Visste du att det finns en kategori parker som heter bergsparker? Nä inte vi heller förrän nu! I Stockholm räknas Tantolunden, Vanadislunden, Vita bergen – och Årstabergsparken till dessa. Igår var vi och besökte den sistnämnda som ligger i Årsta, Liljeholmen.
På Wikipedia kan man läsa sig till att Årstabergsparken, som består av flera olika delar, brer ut sig över 16 hektar. När man rör sig längs de asfalterade promenadvägarna på berget står det med jämna mellanrum hur högt man är över havet. Det är lite roligt eftersom det inte rör sig om några Kebnekaise-höjder direkt; berget ligger max 40 m ö h.
Det som lockade oss hit var att jag hade sett bilder på en lekpark höga, toppiga ”trätält” med blänkande rustchkanor i metall. Det såg kul ut! Lite efterforskning avslöjade att det fanns mer än så i området, mycket mer.
Sagt och gjort, vi spikade utflykten tillsammans med en annan familj vi umgås med som har barn i samma ålder som våra. En av sportlovets sista dagar körde vi dit!
Kråkberget
Vi tog oss upp i parken via trappan vid Sjöviksskolan. Då nådde vi direkt de roliga tälten, tre till antalet, med de roliga rustchkanorna. Familjer hade picknick runtom, barnen lekte och solen sken.
Här träffade vi även våra vänner och barnen busade runt ganska länge och åkte ner i de häftiga metallrutschkanorna om och om igen! Kanorna går från olika höjd vilket var bra, då kunde de mindre barnen testa de lite lägre först för att se om de gillade det. Svaret var förstås ja och snart åkte de även den högsta. 🙂
Strax intill finns ännu en del med en snedställd snurrplatta som barnen självklart också testade. Här fanns också bänkar under tak, bra både vid sol och regn. Vi hade mest kyla under vårt besök, men barnen blev ändå snabbt varma då de höll igång konstant.
Att hitta vidare var lätt, vi bara följde den asfalterade gångstigen vidare över berget och in i skogsmiljön.
Blockriket
Mellan träden passerade vi både små träkojor och fågelholkar. Allt är estetiskt snyggt och byggt i naturmaterial. Elementen är antingen naturliga, det vill säga träfärgade, eller grönmålade vilket gör att det smälter in fint med den kringliggande naturen.
Lustigt nog hade den familj vi hade med oss bott just i Årsta tidigare. Eftersom Årstabergsparken invigdes 2018 och de flyttade innan dess, fanns den inte där under deras tid i området, så turligt nog var det även nytt för dem.
Landskapsarkitekterna som ritat och planerat området, Nyréns, har blivit väldigt uppmärksammade för projektet på Årstaberget som skett i flera steg. Parken nominerades till Årets Stockholmsbyggnad 2019.
I Blockriket hittade vi en bra bänk med bord i solen där vi slog oss ner för en mellis-fika. Upp dukades varm choklad, bullar, kakor och smörgåsar. Mums tyckte barnen och fick ny energi att fortsätta att springa runt och upptäcka parken.
I Blockriket finns lite olika gångar att ta sig fram på; en som är som en spång med totempåle-liknande figurer utmed sidorna, en annan som har träribbor runt sig vilket förstås blir en annorlunda upplevelse beroende på hur lång eller kort man är. 🙂
Här finns också en slags klätterställning av trästammar med ett nät på ena sidan, som roade barnen ganska länge.
I utkanten hittade de stora killarna en soffa i trä. Isac var övertygad om att glaskuben högst upp på ett av husen bakom måste använts som inspelningsplats till årets julkalender ”Mirakel”, det som var Ernst kontor. Men det är inget vi kollat upp om det stämmer.
Turen fortsatte förbi ytterligare en liten lekplats. Vi missade att fota allt här men det fanns lite allt möjligt som en sandlåda, lite ribbor att gå på, en vattenbana (stängd nu på vintern), en fin trädrake som barnen självklart absolut ville klättra på med mera. Lekplatsen som var inhängnad riktade sig till yngre barn, därför stannade vi inte heller så länge där.
Parkourparken vid Sjövikskroken
Med bostadsområdet på ena sidan och en skola på den andra gick vi vidare. Så småningom kom vi ut till Sjöviksbacken, samma gata vi kört uppför när vi anlände med bil. På andra sidan gatan hittade vi fram till den parkourpark vi också visste skulle finnas. Check på den med andra ord!
Vana testare som de är lekte barnen sig fram på allt som fanns även här. 🙂 Gungor, ett regnskyddstak, ställningar och en kickboxningspinne (eller vad man nu kallar den). Det blev en hel del jakt och jagande innan vi fortsatte uppför en trappa på andra sidan uppför berget igen.
Rävskogen
Det sista område som vi upptäckte på Årstaberget var delen som går under namnet Rävskogen. Här ligger också ett stort utkikstorn som några av er kanske känner till, mellan Nybodaringen och Årstadal, längst ut på en bergsknalle. Det var inte självklart att tornet skulle komma på plats. Bygglovet överklagades och tornet blev försenat. Men nu står det i alla fall där!
Härifrån ser man vida omkring över Södermalm och Liljeholmen. Tornet är 11 meter högt vilket inte låter så mycket men efter de branta trapporna upp och med det höga läget på berget på det känns det riktigt högt när man väl är uppe. Utsikten är magnifik och ger verkligen panorama över Stockholms södra delar. Missa inte ett besök här!
I rävskogen finns också gungor och ännu en häftig rutschkana som även Familjeparks-mamma testade med ett rejält tjoande som resultat. Jag flög ut som en nyfödd bebis och kände mig ungefär likadan efter detta uppfriskande åk, haha!
Kanske finns det ännu mer att upptäcka på Årstaberget men detta var vad vi hann med denna gång. Vi hade en superhärlig dag och rekommenderar verkligen en utflykt hit!
Korta fakta om Årstabergsparken
Toaletter: Vi såg inga toaletter någonstans även om de kanske finns. Är det någon som vet, lämna gärna en kommentar.
Matställen: Vi passerade inga kiosker eller caféer (mer än en pizzeria i Sjöviksbacken nära parkourparken) så ta med egen matsäck.
Hitta hit: Från T-banestationen Liljeholmen är det ungefär 1,5 km till Årstabergsparken. Vi valde att köra bil och hittade parkering, som i och för sig kostade, mitt emot Sjöviksskolan precis nedanför Kråkbergets början.