Allt om årets firande av Halloween på Kolmården!

I lördags var det premiär för Halloween på Kolmården och Familjeparker var förstås på plats! Nu ska vi berätta allt om dagen och alla nyheter. Vi är riktiga Halloween-älskare och barnen ser fram emot Halloween hela året. 🙂 I år var vi extra sugna eftersom det dels varit fattigt med parkbesök ända sedan pandemin drog igång, men också för att Kolmården satsar extra mycket i år på sitt firande.

Tack vare att alla besökare fått förboka sina biljetter (som var begränsade till ett visst antal per dag) och att man då även fått boka sin entrétid, så spreds gästerna ut. Det var luftigt med folk, ingen trängsel och kändes lugnt och tryggt redan när vi kom. Skönt och en bra start med andra ord!

Efter att ha blivit inslussade på ett ansvarsfullt sätt och med avståndmarkeringar, var det dags att upptäcka parkens olika Halloween-områden! Här och där finns stora kartor som visar vilka specialområden som finns under Halloween, och hur modig man måste vara för att besöka respektive del. Grön, gul och röd – det sistnämnda för de modigaste! Man kan också ladda ner deras app för tips och för att ha parkkartan med sig hela tiden.

För all detaljerad information om Halloween på Kolmården rekommenderar jag att du läser faktainlägget/pressreleasen här. I slutet av detta inlägg visar vi också en film från vårt besök som vi hoppas ska ge ett bra intryck av hur det är. Och pssst! Det läskiga är först på slutet så är ditt barn inte så gammalt är det bara att stänga av när man ser att det mörknar i filmen. Men missa inte allt det roliga och fina i början!

Först Bamse!

Förutom Wildfire var inga åkattraktioner igång, vare sig i Marine World eller Bamsevärlden, det visste vi. Men figurerna skulle vara på plats och det klart att vår minsting Theo 4 år ville träffa Bamse, Vargen och Lille Skutt, så det var bara att bege sig dit.

Ett stopp i Katta-Los drömmiga godisbutik blev det också liksom besök i Farmors pannkakskök där vi även testade köttbullarna. Jättegott alltihop och lite kul att Vargen kom förbi när vi satt i solen och åt!

Vi hade supertur med vädret. Uppehåll, inte för kallt och sol hela dagen – tills det mörknade. Det gjorde också att Theo kunde springa runt i sin älskade leoparddräkt nästan hela dagen vilket definitivt var succé. 🙂  (Självklart hade han varmt under och vi hade även med varm täckjacka och överdragsbyxor till senare när det blev svalare.)

Här och där fanns fina dekorationer med pumpor och hö.

Pumpania

I Pumpania bor pumpadrottningen och hennes dotter Mirjam. Av en ren slump fick jag syn på dem inne i ett halvöppet tält. Jag och Theo gick in och fick oss en liten pratstund med dem vilket var kul. 🙂 Alla sådana upplevelser där man ”blir en del av sagan” gillar vi!

I Pumpania kan man känna sig lugn att inga monster dyker upp och istället ägna sig åt lek på den stora lekplatsen som också är fint dekorerade med höbalar och pumpor. I ett intilliggande tält kunde man köpa pumpasoppa och pannkakor.

Pumpania har förstås mest pumpor i hela parken. 🙂

Hämnden

Från gulligt till läskigt, vi varvade friskt! Efter Bamse- och pumpamys bestämde vi oss för att vi ville testa Hämnden, ett av de två nya skräckområdena, i dagsljus och sedan igen efter mörkrets inbrott för att kunna jämföra.

Sagt och gjort, jag och Isac morskade upp oss och begav oss in mot det gamla vandrarhemmet där vi läst oss till att man kunde möta vilka fasansfulla demoner som helst i den mörka skogen.

Huuuuu! Jodå, jag skrek flera gånger (och skrattade) trots att det var ljust så skrämseleffekten var det minsann inget fel på. Här ska bara de allra modigaste våga sig in för det är riktigt läskiga otyg som gömmer sig längs slingan man går i skogen.

Den rekommenderade åldergränsen är satt till 11 år, vår äldsta kille Isac är 10,5 år och ganska tuff. Han klarade det, men jag skulle inte ta med mig någon yngre än så faktiskt. Dock känner man ju sina egna barn bäst.

Vi gick tillbaka när det mörknat också, då var det förstås ännu bättre…och läskigare!

Drakberget

Drakberget är en annan kittlande plats som man upplever samtidigt som man rör sig vidare i parken. Först höll vi på att missa själva draken inne i berget där han vaktar sina skatter, fullt upptagna med att titta på de läskiga figurer som anades inne i skogen.

Theo var förvånansvärt modig trots alla läskiga figurer. Han hoppade fram i sin leopardlek och satte sig på en sten till och med en bit in i skogen. Vi träffade också drakjägaren som var alldeles blodig i ansiktet efter hårda drakfajter förmodligen.

Dizzyland

Precis innan vi gick in i pastellskimrande och imsiga-vimsiga Dizzyland, fullkomligt sprang Isac till WildFire – den stora höjdpunkten för dagen för honom! Kristofer och Isac åkte medan jag och Theo höll oss på marken och filmade/tittade.

De hade tur att kötiden bara var ”0-10 minuter” och efteråt berättade de att i själva vagnarna satt varje sällskap på egen rad och på rejält avstånd från varandra (alltså inte på varje rad pga corona). Däremot var tydligen övriga besökare dåliga på att hålla avstånd och respektera skyltar och anvisningar. :-/

Isac var galet nöjd efter turen (även om han åkt förut) och ville åka igen, men vi hade ju många fler områden kvar att beta av först. Som till exempel Dizzyland!

Lite galet och tokigt hade jag läst att detta nya område skulle vara, som egentligen är Marine World som fått en ny skepnad. Egentligen gör man inte så mycket här mer än kanske äter och ser på de olika gycklarna som uppträder. Men vi gillade det jättemycket!

Tänk pasteller, jätteklubbor, lite ”cirkusstämning möter Alice i Underlandet-känsla”! Vi träffade allt från en marionettdocka, en talande enhörningsflicka med sockervaddshår, en småläskig narr och så själva Herr Dizzy själv som uppträdde för oss och gjorde roliga konster.

Kråkborgen

Här kan jag tycka att det är på sin plats att man är lite påläst för att fatta storytänket. Just där det står Kråkborgen (och sitter lite kråkor på staketen) händer nämligen inte så mycket. Området brer ut sig och innefattar flera delar som Älvornas skog och Hungergården – båda nyheter i år.

Efter ett tag dök dock Kråkdrottningen upp och hon är suveränt läskig! Hennes tron ligger inne på Hungergården där det också finns ett litet spökhus eller vad man ska kalla det…utan att förstöra effekten – ni kan lugnt gå in här även med små barn (största ”skrämseleffekten” är egentligen pirret i magen över att man inte vet vad som ska hända…) men kanske ligger det en jätte och sover i halmen inne i stallet. 😉

Som en del i storyn kring Kråkdrottningen och Kråkborgen hör alltså också Älvornas skog, snäll nog för alla att besöka och som en liten skattjakt med belöning för den som klarar uppgiften!

Ondskans labyrint

Det var med nöd och näppe vi hann till ”sista slutstationen” (för att uttrycka mig lite makabert…se filmen); Ondskans labyrint! Nu hade mörkret lagt sig rejält över Kolmårdens skogar och förutom där det fanns lite lampor som lyste upp var skogen omkring verkligen nattsvart.

Eftersom det återigen var en skräckpromenad lämpad för äldre barn väntade jag och Theo utanför medan pappa Kristofer och Isac vågade sig in och ut i det mörka majsfältet med endast en lånad (och spritad) ficklampa som sällskap…

Vi gick dock inte helt trygga för även utanför skred det omkring en och annan mystisk person och vålnad! När första gänget kommit ut med livet i behåll gick jag och Isac en runda till. Det är otroligt hur högt man kan hoppa och skrika när man blir skrämd i mörkret, hahaha!

Kolmårdens corona-anpassning

När vi rörde oss mot bilen och killarna fått inhandla varsitt lysande lasersvärd var stämningen väldigt nöjd. Mina ben var rätt möra av alla backar (Kolmården är ju stort och backigt, faktiskt hela 150 hektar) men så kul som vi hade haft var det helt värt det! Samtidigt kändes det som en riktigt bra utflykt att göra i dessa tider; vi hade varit utomhus hela dagen och kunnat hålla avstånd till andra men ändå ha riktigt skoj och uppleva mycket!

Just detta med att vi kunde hålla avstånd och att eventet var corona-anpassat gjorde att vi kände att vi kunde åka till Kolmården. Och de hade gjort flera bra saker.

Antalet besökare som får komma in under Kolmårdens Halloween-dagar är begränsat och man måste boka sin biljett i förväg. Alla besökare leddes in naturligt tack vare att man satt upp röda rep så att man såg var man skulle gå. På marken satt avståndsmarkeringar och i shopen man passerar direkt när man kommer in, stod en stor skylt uppsatt som inte gick att missa.

Sedan är ju folk som de är. Jag fick säga till andra sällskap vid ett par tillfällen och be dem att hålla avstånd vilket ju kändes lite otrevligt men det var ju för bådas skull.

Vid matställen och alla slags kassor fanns handsprit utställt och även vid den nya käpphästbanan fanns en behållare på väggen med handsprit. Till och med i skräckområdet Ondskans labyrint var det en zombie (personal) som såg till att man spritade händerna innan man lånade en ficklampa.

Uppvisningar och attraktioner är ej igång

Heja Kolmården för att ni fick till detta för alla familjer som är sugna på lite bus och spänning under höstlovet som ju är på rask ingång! Till det praktiska ska också nämnas att utöver de flesta åkattraktioner, är alla visningar och djurshower inställda för tillfället.

Djuren kan man se, men tyvärr hann vi inte med så många mer än de vi passerade som tigrarna, leoparderna, kamelerna och några till. Safaribanan (linbanan) verkar vi också alltid missa av någon anledning vilket kändes synd, vi sätter upp den på vår kom-ihåg-lista till nästa gång. 😉

Halloween på Kolmården har öppet 24 oktober till 1 november och som sagt; man måste boka sina biljetter i förväg på deras hemsida.

Klart att Theo ville spana in leoparderna!
Tigrar är också en favorit.

Här kan ni se vår film – gillar ni den, tryck gärna på ”like” och prenumerera-klockan på en gång. 🙂 Vill ni följa oss på instagram hittar ni oss på @familjeparker.

Besöket skedde i samarbete med Kolmården men vår berättelse och åsikter är som alltid ärliga och baserade på våra personliga upplevelser.   

One thought on “Allt om årets firande av Halloween på Kolmården!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *