Barnens Wäsby Verkstäder – lek med verkstadstema

I helgen trotsade vi kylan och begav oss till en temalekpark, denna gång Barnens Wäsby Verkstäder i Upplands Väsby. Miljöerna i lekparken är inspirerade av tiden då Väsby hade många verkstäder på orten och tillverkade både det ena och det andra. Bland annat delar till den berömda Hasselbladskameran och Optimuslampan.

Optimuslampan var en fotogenlampa som gjorde stor succé både i Sverige och utomlands. Det var företaget Optimus AB, grundat i Väsby 1899, som tillverkade lampan. I lekparken har den fått bli en röd karusell som barnen kan åka runt och runt på.

På Svenska Metallverken i Upplands Väsby tillverkades chassit till Hasselbladskameran, som faktiskt användes av NASA när de dokumenterade rymdfärderna. Bilderna på månen togs till exempel med den svensktillverkade Hasselbladskameran. I lekparken tronar den i jätteformat på en kulle; här kan man gå in och spana ut i parken.

Verkstäder och bondgård

Lekplatsen är inhängnad med gärdsgård så att det känns som en liten by. Längst in i parken ligger en liten bondgård med djur, folkskola och butik. Barnen (och vuxna som orkar böja på ryggen) kan gå in i alla husen som har några få saker som sätter atmosfären och fantasin i rörelse.

Vi lekte skola där jag fick vara fröken, barnen turades om att vara butiksbiträde i den lilla Konsum-butiken, och så tog vi förstås hand om grisen i ladan och kossorna på gården. Kanske kan man också leka att någon i familjen som bodde på gården så småningom började arbeta i någon av verkstäderna?

Förutom den gigantiska Hasselbladskameran och karusellen, finns en bilmeck med rutschkana, snickarverkstad med (fastlimmade) verktyg, kontor, brandbil, en häst man kan klättra upp på och lite annat.

Konstnären Tor Svae står bakom

Barnens Wäsby Verkstäder är utformad av Tor Svae, känd svensk konstnär som också utformat temalekplatserna Mulle Meck-parken, Bryggartäppan, Anders Franzéns park, Ivar Los park och Lilla Kvarnholmen.

Barnen gillade verkligen miljön så det blir säkert fler besök hit. Nästa gång får det dock gärna vara varmare ute och så ska vi ha med oss grillkorv och lite kol! I ena hörnet av parken står nämligen en gigantisk fotogenlampa som är en grill. Runtom finns flata stenar att sitta på.

Vill du också åka hit kan vi berätta att temalekplatsen Barnens Wäsby Verkstäder ligger i området Vilunda. Granne med lekparken är en aktivitetspark, idrottsanläggning och ett badhus, Vilundabadet. Utomhus finns också en pumptrack/skatepark, utegym, fotbollsplan och en liten klättervägg. Hela området kallas Vilundaparken. Mer om det i nästa inlägg!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *