Ängsjö friluftsområde – lek och familjevänliga stigar

Förra söndagen, när det var så vårvarmt att vi fick ta av oss jackorna och nästan svettades i solen, åkte vi till ett område som heter Ängsjö i Järfälla. Hemifrån oss tog det en knapp halvtimme att åka dit, från Stockholm city tar det cirka 10 minuter mer.

När vi nästan var framme började barnen och Kristofer känna igen sig – ”nämen, det var ju här vi var i vintras på pulkautflykt!”. Att upptäcka backen igen fast nu med gräs istället för snö, blev snabbt ett mål. 🙂

Parkeringen vid Ängsjö friluftsområde var gratis. Runt om fanns stora grönytor där familjer hade picknick, sparkade fotboll och lekte. På håll såg vi en stor lekplats som jag hade läst om och som ska vara ny. Vi var dock inte direkt ensamma, så jag föreslog att vi skulle ge oss ut i skogen (vilket var det vi kommit dit för) och se om det var lite mindre folk på tillbakavägen. Under vissa protester från barnen blev det så.

First stop: fikapaus

Först ville barnen visa pulkabacken. Den var riktigt brant så jag förstod att det gått undan där i vintras! Högst upp låg en liten övernattningsstuga som vi läste oss till att man kunde hyra.

Solen stekte och vi blev alla tvungna att klä av oss ett lager innan vi gick ner igen. Vi bestämde oss för att börja med vår picknick så att alla var stärkta innan vi tog oss an Äventyrsstigen som vi sett en skylt om.

ängsjö friluftsområde
ängsjö friluftsområde

Efter att ha ratat en stor nedfallen stam (som var bebodd av myror) och några stenar styrde vi istället kosan mot badplatsen och vattnet där vi hittade ett par bänkar som fick duga att duka upp vår enkla medhavda matsäck på. Lite kaffe, saft och kakor senare var vi alla redo. 🙂

Här kan vi passa på att flika in att har man ingen matsäck med sig finns det ett café på Ängsjö friluftsområde. Vi studerade inte utbudet närmare men glass såg vi på skyltarna att det fanns i alla fall.

Äventyrsstigen

En skylt pekade in mot skogen; ”Äventyrsstig”. Den ville vi upptäcka! Efter ett kort tag hittade vi en balansstock, en tunnel att krypa igenom och ytterligare en bit fram en rutschkana där mitt i skogen.

Jag vet inte om vi började på fel plats och därför missade en del av stigen. Jag hade nämligen läst att det också skulle finnas en hängbro till exempel men den hittade vi inte.

ängsjö friluftsområde
ängsjö friluftsområde

När vi såg en familj komma ut ur skogen frågade jag dem om de visste något om hängbron. Nej, de hade visserligen gått väldigt långt men inte heller hittat något mer som kunde höra till Äventyrsstigen, däremot hade de ett annat tips. Inte långt bort skulle det finnas en stor stenbumling med spännande sprickor från istiden som man kunde klämma sig igenom. Innan ordväxlingen ens var avslutad hade barnen satt av för att leta!

Aldrig hade jag trott att ett stort klippblock skulle vara så spännande! Vi hängde runt stenen i nära på en timme och klättrade uppepå, runtom och in och ut ur olika smala gångar. Riktigt spännande faktiskt även för en vuxen och barnen älskade det. Tips! På vårt instagramkonto ligger det en ”filmrulle” (Reels-klipp) om detta. 🙂

Trollstigen

När vi hade fått nog rörde vi oss tillbaka mot de stora grönytorna där lekplatsens olika delar låg; där finns flera klätterställningar med rutschkanor, en hinderbana i miniformat, gungor av olika slag med mera.

lekpark på ängsjö friluftsområde

Eftersom det var kö till och med till vissa lekelement valde barnen istället att upptäcka en annan liten stig intill som pryddes av en entréskylt som det stod ”Trollskogen” på (mer en ”Trollstig” kan jag tycka men, men 😉 ).

Nog tänkt för mindre barn men våra killar på 5 och 10 år gick den ändå. Här och där passerade man uppspikade bilder i målat trä på troll. Ändå lite kul med ”attraktioner” för barnen i skogen som gör det hela mer intressant!

Medan barnen började bygga fördämningar i en liten bäck som rann förbi, fick jag (mamma Heidi) syn på nästa spännande område; en indianby! Dit rörde vi oss härnäst.

Indianbyn på Ängsjö friluftsområde

Egentligen kom vi nog bakifrån, jag tror det är meningen att man ska upptäcka denna del från stigen på andra sidan men det spelade ingen roll; snart hade vi hittat både området med de tre små tipitält-liknande träkojorna, en målad vagn och ett fort som man kunde springa upp i och åka kana nerför.

Barnen kutade runt runt, varv efter varv och hade hur kul som helst innan de plötsligt var borta och hade gett sig av vidare ut på gräset.

Jag hann dock se att det också fanns grillplatser och ett hus som det stod ”Kalasgrotta” på. Om man bara lånar det eller måste hyra har jag ingen aning om men därinne fanns i alla fall ett bord och bänkar i trä så det kunde fungera som ett litet regn-/solskydd vid behov.

Tyvärr blev det ingen lek i den nya lekplatsen eftersom vi tyckte att det var för mycket folk men blir det fler besök till Ängsjö friluftsområde är jag säker på att killarna kommer att ha kul länge och väl där också.

Denna gång blev det ingen film men se gärna våra andra filmer på vår YouTube-kanal.  Vi har som sagt även ett Instagram-konto som ni kan följa oss på om ni vill!  Gillar din familj äventyrliga utflykter i naturen kan vi också tipsa om nyöppnade höghöjdsbanan Accropark i Bro.  

ommentarer på “Ängsjö friluftsområde – lek och familjevänliga stigar

  1. Vad mycket roligt det finns på inte så långt avstånd! Kul! Ni är fantastiska!

    1. Tack så mycket! Och tänk att det ska behövas en pandemi för att man ska lära sig uppskatta sitt närområde. 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *