Radiobilar är årets nyhet på Furuvik

Radiobilar är nyhet 2019 på Furuvik

Nu på lördag den 18 maj slår Furuvik upp portarna för säsongen! I år bjuder de bland annat på fler än 20 häftiga konserter med artister som Miss Li, Samir & Viktor, Peg Parnevik med flera. En rolig nyhet möter också årets besökare, radiobilar, en verklig klassiker i nöjesparks-sammanhang!

Klassikern radiobilar är årets nyhet

Attraktionen ”Radiobilarna” får väl kallas nygammal för Furuvik har faktiskt haft radiobilar förut, för åtta år sedan. Då tog de bort men nu kommer de åter i ny färgsprakande neontappning! Gillar du att ge eller ta emot en ofarlig krock är detta något för dig; häftiga körturer i metallic-lackerade radiobilar i blått och silver.

Första gången vi besökte Furuvik var faktiskt förra året, i november till deras Halloween-firande. Vi hade en toppendag i parken och stannade tills sent. Eftersom vi nu är mitten av maj tänkte jag suga lite till på själva Halloween-vinkeln och istället berätta lite i stort vad man kan förvänta sig av ett besök i Furuviksparken.

Sommar 2019 är radiobilar en nyhet
En lång vålnad mötte vid entrén när vi kom för att fira Halloween på Furuvik förra året. Foto: Heidi Rovén.

Anrik historia

Furuvik är en kombinationspark med djurpark, tivoli, badland och konsertarena, naturskönt belägen vid havet ca 1 mil söder om Gävle. Parken grundades redan 1900 som en nöjes- och rekreationspark efter amerikansk modell. På den tiden lockade dans i parken men även de exotiska djuren som bland annat var elefanter, krokodiler och giraffer!

Idag är det farligaste djuret som finns kvar troligen kajmanen, ett krokodildjur, men här finns också pytonorm, boa och håriga spindlar för den som vill att det ska kittla lite längs ryggraden när man tittar på djur! Lyckligtvis kan man också hälsa på snälla ponnyhästar, getter, kor, får och hönor. Många andra djur finns också i djurparksdelen.

Vem kan motstå ett par söta getter? Bääääää! Foto: Heidi Rovén.

Idag drar Furuvik, som ingår i gruppen Parks & Resorts, årligen runt 340 000 besökare och är ett givet inslag i många familjers sommar- och semesterfirande. Det häftiga med Furuvik är att de verkligen har lite av allt. Stillheten i den mer historiska delen med de röda stugorna, utomhusparken med grönområden, djurpark, badland, musik och uppträdanden samt åkattraktioner och nöjesparksstämning i deras Tivoli!

Djurparksdelen

Förutom hagar och inhägnader finns också ett terrarium/akvarium med apor, fiskar och olika reptiler. Regnskogen kallas det och vi tyckte det var ett bra inslag i parkbesöket (ju mer varierat desto roligare, eller hur?).

Regnskogen tyckte barnen var spännande att upptäcka. Foto: Heidi Rovén.

Våra killar – då på 8 och 2 – tyckte det var spännande att upptäcka gångarna och de olika avdelningarna plus att här inne kan man både få skugga/regnskydd och värme beroende på vädret utanför.

Ssssss…en orm lurade bland löven inne på terrariet. Foto: Heidi Rovén.
Leguaner är så fina tycker jag! Häftiga djur. Foto: Heidi Rovén.

Vatten och äventyr

Parkdelen med pooler och hemliga fort, flodfärd och äventyrsö hade vi inte möjlighet att uppleva under vårt kalla november-besök men hoppas förstås få möjlighet längre fram… 😉

Furuviks tivoli

Tivolit har totalt 15 attraktioner, däribland årets nya attraktion radiobilar. Allt var inte öppet när vi var där på hösten men vi hann ändå prova en hel del. De små bilarna på räls var mycket uppskattade av vår minsting som ville åka igen och igen. Karusellen var också populär.

Radiobilar eller karusell?
Runt, runt är kul när man är 2 år! 🙂 Pappa kristofer åkte med lille Theo. Foto: Heidi Rovén.

Det finns också en rolig berg- och dalbana i annorlunda utförande som vår då 8-åring roade sig kungligt i; Fireball som både börjar och slutar med att åka baklänges! Rocket var stängd vid vårt besök så den ser vi fram emot att prova om det blir av med ett sommarbesök i år.

Favoriten! Otroligt proffsig och unik i sitt slag i Sverige! Foto: Heidi Rovén.

Det som både jag äldste sonen Isac uppskattade mest var nog ändå den nya attraktionen Spökjakten! Grundtanken är den klassiska spöktunneln men här i en interaktiv och ytterst modern variant. Premiären var för ganska exakt ett år sedan (19 maj 2018) och attraktionen är utvecklad av ett amerikanskt företag som är proffs inom detta segment. 25 miljoner lär det ha gått på att bygga denna attraktion!

Skjut spöken som i ett dataspel

Allt utspelar sig inne i en häftig borg, eller slott snarare, ett spökslott! Redan gångarna man står och köar i (om det är många som vill åka samtidigt) har de gjort till en upplevelse med fluorescerande ljus och ett par överraskningar på vägen. 😉

En spökforskare? Ge dig in nästa gång och se själv… 😉 Foto: Heidi Rovén.
De lysande färgerna var verkligen effektfulla! Foto: Heidi Rovén.

Under själva turen sitter man i vagnar som kan ta 4 personer. Alla har varsin laserpistol att skjuta med, man är alltså en spökjägare som ska försöka träffa så många spöken som möjligt under färden! Man kan samla poäng men också förlora poäng och kanske reagerar spöket du träffar med att göra något skrämmande när du träffar den!

Man sitter två och två i vagnarna och har varsin laserpistol att skjuta med. Foto: Heidi Rovén.

Ni som är vana tivoli/parkbesökare känner igen denna typ av ”dark ride” från exempelvis Legoland som har Ninjago the Ride och Templet. Spökjakten är den första i Sverige i detta slag. Så har du inte testat den än är den förstås ett måste under ditt besök på Furuviksparken!

Maten

Som alltid säger vi ett par ord om maten också. Äta bör man som bekant annars håller varken föräldrars eller barns humör genom hela dagen. 🙂

Dagen var lite kylig men många åt ändå ute. Foto: Heidi Rovén.

Totalt har parken fem ställen att äta på från fiskekrog vid vattnet och thaimat till café och Tyrolertorget med både tyskinspirerat käk till klassiker som korv med bröd.

Själva åt vi inne i värmen på den mysiga Cirkusrestaurangen. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Vid vårt besök fyllde vi på energidepåerna inne i den cirkusinspirerade restaurangen som heter just Cirkusrestaurangen. Det var mycket folk men vi lyckades få ett bord där vi slog oss ner och åt ett par klassiska parkrätter som pannkakor (62 kronor), hamburgare med dryck (79 kronor) och kebabtallrik (85 kronor). Bra och mättande, inga konstigheter, finmaten sparade vi till senare…

Kanske ett par åk med radiobilar ökat hungern?
Mättande park-krubb åt hela gänget! Foto: Heidi Rovén.

Boende

De som inte kan eller vill köra hem direkt efter parkbesöket har flera övernattningsmöjligheter. Furuvik har exempelvis en camping där man kan bo i stuga, husvagn eller tälta. Gästhamn finns också om man har båt. Nyast är hotellet precis vid havet som vid vårt besök bara hade haft öppet ett par månader.

Belöningen och föräldrarnas matmecka efter en lång dag i Furuviksparken…ahhhh…!

Självklart ville vi testa att bo på nya Furuviks Havshotell och efter parkbesöket checkade vi därför in här. Hotellet ligger i princip på gångavstånd från Furuviksparken och både rum och mat var toppen! Restaurangen är grundad av Jonas Dahlbom och listad i White Guide. Efter vår middag förstod vi varför…! Mums!

Mer om vår fina hotellvistelse och restaurangupplevelse i nästa inlägg.

Vårt parkbesök skedde i samarbete med Furuvik, men som alltid är våra åsikter opartiska, ärligt bedömande och våra egna.

ommentarer på “Radiobilar är årets nyhet på Furuvik

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *