7 tips för en lyckad Halloween på Kolmården

I år firar Halloween på Kolmården 10 år och med det sagt kan man nästan förutspå att intresset kommer vara större än någonsin. Inte minst med tanke på nyheten Horror Nights, i alla fall bland tonåringar och äldre (Horror Nights är från 13 år). I år är även alla attraktioner öppna vilket är jättekul.

För att ni ska få en så lyckad dag som möjligt på Kolmården har vi listat sju tips som vi kommit fram till efter att själva nyligen spenderat en dag i djurparken. Missa inte heller att vi tidigare publicerat ett inlägg om årets alla nyheter i parken. Och – en film är på väg! Prenumerera gärna på Familjeparkers YouTube-kanal för att inte missa våra filmer, liksom följ oss på Instagram, Facebook och TikTok. 🙂 

 1. Säkra din plats
  Det finns endast ett begränsat antal biljetter per dag för att säkerställa distanshållning i parken. Jag har svårt att tänka mig att det skulle kunna bli trångt – Kolmården är STORT, hela 150 hektar vilket motsvarar 214 fotbollsplaner – men vet du att ni vill dit under höstlovet så boka snabbt. Parken har öppet dagligen från den 30 oktober till den 7 november. Entrépriset är 379 kronor fr 13 år och 299 kronor mellan 3-12 år (under 3 år är det gratis). Vill ni se delfinföreställningen Hope måste detta förbokas också.
  TIPS! Vissa dagar har de sänkt priset. Visserligen bara med 30 kronor per biljett men är ni en familj på 4 blir det i alla fall 120 kronor. Räcker kanske till sockervadd åt alla eller spel på något lyckohjul? Alltid något!


 2. Baklänges-upplevelse
  Vill man inte trängas ska man göra parken baklänges, det vill säga inte gå dit alla andra går. Faktum är att de flesta barnfamiljer börjar med Bamsevärlden (det gjorde vi också!) och då blir det såklart mest folk där i början medan andra platser har det luftigare. Ni kanske ska börja med att gå direkt till Wild fire (om åk där är aktuellt) för att slippa kö senare, eller ”beta av” något av skräckområdena direkt.
  TIPS! Börja med nyheten Barnhemmet som är inomhus och därmed oberoende av om det är mörkt eller ljust ute. Obs! Från 11 år. Vi rekommenderar inte att man går in med yngre barn. Det var läskigt och med många ”jumpscares”.


 3. Ta en paus
  Även om det oundvikligen blir många steg på Kolmården med sina avstånd och backar, så kan barnen ändå behöva leka av sig. Se det som att ta en paus i all spänning, för mycket spänning blir det för alla åldrar. Även de minsta ser ju de olika karaktärerna man passerar och för en 4-5 åring kan det vara en stor sak att för första gången åka Bamses Godiståg till exempel. Att titta på djuren en stund är också mysigt. Kolmården är ju trots allt en djupark (vilket är lätt att glömma under Halloween!).
  TIPS! Pumpania är jättebra för detta; det är lekplatsen Kulmården som de förvandlat till pumpadrottningens rike. Här är det helt skräckfritt och barnen har mycket att klättra på och rutschkanor att åka i.


   
 4. Snällast för de minsta
  Vart går man med de yngsta barnen? Bamses värld är helt spökfri liksom ovan nämnda Pumpania. Andra områden som passar de minsta barnen är Kråkstigen (nyhet) och Dizzyland (håll er borta från Creepy Clowns dock som håller till nedanför Wild Fire – det är ett skräckområde med åldergräns 11 år.) Utgrävningen är ett snällt område i ”Dödsriket” och här kan man lyssna på när arekologer berättar om sina utgrävningar. Inne i tältet hänger ”mumier” som är lite mystiskt upplysta, men det är inte så läskigt. Däremot en liten varning då det kan röra sig karaktärer utanför som skulle kunna uppfattas som skrämmande – vad vi uppfattar som läskigt och inte är ju så individuellt.
  TIPS! Det som på Kolmårdens hemsida kallas ”Drakens labyrint” finns inte. Eller – det är samma område som i parken heter Ondskans labyrint. En till sak som kan orsaka förvirring är att man kan läsa sig till att man ska leta efter en skatt…vilket våra barn uppfattade som att det kanske var godis (förra året fick de nämligen godis när de hittade en nyckel som kunde låsa upp för älvorna). En liten varning också att det står personer i labyrinten och även om de inte skräms så hoppade vår 5-åring som kavat gick först, högt när han bakom en krök stötte på en skum figur.  


 5. Linbanetur
  Det är verkligen som rösten säger i safaribanan; ingen tur är den andra lik. Det tar sin lilla tid att åka ett varv men det är som att man aldrig tröttnar på denna fina tur. Förvånande var det vår 11-åring som började tjata fram på eftermiddagen, han ville absolut att vi skulle åka Safaribanan – och det klart vi andra böjde oss. Jag blev faktiskt bara glad, vi gillar det allihop! Så, av en slump blev det så att vi åkte linbanan precis i solnedgång. Det var ingen kö alls (alla andra hade väl redan åkt) och vi fick sagolik utsikt över Bråviken och Wild Fire amtidigt som solen sjönk och himlen tonades orange. Så vackert! TIPS! Håll ögonen öppna för när man minst anar det ser man en björn på nära håll rakt under sig eller kanske ett lejon. Riktigt häftigt!


 6. Pannkakor eller köttbullar
  Som barnfamilj är det lätt att hungern gör sig påmind snabbt, typ när man är i Bamsevärlden – och då är det Farmors pannkakor eller köttbullar man har som val. 🙂 Vi har gjort misstaget att inte välja det utan vilja ha något annat – och på väg mot fast food-luckorna i Dizzyland har vi sedan stoppats flera gånger på vägen så att lunchen blivit vääääldigt sen. Resultat? Ja ni kan ju gissa själva. Sura miner big time. Så numera äter vi där vi är när vi är hungriga. Att vara petiga med menyn får vi vara en annan dag. Faktum är att de där köttbullarna i Bamsevärlden med sin gräddsås och lingon till är jättegoda!
  TIPS! Flera barn med små magar i familjen? Ta en vuxenportion pannkakor istället för två små och låt dem dela på. Ett annat (som kanske inte gillas av Kolmården men som inte är förbjudet) är att ha med egna marshmallows och grillpinnar. Det finns flera eldar tända i parken, bland annat vid Barnhemmet (Intill Kolmårdskyrkan).


 7. För dig som gillar att bli skrämd
  Det finns tre helt nya skräckupplevelser i år; Barnhemmet, Zonen och Creepy Clowns. Vi gick alla tre och de är riktigt bra! Obs – för den som gillar att bli skrämd alltså. Åldersrekommendationen är 11 år och även om ”man känner sina egna barn bäst” finns det enligt oss ingen anledning att släpa in yngre barn hit för att ge dem mardrömmar…men visst, vi gick in till clownerna i dagsljus och hade lemmeltåg av barnfamiljer med unga barn bakom oss där ingen verkade reagera nämnvärt. Jag tror också att karaktärerna tar i lite mer allteftersom mörkret faller. vad handlar varje område om då? Tja, i det hundra år gamla Barnhemmet är det själarna från plågade barn man möter. I Zonen arbetar en professor med experiment som gått fel. Se upp för forskarna! Något står inte rätt till… Creepy Clowns är tivolits tidigare snälla clowner som blev retade – sedan svor de att aldrig mer vara snälla igen. Och det löftet höll de.
  TIPS! Skräckområdena ligger åt olika håll i parken så vill man gå dem alla i skymning/mörker innan Kolmården stänger får man pinna på rejält – och hoppas att köerna till respektive upplevelse inte är för långa. Planera!

Sammanfattningsvis hade vi en fantastisk dag som alltid på Kolmården! Man hinner inte allt men man hinner massor. Jo! Ett sista tips! Elddalen har någon form av eldshow innan parken stänger. Fram till klockan 18 är det stängt (titta på en parkkarta för att ha koll på var det ligger). Vi trodde att det skulle vara öppet ända tills alla lämnat parken. Nix, det stänger kl 18.30 så är man inte där mellan just 18.00-18.30 så har man missat det. Som vi gjorde. Men vi är glada att ni nu kommer få se det. 🙂 Kom gärna tillbaka och lämna en kommentar och berätta hur det var!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *