Santa Park

Santa Park

Att träffa tomten i närmaste köpcentrum hade aldrig kunnat bli lika magiskt som att åka till skogarna i finska Lappland! Och visst är det fint, hans hem. Men utöver mötet med tomten och några andra aktiviteter är det ganska kommersiellt. Nog har man att göra i flera timmar men vi lämnar ändå med känslan av att ”var julen verkligen så här kort”?

Santa Park, Rovaniemi, Finland

Entrépris: 34 euro per vuxen, 28 euro per barn, (3-12 år; barn upp till 3 år går in gratis). Familjebiljett via webben kostar 109 euro för 2 vuxna och 2 barn. Biljetterna gäller för två dagar i följd.

santaparkarcticworld.com

Santa Park ligger idylliskt i de djupa skogarna i Rovaniemi i norra Finland. Här befinner man sig nära norra polcirkeln, bara det en upplevelse i sig. I området finns också restaurang, skogsspa, hotellrum (Arctic Treehouse) designade för att man ska kunna uppleva norrskenet maximalt. Själva parken är en inomhusanläggning och består i stora drag av jultomtens kontor, en slädtur in i tomtenissarnas fabrik, en isskulptur-utställning, en restaurang med stor scen för akrobatisk show, pysselverkstäder och flera butiker.

Santa Park – Recension

Av Familjen Scheiderbauer (2 vuxna, 2 barn på 1 och 7 år), 24 december 2017.

Det är julafton när vi besöker Santa Park. Vi deltar i Birka Cruises specialkryssning Santa Cruise som går upp till Kemi i Finland. Därifrån har vi åkt två timmar med buss för att nå Rovaniemi och Santa Park.

Eftersom vi inte känner till att parken ligger inomhus, har vi klätt oss i flerdubbla lager anpassat för den arktiska kylan. Det är -16 grader ute men vi behöver bara gå ett fåtal kliv från bussen till ingången för parken, sedan får vi klä av oss allt.

Santa Park ligger insprängd i ett berg. Snön ligger tjock utanför och några tomtenissar möter. I skogen står ljuslyktor utplacerade och ger stämning. Det känns nästan synd att lämna allt detta för en dag inomhus. Efter en lång gång in i berget börjar anläggningen som är byggd som en rund slinga.

I början ligger många butiker med julpynt. Det är visserligen fina saker som lockar och hänger på krokar och hyllor, men vi lämnar röda tomtar och glittriga stjärnor och rör oss istället vidare inåt.

_MG_4400_1
_MG_4372_1
_MG_4391_1
_MG_4396_1
_MG_4499_1
_MG_4410_1
20171224_105523_2
_MG_4484_1
20171224_101509_1
20171224_1
previous arrow
next arrow
_MG_4400_1
_MG_4372_1
_MG_4391_1
_MG_4396_1
_MG_4499_1
_MG_4410_1
20171224_105523_2
_MG_4484_1
20171224_101509_1
20171224_1
previous arrow
next arrow

Slädtur och akrobatisk show

Tomten har både bil och släde visar det sig, och postkontor förstås. Det är miljöerna vi är ute efter så vi går in. Ett rullband visar hur alla brev till tomten med önskelistor far fram och de är så många att nissarna inte ens hunnit sortera dem på ovanvåningen utan de hänger ner genom springor i taket. Allt sådant gillar vi, som förstärker känslan av att det är på riktigt!

I en liten pysselverkstad kan man klistra och måla tomteansikten på träbitar och medan våra tomtar hänger på tork, tar vi en åktur in till nissarnas leksaksverkstad. Det är kö men den är inte jättelång, vi kommer snart med på färden. Här sitter man som i en släde på räls medan man passerar olika vinterlandskap och tomtar, det är som att färdas i en saga och passar även de minsta.

Efter att även ha tagit en elfie-selfie och spanat in lite annat, bestämmer vi oss för att äta innan alla andra också gör det. Dessutom ska tomtarnas julshow strax börja så vi tajmar den med vår lunchpaus vilket blir perfekt. Lunchen ingår i besöket (i alla fall för oss som är med på Birkas utflykt) och man hämtar den själv på bricka från en stor självserveringsrestaurang i mitten av parken.

Det blir lite finska lådor, julskinka, köttbullar och liknande julmat med en chokladpralin till efterrätt. Felfritt, välsmakande och mättande. Showen är fartfylld och tomtenissarna gör akrobatiska hopp och trix plus Cirque du soleil-liknande nummer från taket.

Lekland, räddningen

Så småningom tycker vi alla att det är dags för dagens höjdpunkt; att hälsa på inne hos Jultomten! Han har ett eget hus som det står Santa’s Office på och vi ställer oss för att köa. Ganska snart inser vi dock att det kommer ta för lång tid för barnens tålamod så medan en av oss står kvar och köar, tar den andra barnen till ett litet lekland med Angry Birds-tema som ligger ovanför restaurangen.

Här kan barnen klättra, studsa och leka av sig och det finns en lång rutschkana att åka nerför också. Båda barnen har roligt, vår 1-snart-2-åring och 7-åringen. De springer runt i bara långkalsongerna för det är svettvarmt inne i parken, vi känner inte ett spår av den arktiska kylan utanför.

Så kommunicerar vi vuxna via mobilerna, snart är det vår tur att få komma in till tomten! Alla skyndar sig in i kön och plötsligt står vi framför dörren, först i kön. Minstingen har tappat tålamodet igen men så snart dörren öppnar sig är det som att magin strålar ut och han säger, storögd och pekande; ”tomten!”…och vi släpps in.

Kort möte med jultomten

Jultomten vinkar fram oss. Han är precis så sagolik som man föreställer sig, med stort, vitt skägg, och lugn, mörk stämma. Vi får sätta oss på en bänk på varsin sida om Jultomten för ett par foton (som vi förväntas köpa efteråt). Tomtens hjälpredor fotar oss också med våra egna kameror, om än motvilligt.

Så snart alla foton är tagna känner vi på oss att de vill att vi ska gå ut. Vi sniglar oss mot utgången för att hinna insupa atmosfären några sekunder till och titta på allt fint innan vi måste säga hej då till Jultomten. Ett kort besök inne i bageriet där man kan vara med och baka pepparkakor får avrunda dagen, liksom en titt på de vackra blåskimrande isskulpturerna.

Det hade varit roligt att även gå på upptäcktsfärd utomhus, något vi tyvärr inte hinner med. För den som vill göra parken i två dagar (vilket biljetten gäller för) är ett tips att boka in sig i ett av trädhusen som också finns på området.

Så, hur var det? Jo vi hade absolut utbyte av besöket. Santa Park har länge stått på Familjeparkers ”bucket-list”! Och att få komma hit på själva julafton måste ändå beskrivas som a dream-come-true, mer idylliskt kunde det knappast bli. Ändå hade vi önskat liiite mer charm-faktor för att ge högre betyg.

One thought on “Santa Park

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *