Exploria

Det är svårt att inte ha kul på Exploria. Vi gillade alla aktiviteter vi hann testa. Miljöerna är också fina och välgjorda.

Exploria, Norsborg, Sverige

Entrépris för Leklandet: Vuxna gratis, barn (2-18 år) 150 kronor, barn (1 år) 70 kronor, barn (0-1 år) gratis. Allt annat kostar extra.

www.exploriacenter.se

Exploria är Europas största nöjescenter för hela familjen på hela 20 000 kvm. Ovanvåningen ser ut som ett litet stadskvarter med husfasader och väg i mitten. På varsin sida kommer sedan butiker, glassförsäljning, restauranger och aktiviteter.

Centret är uppdelat på Lekland, en del som kallas Lek & Lär, kalasverksamhet och en aktivitetsdel (här kan även grupper boka in sig). De aktiviteter som erbjuds är bowling, gokart, laserarena, shuffleboard och simulatorer av olika slag. Under Lek & Lär finns brandskola, trafikskola och dinosaurieland. Det går också att boka in sig och ha kalas i något av Explorias åtta olika temarum. När det gäller matställen finns två restauranger, ett snabbmatscafé samt ett glass- och godisland.

Exploria – Recension

Av familjen Scheiderbauer (2 vuxen, 7-årig pojke) senaste besök 2017

Att hinna allt på detta gigantiska nöjescenter är svårt, så ställ in familjen på att välja ut ett par aktiviteter på förhand, i alla fall om barnen vill spendera mesta tiden i leklandet. Vår plan var att stanna i fyra timmar, det blev sex timmar och då hade vi ändå ett par aktiviteter kvar.
Vi började med det som vi gissade att det kunde bli köer till senare, som Trafikskolan och Brandskolan. Båda börjar med en utbildande filmintroduktion innan själva aktiviteten. Här var ljudet till filmerna tyvärr så dåligt/överröstades av allt annat inne på centret så det gick knappt att höra. Vi påpekade detta och personalen var medvetna om problemet så vi får hoppas att det åtgärdas snarast.

I övrigt älskade vår sjuåring aktiviteterna. Elbilarna i Trafikskolan var bra och roliga. Barnen får köra runt i rondell, på gator och stanna för rödljus. Efteråt delas körkort ut. I Brandskolan får barnen först lära sig några viktiga saker att tänka på när det gäller eld, som att man ska ringa 112 om man ser en större eldsvåda. Sedan fick de barn som ville åka ledstång ner till brandbilen där man ska klä sig i brandmanskläder och ”rycka ut”, pumpa vatten och släcka en artificiell brand. I slutet delas diplom ut.

Välgjord dinosaurievärld

Dinosaurievärlden börjar med en välgjord men ganska grym film, och fortsätter med en utställning där man själv kan gräva fram fossiler, gå runt bland enorma dinosaurier (vissa rör sig lite). Allt var mycket välgjort men vår actiontörstande sjuåring tyckte det var sådär. För barn med dessa urtidsdjur som största intresse är det säkert rena himmelriket.

Leklandet har tre teman; vinter, djungel och under vatten. Det hålls även teatershower samt att Iron Man finns på plats hela sommarlovet. I Vinterlandet kunde man åka ring nerför en ”kälkbacke” eller åka pulka, denna aktivitet hade vi inte sett förut. Mycket uppskattat! I undervattensvärlden kan barnen klättra högt upp och sedan åka brant nerför en kana som leder ut ur en skräckinjagande fiskmun. I leklandet finns massvis av saker för energiska barn att klättra, hoppa på och åka nerför. Även cyklar, bollhav och studsmattor finns.

En våning ner finns aktiviteter för äldre barn, ungdomar och vuxna såsom gokart (från 140 cm), laser games, bowling och olika simulatorer (golf, fotboll, hockey mm). Hit tar man sig med hiss och ut via en ny entré. Den cirkusinspirerade miljön är fin och här ligger också Restaurang Pinchos med mat från världens alla hörn.

Laser games var riktigt roligt! Det är varken svårt eller farligt men spännande för både barn och vuxna. Här sprang vi oss svettiga i en labyrintliknande miljö bland lysande aliens och väggar med hål i och försökte skjuta ner ”fienden” (motståndarlaget).

Fina miljöer

Det är svårt att inte ha kul på Exploria. Vi gillade alla aktiviteter vi hann testa. Miljöerna är också fina och välgjorda. Det enda negativa var ljudnivån på musik och underhållning inne på restaurang Wild West Steakhouse samt att maten där var lite för starkt kryddad för att passa hela familjen. Vi satt också en del i mörker eftersom de hade problem med elen.

Räkna med minst en tusenlapp för en familj på två vuxna och två barn om ni ska äta lunch och barnen ska besöka leklandet (en entré) och göra två aktiviteter (varje aktivitet kostar extra och betalas separat). Kanske inte billigt, men heller inte jättedyrt och en bra utflykt för en regnig lovdag!

ommentarer på “Exploria

  1. Jag besökte Exploria med alla mina barn och lite pojk/flickvänner, äldsta 26 yngsta 6. Alla hittade något de älskade:)
    Vi hade en riktigt härlig familjedag här. Lasergame och go-cart, bowling och lekland. Allt var fint och fräscht med goda möjligheter att äta och även vila sig en stund:)

    1. Tack för att du delar med dig Carola! Och vilken testfamilj skulle kunna vara bättre än en som din med spridda åldrar! Jag förstår att ni alla hittade något som lockade; det finns verkligen lite av varje på Exploria.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *