Tuvanparken – grön oas för både lek, skate och parkour

I helgen var vi till ännu en av alla parker jag har på min lista över dem vi vill besöka; Tuvanparken i Sundbyberg. Denna aktivitetspark med generösa ytor inbäddade i mycket grönska, invigdes på höstlovet 2017. Området heter Lilla Alby och parken ligger nära Bällstaviken.

Tuvanparken består av flera delar med mycket grönyta mellan vilket gör den så trevlig. Ena delen (den mot vattnet) utgörs av blommande terrasser, gula sittplatser och en strutformad klängställning för växter som förde mina tankar till Gardens By the Bay i Singapore. Inte fullt lika pampigt, men ändå. 🙂

Lekplats och skatepark

Lekplatsdelen hade gott om besökare varför vi helt skippade den faktiskt såhär i pandemitider. Där fanns annars gungor, ett klätternät och en snurrmojäng som barnen verkade ha väldigt kul med. Allt i glatt lysande gult (och lite blått)!

Intill finns den lilla skateparken med en mini-bowl. Kanske inget för den avancerade åkaren men flera tränade ändå flitigt här och hade vi bara haft med en skateboard är jag övertygad om att vår minsta kille hade gillat att leka runt och öva där också.

Parkour med hinderbana

Ytterligare en lekdel finns som såg ut att vara tänkt för mindre barn. Här var det gott om skugga liksom olika element som en sandlåda, Kinagunga, små ”trätält” att gömma sig i och en minirutschkana.

Vi styrde istället stegen mot det som lockade vår äldste son Isac mest; parkourdelen. Den låg högst upp i parken sett från vattnet och bestod både av betongblock och ställningar att svinga sig runt, över, under samt balansera på. Intill parkourdelen finns också ett par redskap som räknas som utegym. Eftersom han tränar parkour var det också här vi hängde mest. 🙂

Fler lekytor på skolorna intill

Man kan utan problem spendera gott om tid i varje del av parken, beroende på ålder och ”matchningsgrad”. Räcker det inte, hittade vi ytterligare bra lekytor vid den intilliggande Lilla Alby-skolan och Förskolan Klippan ovanför.

Skolan hade bollplan, nedsänkta studsmattor och en rolig gunga med stor platta att stå eller ligga på. På andra sidan byggnaden hittade vi fler gungor, en klätterställning med rutschkana och en klättervägg.

Förskolan hade färgglada skuggande segel över sina lekytor som bjöd på både klätterställning, sandlåda och olika lekfulla element. De båda nivåerna; förskolan som låg på en klippa (därav namnet) och skolan nedanför, bands samman med rustchkanor nedför bergshällen vilket var kul!

Adress och fakta

Vi gillade Tuvanparken, inte minst för att det passar oss så bra nu med utflyktsmål som bjuder på både något för mindre och äldre barn då våra killar är 5 och 11 år. Såhär års är det också trevliugt med stora grönytor där man kan ha picknick, kanske ta med en boll och bara hänga och låta barnen bli av med ”spring i benen”.

Vill du hitta hit är adressen Trädgårdsgatan 30 i Sundbyberg. Vi såg inga kiosker eller caféer i direkt anslutning, dock en betal-toalett. Den fina statyn ovan bestående av tre balettflickor (”Rytmisk Lek”) är skapad av Sonja Högström 1971.

Andra tips i närheten är Mulle Meck-parken, Aktivitetsparken i Ursvik samt tipsen i inlägget ”5 roliga lekparker i Västerort”.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *