Kolmården

Som djurpark är Kolmården imponerande, både när det gäller vilka djur som finns här och vilka upplevelser man kan få i mötet med dem. Utöver det finns åkattraktioner och Bamses Värld för de yngsta vilket ger stor variation i besöket.

Kolmården, Norrköping, Sverige

Entrépris: Vuxna 429 kronor, barn (3-12 år) 379 kronor.

www.kolmarden.com

Kolmården är ordens största djurpark och räknas också till de största i världen. Parken har ett högt läge och utsikt över Bråviken, samt en yta av 1,75 km². Här bor över 60 olika djurarter uppdelade efter arttyp och ursprung. Parkens områden har namn som Rovfågel, Savann, Safari, Asien, Kolosseum, Aparium, Öken, Tiger World, och Marine World. På Barnens Lantgård bor får och getter. Kulmården är en stor lekplats med bland annat klätterställningar, broar, gungor och en stor sandlåda. Linbanan som går högt över Safaridelen tar en halvtimme och under färden kan man se lejon, giraffer, antiloper, björnar, älgar och hjortar. I Tiger World kan man boka en nära-tiger-upplevelse i den nergrävda tigerbussen. Det går också att boka exklusiva guidningar eller en heldags närkontakt med delfinerna. Rovfågelsshowen och elefantvisningen kan alla se.

Vid sidan av djuren finns även åkattraktioner. Dels i Marine World men också i Bamses värld där barnen kan ta en tur med Godiståget, Skalmans bilar, Dunderhonungsburkarna och annat. Berg- och dalbanan Wild Fire är den snabbaste träbyggda berg- och dalbanan i Europa och den näst högsta träbanan i världen. Wild Fire invigdes den 28 juni 2016 men fick stänga kort därefter på grund av att Mark- och Miljööverdomstolen krävde en detaljplan. Bygglovet är för närvarande hävt och banan är tillsvidare stängd.

Kolmården – Recension

Av familjen Scheiderbauer (2 vuxna, 5-årig pojke) senaste besök 2015

Naturen och ytan gör att detta är en park med en helt annan atmosfär än till exempel aktivitetspackade nöjesparker. Här tar man sig fram i sakta mak i den kuperade naturen och får både motion, frisk luft och kunskap om djuren i parken. Det är spännande att sätta sig en stund för att lyssna när djurskötarna berättar om djuren och inte minst när de lockar dem närmare så att man får se dem på nära håll. Det är också spännande att gå runt själv och titta på zebror och noshörningar, leoparder och pandor, kameler och jakar.

Ett tips är att varva de längre sträckorna som man promenerar med pauser då man lyssnar på en visning, tar Safari-linbanan eller ser en show. Delfinshowen Life är ett måste, den ingår liksom allt annat i entréavgiften. Den mäktiga musiken framförd av Norrköpings Symfoniorkester och samspelet tränare och delfiner emellan imponerade på alla i familjen. Kolmårdens djupare syfte med showen, liksom för hela parken, är att skapa ett engagemang hos besökarna för djur och natur. Hur tar vi hand om moder jords miljö och dess invånare?

På Kolmården får man en heldag i naturen nära djuren samtidigt som det finns möjlighet att göra ett par åkturer som gör att det kittlar alldeles lagom i magen! Det finns gott om matställen, caféer, kiosker och restauranger (totalt över 20) även om det i högsäsong kan bli långa köer vi de mest populära. Ett tips är att köpa entrébiljetter i förväg på Kolmårdens hemsida, då kan man gå före kön när man kommer fram.

Titta igenom dagsprogrammet

Kolmården är stort och här gäller det att ha gott om tid samt bra skor. Följer man huvudleden är det ungefär tre kilometer runt hela parken. Har man små barn kan det därför vara en smart idé att hyra skrinda vid huvudentrén (40 kronor). Fyll på ofta med vätska, mat och snacks och hela familjen kommer att få en kanondag som både är lekfull och lärorik. Titta igenom dagsprogrammet för att se vilka föreställningar och aktiviteter ni inte vill missa, annars blir det lätt både hektiskt och svårt att hinna med om man plötsligt befinner sig i fel ände av den stora parken när en show eller uppvisning strax ska börja.

Vi har besökt parken både före det att Bamses värld kom på plats (det vill säga före 2015) och efter. Vi har även bott på Vildmarkshotellet intill, gått på Bamse disco på kvällen och besökt familjespat African Relax. Det går även att tälta inne i parken liksom bo på enklare hotell och vandrarhem i närheten men hur man än övernattar är det en bra idé att lägga till en upplevelsedag så att man hinner med allt. Det går även att göra skolresor hit och Kolmården har också utbildningsprogram för olika årskurser.

ommentarer på “Kolmården

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *