Halloween bland djur och fågelskrämmor på Parken Zoo

I lördags var det premiär för oss på Parken Zoo som ligger i Eskilstuna. Så nära från Stockholm, ända hade vi aldrig varit där. Parken Zoo består av både djurpark, nöjespark och ett utomhusbad – Parkenbadet – förstås stängt såhär års. Eftersom djurdelen och nöjesparken är öppen för Halloween (fram till söndagen den 3 november) så passade vi på att besöka dem för att se vad de har att erbjuda.

När vi kom så regnade det lite. Vi var bra klädda så det var inga problem. Djurparksdelen öppnar först (kl 11) och stänger först (kl 15) så vi började med den. Det var mycket större än vi hade förväntat oss och med fler djur, så vi hade fullt sjå att hinna med, särskilt som varje ”djurstopp” ofta blev så trevligt att vi hade svårt att slita oss.

Eller nja, jag kanske ska korrigera mig. Just reptilerna och insekterna hade jag inte alls svårt att lämna, haha! Klappa en kackerlacka? Nej tack (men barnen prövade). Samma sak med vandrande pinnen och insekten som hette ”visset löv” – ja! Den både såg ut så och hette så! Vi fick också träffa en orm, en kungspyton vid namn Bell. Den rörde jag vid och de känns ju inte alls som man tror. Spännande!

Jaguar, uttrar och småkryp

Zoot har många olika kattdjur. Leopard (både trädleopard och amurleopard), lejon, gepard, tigrar, jaguar, fiskarkatt och sandkatt! En hel del olika fina apor har de också liksom jättefina dvärgflodhästar, högljudda jätteuttrar (barnen älskade dem), tapir, surikat och lemurer och en massa andra arter!

Den kolsvarta jaguaren var min mäktigaste upplevelse! Jag trodde de hette panter men fick lära mig att panter finns det inget djur som heter, det är svart jaguar vi menar. Även om vi bara såg den på håll fantiserade jag om hur det måste kännas att borra in fingrarna i den där nattsvarta pälsen.

Tamandua missade vi. Det tror jag aldrig jag sett förut men jag hade läst att de ska ha denna art också. Vet du hur den ser ut?

Jag ska inte fördjupa mig i det här men parken är engagerad i så kallat bevarandearbete och på noga uppsatta skyltar vid varje inhägnad kunde man läsa om vilka arter som var utrotningshotade.

Eftersom barnen uppenbart trivdes så bra planerade vi redan på plats att komma tillbaka till sommaren, då även deras lilla zoo-del med välkända husdjur och bondgårdsdjur är ute också. Denna del såg välskött och söt ut den också.

Nöjespark för alla

Klockan styrde oss naturligt upp mot nöjesparken när djurparksdelen stängde. Ett par hamburgare, någon korv och kebabtallrik senare var vi redo för åk. Fast frågan är om det smartaste var att börja med virvelvinden som jag kallar attraktionen, direkt på full mage? Hela familjen skrattade och tjöt där vi satt i samma vagn! 😉

Åkattraktionerna är snälla och de flesta passar små barn. Det fanns ett fritt fall som jag inte hade satt vår 3-åring i men annars kunde han åka allt de hade. Ja, radiobilarna åkte han inte men medan pappa Kristofer och storebror Isac dundrade på och krockade för glatta livet passade vi på att åka det här söta lilla tåget på bild här nedan istället!

Nöjesparken har totalt 15 åkattraktioner, varav 10 var öppna när vi var där. Alla har ett antal ”pirr” så man vet hur snäll den är. Skalan går till 5 men ingen har fått 5 av 5, flera har dock fått 4 av 5 (Virveln, Tekoppen, Skepp å Skoj, Flying Frog, ballongfärden och Piratfallet) och det finns även ett par 1:or. 🙂

Flest åk: Piratfallet

Isac, vår äldsta kille, gillade Piratfallet mest. Han åkte den säkert 10 gånger på raken! Fördelen med att vara där under Halloween – eller om det var vädret som gjorde det – var att det var så lite folk! Vi var förvånade! Det verkade nästan som att hela Sveriges befolkning (som är intresserade av att fira Halloween i en av landets parker) hade åkt till Liseberg, Gröna Lund och kanske Skara Sommarland och Kolmården, vad vet jag!

När vi var på Liseberg fick vi trängas, här såg vi i vissa delar av parken inte ens till en annan besökare! Vilken lyx! Så det är verkligen ett hett tips, att välja en lite mindre park för Halloween-besöket (särskilt om man har små barn) för att få en fin upplevelse där man slipper köa ihjäl sig (finns det något tråååååkigare än att köa bort halva parkbesöket?!!). 😉

Skepp å Skoj var nog Theos favorit, han satt kvar och åkte den två gånger på raken. Virvelvinden åkte han tre gånger! Karusellen ett par gånger också, Masken två och så vidare. Ja, Parken Zoo är verkligen bra för småbarnsfamiljen men även vår 9-åring (som dock är bortskämd med åk som Ikaros, Snake, Valkyria och Helix!) gillade det.

Fågelskrämmor på rad

När det började skymma dök plötsligt ett gäng fågelskrämmor upp, med betoning på skrämmor. Här var det ingen som drog på munnen direkt och alla styrde de stegen bort mot en av parkens alla mörkaste delar där det fanns en Spökstig att gå för de modiga. 2019 är det just fågelskrämmorna som är parkens tema. Man kan till och med komma in gratis om man har med sig en hemmagjord fågelskrämma!

I parken kunde man stöta på så här läskiga fågelskrämmor.

Första timmarna kunde man gå Spökstigen och bara titta på ”pyntet”; spindlar, skelettdockor, gravar och sådant. Sista timmen kallar de ”Spökstigen delux” och då blir det läskigare och man får vara beredd på att bli skrämd!

Först gick vi när det var ljust. Då fick Theo gå med. Storebror visade föredömligt att allt var på låtsas och av plast, Theo fick klämma och känna på vissa saker och vi kollade hela tiden med honom att han inte tyckte det var skrämmande. Det gick bra!

När mörkret föll fick han stanna utanför. Det gick lätt, han sov ändå redan i vagnen! Isac och jag gick in. Personalen stod utanför och ”varnade” (bra tycker jag så att man vet var man ger sig in på, vi var ju härdade från både Gröna Lund och Liseberg men det kunde ju dels inte dem veta och så är ju allas skrämseltröskel olika hög).

Sista spöktimmen bäst

Vi gick in. Framför oss hade vi två killar som var runt Isacs ålder kanske. De hade gått den förut men ville gå igen. Och så blev det för oss också. Isac gick den till slut flera gånger med de andra två killarna, de hade jättekul!

Så – hur läskig är Spökstigen då? Tja, läskigare än vad jag hade trott om jag säger så! Med tanke på att de flesta åkattraktioner är för mindre barn så skulle jag inte ta med så små barn in sista timmen, dock innan dess så går det bra – men där känner ju allas sitt eget barn bäst. Är du tveksam? Ta en runda själv först och se. Toppen att de gör den med ”olika skrämselgrad” så att alla kan gå den.

Vi vill inte förstöra upplevelsen för er men vi tyckte att de hade lyckats skapa jättebra Halloween- och spökig stämning på denna vandring. Nu vet jag att de hade den redan förra året så det är inte dem som härmat Liseberg ()! men liiite lik Skogen är den ju på så sätt att man är ute och går i mörkret och får vara beredd på att det dyker upp saker ur skuggorna… 🙂

Vi stannade tills det stängde (kl 19) och när vi packade in oss i bilen för hemfärd var det ett väldigt nöjt litet gäng som till slut slocknade och sussade gott hela vägen hem.

Besöket var ett samarbete med Parken Zoo men upplevelser, åsikter och bilder är helt våra egna. 

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *