High Chaparral

Den här parken är något alldeles eget i sitt slag. Lika mycket för vuxna som snöat in på The Good Old West i slutet av 1800-talet som barn som gillar att leka cowboys. Den trovärdiga miljön imponerar och ger den rätta Vilda Västern-känslan.

High Chaparral, Hillerstorp, Sverige

Entrépris: Vuxna och barn över 100 cm 320 kronor (högsäsong), barn under 100 cm går in gratis, lägg till 80 kronor för ett tvådagarskort. Vissa upplevelser ingår, andra kostar extra (till exempel guldvaskning och tågresa).

www.highchaparral.se

Det här är temaparken som gett liv åt det gamla mytomspunna Vilda Västern och som ger besökarna en inblick i hur livet i Amerika kunde se ut i slutet av 1800-talet. Här träffar man på nybyggare och cowboys, indianer, banditer och guldgrävare. Vissa strosar kanske bara omkring medan andra är skådespelare i de shower som visas på flera olika håll i parken under dagen.

Parken är uppdelad i olika områden som exempelvis Old Mexico, nybyggarnas område där man kan hjälpa dem att bygga sitt hus eller Buffalo City. På floden kan man tuffa fram med en hjulångare eller varför inte ta en tur med en riktig diligensvagn. Grundaren Big Bengt har också ett eget museum här liksom att det finns hotell och stugor i direkt anslutning.

High Chaparral – Recension

Av familjen Scheiderbauer (2 vuxna, 5-årig pojke) senaste besök 2015

Redan vi ingången till High Chaparral skjuts det för fullt med knallpulver. Vi hajjar till eftersom vi ännu inte vant oss vid ljudet, något vi garanterat gör under dagen. Överallt ser folk ut som nybyggare eller cowboys, både besökare och dem som arbetar i parken. Den trovärdiga miljön imponerar och ger den rätta Vilda Västern-känslan. I gräset vilar bisonoxar, en diligens rullar förbi och längs tågrälsen kan man se nybyggarnas enkla boenden där det ryker ur grytor över öppen eld, som om livet fortgick oavsett om det fanns besökare i parken eller inte.

Parken grundades redan 1966 av Bengt Erlandsson, alias Big Bengt. Sedan dess har både barn och vuxna kunnat komma hit för att leva sig in i västernlivet i Amerika någon gång på 1870-talet. Vi märker snart att stilen och tidsepoken har många dedikerade anhängare, vi träffar familjer som kommer varje år och där alla är uppklädda i tidsenliga kläder. Och vad man än tycker om skjutvapen, att komma hit med barn och förutsätta att de ska kunna ge sig in i leken på allvar utan den rätta utrustningen känns svårt. Självklart köper vi en pistol och knallpulver i första bästa butik! Är man i vilda västern så är man.

Tågrånet

Efter att ha kikat runt lite bestämmer vi oss för att ta tåget till Old Mexico. Turen ingår inte i entrén utan vi får köpa extra biljetter till detta. Trots att vi är pålästa och lite förvarnade hoppar vi ändå till när en röst plötsligt ryter ”upp med händerna!” och nästan överröstar ånglokets tågvissla. Tåget stannar och plötsligt är vi mitt uppe i en av showerna; ett par laglösa skurkar har hoppat ombord och viftar nu runt med sina pistoler. Skådisarna är tuffa och så trovärdiga att vi alla lydigt räcker upp händerna. Utanför tågfönstret får vi bevittna ett skottdrama med dödlig utgång. För att ta udden av allvaret reser sig dock ”de döda” upp innan tåget rullat vidare så att ingen ska behöva tveka över att det bara är teater.

Vädret spelar med; solen gassar från klarblå himmel när vi rullar in i den mexikanska delen av parken. Här sitter familjer och äter på torget som är omgärdat av olika serveringar; till exempel restaurangen La Cantina och snabbmatsstället El Rapido. Återigen bryts lugnet när Zorro gör entré och en ny föreställning med kärlek och hjältedåd i centrum startar. Skådespelarna far runt på såväl tak som bland åskådare men allt slutar lyckligt. I Old Mexico kan man också ta en ridtur eller knäppa en selfie med sig själv som efterlyst.

Guldvaskning

Under dagen hinner vi också vaska guld vilket vår femårige kille tycker är så spännande att han inte ens protesterar mot det osannolika i att de få guldkorn han hittat präglas inför hans ögon till ett jättemynt (i guldig plast). Vi hinner också med att ta en tur med parkens egen hjulångare. Den lugna färden blir ett välkommet avbrott i all fartfylld action och för en stund glömmer vi nästan att vi står bland familjer och barnvagnar och inte flyter fram på Mississippifloden.

Den som vill se alla shower har fullt upp, något händer alltid någonstans under parkens alla öppna timmar. Utöver tågresan och Zorro-showen, hinner vi också med den häftiga stuntshowen som bjuder på rejält mycket skjutande, snabba ritter, explosioner och stunttrick. Antingen planerar man sitt besök i detalj, eller gör som vi, tar det spontant och följer med barnens rytm och är lyhörd för var de har roligt och vill stanna längre och när det är dags för nästa upplevelse.

One thought on “High Chaparral

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *