Parken Zoo imponerar med bästa Spökstigen

I helgen hade Parken Zoo premiär för sitt Halloween-firande som fortsätter 29 oktober fram till 1 november. Vi var på plats i söndags och hade denna gång även sällskap av vår vän Christoph med dottern Sophie som är jämngammal med vår äldste son Isac som är 10 år.

Första gången vi besökte Parken Zoo var förra året under Halloween. Då var nöjesparken öppen och vi hade både djur och åkturer att hinna med. Detta år är ju annorlunda som alla vet, och man får vara glad att några parker har öppet alls.

Alla får ju inte ha öppet, och som vi förstått har det med saker som ”allmän sammankomst” att göra och ifall man behöver söka tillstånd eller inte. Exempelvis behöver man det för nöjesparker och uppträdanden med artister etc. Djurparker är ett undantag. Så förutom djurdelen som var öppen, var allt stängt. Eller nja..inte riktigt allt men vi kommer till det. 😉

En flygande start

Efter att ha tagit oss uppför den första backen med de fina statyerna som jag aldrig hinner ta mig fram till för att upptäcka ordentligt, alla stängda scener och så nöjesparken på ena sidan – i vintervila även den – så nådde vi ”portalen” som leder över till djurparken.

Så klart skulle killarna in och ut, upp och ner för alla rutschkanerör de såg. Den stilla morgonen hemma och bilfärden dit hade gett dem spring i benen som nu måste få ruskas av!

Först hade vi otur vid ett par inhägnader; vi såg nästan inga djur alls. Sedan började de dyka upp; vi såg kameler och asiatisk vildhund. Vi undvek hus där det var flera andra inne, men i Gibbonapornas hus hade vi tur. Det var tomt på folk men flera apor så där gick vi in.

Skrämda av en apa

Vi fascinerades av deras långa armar och fingrar och pratade om det. Till slut blev en nyfiken och klättrade upp på en trädstam och tittade på oss. Så tog han tag i två rep, tog spjärn och – helt utan att vi var beredda – kastade sig mot fönstret med fötterna först.

Oj vad vi skrek till och som vi skrattade efteråt! Redan skrämda och vårt besök hade knappt börjat än! Om gibbonapor har humor hade han nog roligt åt oss. Det såg faktiskt ut som om han lipade åt oss efteråt till och med. 😉

Nästa delmål blev Lilla Zoo. På vägen dit fortsatte barnen att springa in och ut ur varje litet hus, upp och nerför varje liten lekställning och så vidare. Vi gillar det, att det hela tiden finns små lekstopp och saker att upptäcka. Det är en lekvänlig park!

Klappade en alpacka

I Lilla Zoo fanns miniatyrhästar och flera kaniner ute, liksom att det gick att gå runt bland getter, får och alpackor. Barnen stortrivdes i Lilla Zoo! Isac är väldigt förtjust i getter och har i höst gått en får – och getkurs på vår närliggande 4H-gård så han ”kan” ju dessa djur bra nu och är van vid dem. (Särskilt som inga andra barn var anmälda till den kursen så det var bara han och ledaren! Snacka om lyx!).

Alpacka är ett djur vi däremot hade väldigt lite erfarenhet av innan men desto mer efter detta besök. Riktigt coolt att de gick omkring fritt! Barnen kunde gå nära och klappa dem och de tyckte det var jättespännande.

Vid olika tidpunkter uppträdde också parkens maskotar Wilma och Morris på en scen i denna del av parken, tyvärr missade vi att se det. Efter en fikapaus där vi lyckades sitta ute under tak medan ett lätt höstregn drog förbi, begav vi oss vidare. Theo som hade sin leopardhoodie på sig dagen till ära ville ju hänga forever vid geparderna och leoparderna.

Som en Indiana Jones-film

Vi rörde oss neråt i parken till alla hus och utomhusområden där. Sandkatt, fossa, olika apor, dvärgflodhästar…till och med flamingo såg vi. Men min favorit pantern (egentligen svart jaguar) lös med sin frånvaro denna gång. Gillar annars denna inhägnad extra mycket också, den känns som en tempelruin ur en Indiana Jones-film. 😉

Mörkret började lägga sig så smått och vi förstod att det var dags att bege oss bortåt Spökstigen. Visserligen är den öppen hela dagen men efter kl. 16.30 (när det mörknar) kommer först de läskiga fågelskrämmorna dit för att efter kl. 18 även göra sitt bästa för att skrämma livet ur dig!

Nya spökstigen (ja jag skriver ”nya” för den är väldigt mycket mer utbyggd än förra året) ligger vid lemurernas värld. Den har alltså bytt plats och blivit både längre och ännu bättre. Här var för övrigt mycket mysigt när det mörknat med grillning av korv eller marshmallows, en liten shop och fint upplyst.

Spökstigen – Sveriges bästa spökrunda?

I år kan jag tycka att det inte var så mycket dekorationer att imponeras av i parken. De fanns men det var lite mer här och där. Det märktes att det som de satsat på var Spökstigen! Den var redan bra förra året och vi gillade den skarpt. Jag minns att vi drog paralleller till Lisebergs ”Skogen” men tyckte att oavsett vem som inspirerats av vem var Parken Zoos väldigt bra.

Det visade sig att deras satsning också var helt rätt, för folk strömmade verkligen till när mörkret började lägga sig, ja de köade till och med! Annat var det förra året. Det var helt tomt med folk och vi gick bara rakt in på Spåkstigen om och om igen. Nu fick vi köa.

Förmodligen hade ryktet spritt sig om hur bra förra årets Spökstig var, och årets version var inget undantag. Tre nivåer, olika klockslag, stängt korta perioder ibland på slutet annars öppet hela dagen.

Tre läskighetsnivåer

Inte läskigt: Fram till kl. 16.30 är det inga karaktärer längs Spökstigen utan bara dekorationer (vilket inte är så bara, det är också bra). Sista dagen 1/11 är det fram till kl. 15.30 som gäller.

Lagom kusligt: Mellan kl. 16.30 – 17.30 finns levande fågelskrämmor längs stigen men de skräms inte. Dock är ju deras utseende och blotta närvaro skrämmande i sig…

Riktigt ruskigt: mellan 18-19 (den 1/11 är tiderna 16-17 eftersom parken stänger tidigare) ska den gå som vill bli rejält skrämd. Då kanske fågelskrämmorna gömmer sig, skriker för att skrämma dig och hoppar fram eller till och med förföljer dig…

Alla åldrar kan gå Spökstigen

Först gick jag och Theo när det var ljust. Sedan gick alla tre barnen – Isac, Theo och vår kompis dotter Sophie – när det bara var lagom kusligt. Sista timmen tröttnade Theo och jag blev tvungen att gå till entréshopen med honom för att inhandla något roligt. Då gick Isac och Sophie själva (ja, pappa Kristofer var med också för att filma…något ni kommer kunna se på Youtube inom kort).

Vi vill sträcka oss så långt som att säga att Spökstigen på Parken Zoo klår Kolmården, och då kanske mest för att de lagt ner mycket krut på dekor och ljus. Mycket bra gjort alltså!

En riktigt bra dag

Sammantaget hade vi en jätterolig dag! Jag tror att de flesta känner som vi att de är tacksamma för det som finns att göra i dessa tider. Så visst, det blev inga snurriga åk i år men vi hade en fin utomhusdag med djur och nervpirr som gjorde att vi ändå lämnade Parken Zoo med en känsla av tillfredsställelse och längtan tillbaka!

Lite praktiskt. Antalet biljetter är begränsade och kostar 290 kronor för vuxna och 190 kronor för barn (3-16 år). Se bara till att klä er smart och varmt efter väder och ni kommer att ha en toppendag ni med!

Glöm inte att följa oss på instagram (@familjeparker) och prenumerera på våra filmer på youtube för att inte missa något familjevänligt tips på skoj aktiviteter och parker att besöka.

Stay safe och take care! Kram från oss på Familjeparker! 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *