundturen

Med vädret på vår sida bestämde vi oss för att satsa på det som kallas ”Lilla Rundturen” och inkluderar både båttur och tåg. Turen gör också ett stopp i Taxinge där man kan bada, fika på slottet eller bara strosa omkring i de natursköna omgivningarna.

Generationer och kunskap möts.

Bara den gamla järnvägsstationen i Mariefred är värd ett besök. Miljön är gammaldags och spännande med gamla resväskor och svartvita bilder på väggarna.

Inne i den fina stationsbyggnaden i Mariefred. Foto: Heidi Rovén.
En enkel till Taxinge, tack! Foto: Heidi Rovén.

Här kan man lätt fantisera om hur människorna satt och väntade förr på sina tåganslutningar och köpte biljett i den lilla luckan. Café & butik finns också samt en järnvägshistorisk utställning.

Efter att vi gjort just det, köpt vår tågbiljett för hemfärden från Taxinge, rörde vi oss sakta bortåt ångbåtsbryggan. Med betoning på sakta för det fanns ju både fåglar att jaga och träd att klättra i. 😉 Själv spanade jag drömmande bortåt pampiga Gripsholms slott från 1500-talet som har ett vackert läge vid vattnet. Det får ingå i nästa besök hit!

Klättra bör man annars dör man.
Kan vi gå nu mamma? Foto: Isac Scheiderbauer.

Båttur med ljumma vindar

Den lilla båtturen med M/S Mariefred visade sig vara alldeles lagom lång för att barnen inte skulle hinna bli uttråkade (eller ramla i vattnet). Jag tog inte tid men det kändes som 30-40 minuter sådär innan vi la till vid hållplats Taxinge Näsby.

Bea-asken är diskad och fick för dagen rymma några äppelbitar. För den som undrar! 🙂

Dagen var solig och sommarvindarna ljumma, det var fullt med barn som badade vid den lilla stranden och medan vi föräldrar rörde oss uppåt slottet för fika hann barnen redan sparka av sig skorna och gräva sig våta i sanden!

Till slut var i alla fall alla samlade igen och hade pekat ut sina favoritbakverk på den dignande buffén inne på Taxinge slott, även kallat kakslottet! Det är inte svårt att förstå varför när man står framför alla bakverk som står uppradade här i olika nivåer på frestande vis.

Kakslottet i Taxinge

Här finns klassiska kanelbullar, kakor av alla de slag från syltvarianter till kolakakor, chokladkakor, bondkakor och olika mördegsvarianter. Biskvier och chokladtårtor stod också framdukat i flera smaksättningar liksom marängtårta, vit kladdkaka, kola- och princesstårta. Russin, havre, färska bär, konjak, mandel, hallon, lakrits…det fanns nog ingen smak som inte var representerad! Faktum är att deras kakbuffé bjuder på över 100 sorter!

Som ni förstår tog det tid att bestämma sig! 🙂 Och vi vuxna var inte bättre än de små. Till slut hade vi valt både ett par säkra klassiker och ett par bakverk vi inte provat förr och kunde sätta oss ute i trädgården för att njuta.

Det blev många ”mmm” och ”åhhh” innan barnen med de sista smulorna ännu hängande i mungiporna kilade ner för grässlänten till en lekpark som strategiskt nog låg placerad precis inom synhåll. Perfekt!

Mot Taxinge tågstation

När sista kaffeslurken var urdrucken kallade klockan på vår uppmärksamhet; det var dags att börja bege sig mot tågstationen för återfärd mot Mariefred. Jag hann bara sticka in huvudet som hastigast i de fina slottsbodarna som lockade med inredning och leksaker. En bit längre ner från slottet säljs också kläder och annat i det gamla tegelstallet. Ett tips för shoppingsugna!

Ett annat tips är att inte beräkna tiden så tajt som vi gjorde, omedvetna om att tågstationen låg en liten promenad bort från själva slottet. Trots allt raskare steg var vi först inte ens säkra på att vi skulle hinna (dessutom behövdes GPS för att hitta vägen) men vi hann och kunde dessutom knäppa några bilder innan det var dags att ta plats inne i en av de fina gamla tågvagnarna.

Resan blev en upplevelse för såväl stora som små! Personalen är gammaldags klädda vilket bidrar till stämningen och man kan kika in i olika klasser, klass två och klass tre till exempel för att se hur man för 100 år sedan for fram på de smalspåriga järnvägarna.

Har du bättre utsikt än mig?

Vi hängde ömsom inne, ömsom ut med huvudena från fönstren och beundrade landskap, djur och hus vi passerade. En pratstund med konduktören fick vi också, och att själv få visa upp biljetten och få den klippt gillade förstås våra killar!

I Läggesta stannade vi till i 20 minuter och hann titta in i stationsbyggnaden. Stationsvärdens kontor var spännande, de har verkligen gjort det fint och tidstypiskt!

En promenad i söta Mariefred

Väl tillbaka i Mariefred tog vi en promenad längs med vattnet och upp bland gränderna. Fantasin kunde inte låta bli att leka med tanken på att flytta dit, så gulligt och charmigt är det! Efter en pizza/salladsmiddag på en av stans få öppna pizzerior var det dags att leta sig tillbaka mot bilen.

Det gula huset i förgrunden visade sig vara till salu. För cirka 9 miljoner sådär.
Miramis, min Miramis, nu rider vi iväg!

Otroligt nöjda och ganska så trötta for vi sedan hemåt mot Stockholm igen. Vilken dag, vilken utflykt! Lilla Rundturen var verkligen en fullpoängare som vi varmt rekommenderar oavsett ålder. Priset för denna tur är 160 kronor för vuxna och 80 kronor för barn (6-15 år), under 6 år gratis. Fika på Taxinge Slott ingår inte.

Vill man inte ta sig med bil först till Mariefred som vi gjorde är ett tips att ta ångfartyget från Stadshuskajen i Stockholm. M/S Mariefred avgår dagligen (utom måndagar) därifrån kl.10 och i år är det 116:e året för fartyget på linjen Stockholm-Mariefred. På lördagar och söndagar kan man ta en halvdagstur genom att resa med veteranbuss i ena riktningen. Bussen avgår från Klarabergsviadukten kl. 13.30.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *