Halloween på Furuvik 2021 – en fullträff i familjemys

I söndags besökte vi Furuviksparken för att upptäcka deras Halloween-firande. Det blev en riktig fullträff! Halloween på Gröna Lund betade vi av på pressvisningen och Halloween på Kolmården hade vi besökt dagen innan på lördagen. På fredagen hade vi varit på Juibacken. Det var därför en lite lätt slutkörd familj som vaknade på söndagsmorgonen och jag var inte ens säker på att vi skulle komma iväg. Barnen fick bestämma. Svaret blev JA. 🙂

Med facit i hand kan vi konstatera att det var SÅ VÄRT, för vi hade den kanske bästa dagen av alla sett till både Halloween-mys OCH rys!

Om man tycker att Gröna lund mest är för tonåringar och Kolmården är lite stort, ja då är Furuviksparken perfekt. Behändigt i storlek och med lagom av allt; djur, åkattraktioner, pumpadekorationer och lagom rysliga upplevelser. Plus EN i kategorin skräck.  

Halloween på Furuvik 2021, en fullträff

Vi har varit i Furuvik en gång förut och tyckte redan då att det var mysigt, dock var det något som saknades och som samtidigt var svårt att sätta fingret på. Men det var då – i år har de verkligen lyckats! Vi tyckte upplevelsen var en fullträff!

Vi märkte det direkt när vi började prata med ett gäng häxor nära entrén. Kunde de göra en brygd för att få ordning på barnen, frågade jag? Nä men de kunde förtrolla mig svarade de så att jag skulle bli roligare och mer lekfull. 😉

Jag kunde inte sluta fnissa och där och då startade det där skrattbubblet vi sedan hade svårt att få stopp på. Dödgrävaren en bit fram var lika rolig han, han bara fortsatte och fortsatte med sitt skämtsamma pladder och Isac tyckte han påminde om Sven Melander. 🙂 Vi fastnade länge bara för att han var så rolig!

Årets lyckade casting – en ”hit” för besökarna

Så där höll det på och vi förstod ganska snart att det var något särskilt med skådespelarna i år. Jag hade faktiskt blivit lite besviken på årets instatser på Gröna Lund där jag tyckte att en del karaktärer inte alls lyckats pricka in rätt stämning för sina roller. På Kolmården hade en del varit bra medan andra ”bara var”. En häftig make up är en sak, att sedan låta den få liv är en annan…

Läskig gycklare…kolla tungan! Ituklippt! Hua.

Eftersom den enda riktiga skräckupplevelsen – Zombie-expressen – låg direkt vid entrén började vi med det direkt. Man kunde säga till om man ville ha det lite extra läskigt vilket vi tackade ja till. Eller Isac och pappa Kristofer gjorde det, för det var dem som gick, jag stannade utanför med Theo 5 år.

Zombie-expressen är från 11 år och det är en rekommendation jag tycker man ska respektera. En del föräldrar släpar in sina barn alltför lättvindigt och mycket riktigt kom en förälder utbärande på sitt gråtande barn igen. Hm.

Spindlar och häxornas gryta

Jag gick genom de gamla tågvagnarna senare i mörker med Isac och vågade inte be om ”extra skräckdos”. Det räckte gott ändå! Efter alla år av Halloween-upplevelser måste jag säga att denna hör till de läskigare. Väldigt trovärdigt och otäckt! På ett bra sätt alltså. 😉

Därefter skulle allt bara bli trevligt! Vi gick genom den spindelpyntade parken, fotade oss vid pumpor och hälsade på hos familjen Sjöskum i Kaptensgården. Häxorna som rör i sin gröna spindelgryta var också kvar och här kan man titta på allt de dukat upp från råttor och svarta katter till spindlar och fladdermöss.

Även om parken inte är så jättestor (jämfört med Kolmården) så finns det gott om saker att göra. Även när vi gick lite bakom ”huvudattraktionerna” hittade vi roliga installationer och skyltar. De hade verkligen arbetat med scenografin så att man aldrig glömmer bort att det är Halloween-tider nu.

Hälften djur, hälften människa

Barnen hälsade på fåren och kossorna men så många andra djur kom vi faktiskt inte till tyvärr…

Jo föresten! Eller djur och djur…Hos Greve Lémuur är alla varelser hälften djur, hälften människa! Såhär är bakgrundsstoryn: Greve LéMuur är bror till Greve Dracula och professor i genetik. När han flyttade in på Furuvik tillagade han en brygd till sig själv och sina medhjälpare för att bättre passa in i miljön, men något fick väldigt fel. De förvandlades istället till hälften människor, hälften djur. Nu försöker de lura besökarna att dricka förvandlingsbrygderna.

Jag imponerades redan vid entrén av såväl små detaljer som varelsen som mötte oss; Geto. Tålmodig, vänlig, inväntande – men också rolig och med ett så träffsäkert rörelsespråk. Lite som om han varit en faun! Ja, vi köpte att han nog faktiskt var hälften get, hälften människa – och det kan det ju inte vara helt lätt att lyckas med!

Det hela är som ett litet skådespel och upplevelse i ett. Efter att vi fått höra berättelsen skulle vi hitta och räkna spindlar och ormar längs stigen (inte riktiga). Jag ska inte avslöja allt men vi träffade flera figurer på vägen och för den som räknat rätt väntar en liten överraskning!

Alla attraktioner i tivolit ingår

Furuviksparkens tivoli är jättebra när man har små barn och barn i ”mellanålder”. Isac har egentligen inte så många utmaningar där men var glad ändå. Han är 11 och har alltid varit modig, det enda som stoppat honom tidigare är längdkrav men nu när han är över 150 cm är inte ens det ett hinder.

Han åkte baklänges-barg och dalbanan Fireball ett par gånger, slänggungan ”Flygaren” och radiobilarna tyckte både han och lillebror var jätteroliga. De körde igen och igen! Även baklänges, ”som Bärgarn”.

En annan attraktion som vi gillar – både för att vi alla är skjutgalna och för att vi kan göra den tillsammans – är Spökjakten. Den är SÅ bra! Sveriges enda darkride faktiskt.

Här åker man på en spökjakt i en värld av lysande neonfärger och många effekter och det gäller att skjuta så många spöken som möjligt med sin laserpistol. Poängen ser man på en display framför sig. Isac utklassade oss med sina dryga 250 000 poäng!  

Spökjakten

Totalt finns det 15 olika attraktioner. Radiobilarna är ju ganska ny. Vi skrev om Radiobilarna 2019 men då var vi inte där och sedan kom ju pandemin så detta var premiär för oss.

Radiobilarna
Radiobilarna

En annan nyhet vi inte hade testat än var den snälla lilla berg- och dalbanan Draken. Den var perfekt för Theo men först var han tveksam. Han hade dagen innan åkt Godiståget i Bamses värld på Kolmården och var inte helt med på att det hade varit roligt, liiite för läskigt tyckte han.

Draken

I slutet av dagen tog nyfikenheten i alla fall över och efter ett åk ville han aldrig gå ur, haha! Eftersom det var lite folk i parken och ingen kö kunde vi bara sitta kvar och jag tror han åkte fem dubbelrundor innan vi nöeb tvungna att meddela att det var dags att åka hem. 🙂

Draken en ny attraktion

Eldshow och mat

I slutet av dagen var det också eldshow på stora scenen. Det var uppskattat av både vuxna och barn och återigen var det ännu ett inslag som skapade den där perfekta mixen för en härlig familjeutflykt med höst/Halloween-tema.

Eldshow, vilken fullträff!

Det finns flera matställen att välja på när hungern gör sig påmind. Vi ville äta inomhus eftersom det var kyligt; alltså blev det Cirkusrestaurangen där vi valde burgare och nuggets med pommes till. Fika gjorde vi ute, vi hittade en liten kiosk med en eld att värma oss vid. Kaffe till de vuxna och och bullar till barnen!

Halloween-fika
fika med bulle

Skulle jag välja att åka om till en av alla de parker vi hunnit med hittills skulle det nog faktiskt bli Furuviksparken. Det var en så mysig dag, en riktig fullträff! Vi skulle åka fler attraktioner för vi hann inte ens hälften, jag skulle be dem att skruva upp skräcken i Zombie-tåget bara för att jag är nyfiken på HUR läskig den då skulle vara (!) och vi skulle ta Spöktåget dit (går från Gävle eller Skutskär). Så cool grej!

Detta tåg vet jag att de haft förut men vi har inte testat det. Spöktåget går mellan 3- 6 november och biljetter måste förbokas. Finns även under Horror Nights, en av årets nyheter för dem från 13 år. Läs mer på deras hemsida om detta. Och inte minst – se vår film här nedan från vårt besök (bara klicka på bilden)!

Nästa gång Furuviksparken har öppet är 30-31 oktober samt 3-6 november mellan kl. 12.00-18.00. Åk, bara åk säger jag – det är så bra!

Följ oss gärna på Instagram, TikTok (@familyparks) och YouTube för att inte missa något kommande tips eller familjeäventyr!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *