7 tips till sportlov/påsklov (och alla andra lov…)

Sportlov, påsklov…ja höstlov och jullov också för den delen. Alla dessa lov! ”Underbart – nu får vi äntligen vara tillsammans!” Jo, javisst, men som barnfamilj med aktiva barn behövs även något att göra tillsammans – både för att inte någon ska börja klättra på väggarna (bokstavligen) och för att undvika osämjan (läs: ihoptrasslade syskon i bråkhög på golvet från morgon till kväll).

 • Tips 1: Sommarstugan
  Så vad gör man? Äger man en sommarstuga kanske man beger sig till den. I bästa fall är den vinterbonad och fungerar att besöka året om. I värsta fall inte, då får man se sig om efter annan stuga – eller möjlighet…
 • Tips 2: Ta en kryssning
  Man måste förstås inte resa bort alls, men det brukar vara ganska skönt att byta tapeter i alla fall några dagar. Känner ni någon ni kan låna stuga av? Eller så kan man ju alltid ta en familjekryssning längre bort eller på Östersjön. Ett år valde vi att kryssa från Dubai, många gånger har vi hållt oss på Östersjön.
 • Tips 3: Turista på hemmaplan
  Man kan också göra små dagsturer till omgivningarna. Vi är i alla fall ganska usla på att vara turister i vår egen stad, och då är närmaste självaste huvudstaden så utbudet är verkligen oändligt. Några tips ska vi väl i alla fall kunna skaka fram.
 • Ett är Junibacken, ett annat är Bergrummet. Tekniska muséet är också spännande, och det finns en uppsjö andra fina muséer som ofta har familjeaktiviteter på lov. För höstlovet kan vi rekommendera hela landets Halloween-öppna parker, där har vi många tips här på sajten för den som vill ha inspiration!
 • Tips 4: Hemmalov med aktiviteter
  Är du en pysslig förälder som lätt styr upp dagarna kan man hänge sig åt olika former av pyssel och hemmaaktiviteter. Kan passa om någon i familjen blivit sjuk eller om ekonomin helt enkelt inte räcker särskilt långt. Det betyder dock inte alls att det behöver bli tråkigare eller sämre på något sätt, för allt barn vill är att du ger dem din tid och uppmärksamhet, och något finare finns väl inte?

  Och – om man tänker så här att en semester där man reser bort hade kostat flera tusen (ganska många till och med) så kan det ju kännas ”billigt” i jämförelse att lägga några hundralappar på pysselmaterial.

  Man kan också gå till biblioteket och låna böcker, ha högläsning, se filmer hemma (finns också på biblioteket), baka, se någon tutorial på YouTube med yoga, familjeträning, håruppsättningar, hur man ritar pokemons, lek med lera (går att göra själv, googla recept på trolldeg till exempel)…ja, det är verkligen bara fantasin som sätter stopp.
 • Tips 5: Skog och mark
  Är det vinter och man är en sportig familj hägrar förmodligen skidbackarna, i närheten eller på långt håll. Man kan också, oavsett årstid, bege sig ut i skog och mark för att vandra.

  Packa en matsäck och se ut närmaste naturreservat eller skogsstig. Varje kommun har några grillplatser där man kan grilla varmkorv och dricka varm choklad till. Det behöver faktiskt inte vara så märkvärdigt!

  Vi har gjort flera sådana utflykter med vänner som också har barn och det brukar bli kanontrevligt. Och så är man så värd att slappa i soffan framför Netflix när man kommer hem igen. 😉   
 • Tips 6: Bada
  Sportlov brukar vara starkt förknippat med skidåkning, men om man inte åker skidor, vad gör man då? Tja, det finns ju många andra slags sporter. Vi brukar skoja och kalla det badlov – det går lika bra det och simma är också en form av sport. Kanske behövs simträning, kanske vill man bara åka vattenrutschkana? Kanske kan det vara mysigt att få besöka ett riktigt spa?

  Antingen kan man sikta in sig på att besöka något äventyrsbad, eller så åker man till ett spahotell som välkomnar familjer (vilket många gör just på loven). Det finns ett inlägg med tips på spahotell som välkomnar familjer på min andra sajt Spabanken för den som är nyfiken. Jag har också tidigare skrivit ett inlägg om träningsresor för familjer.
 • Tips 7: Välj solen
  Något vi själva gärna gör just i februari då soltörsten är som störst, är att ta en sista minuten till solen, för är det varmt kan man bada utomhus vilket är ännu ett strå vassare.

  Finessen med sista-minuten är förstås också att – om det ändå mest är en skön slapparsemester med sol och pool man bryr sig om, och inte så mycket vart man hamnar, så blir det ju mycket billigare med en sista-minuten. Vi har ofta lyckats hitta resor för halva priset, och varit supernöjda!

  Vi väljer gärna en större all-inclusive-resort med många aktiviteter inne på anläggningen, liksom flera restauranger och pooler att välja på. Har hotellet egen strand är det förstås ett extra plus. Ett år åkte vi till Atlantica Mare Village på Cypern och senast var det till Kap Verde vi åkte.

  (Just resan till Kap Verde och hotellet vi bodde på där tänkte jag berätta mer om i nästa inlägg, så håll utkik du som är ute efter tips!)

  Ytterligare ett tips är Apollos resekoncept ”Destination okänd” som jag blev jättesugen på när jag läste om det. Rolig idé som uppenbarligen lockat många andra också – resorna sålde slut på två dagar! Men, eftersom det var en sådan succé kan man ju vara säker på att de antringen skakar fram nya platser eller snart har det igen.

Hoppas något av alla dessa tips ska hjälpa just din familj till ett roligt lov tillsammans! 🙂 Var det något särskilt du saknade på listan som du gärna skulle vilja att vi skrev om, lämna en kommentar med ditt önskemål/tips!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *