Alpentherme är en fantastisk badvärld att besöka, oavsett årstid. Hit kan man komma för att mixa vandrings- eller skidsemestern med en dags badrelax och vattenkul som passar hela familjen.

Alpentherme, Bad Hofgastein, Österrike

Entrépris: 4-timmars biljetter kostar 28,50 euro för vuxna, 17 euro för barn (6-15 år), gratis för under 6 år. Familjebiljett (4 timmars entré) för två vuxna och två barn kostar 71 euro.

www.alpentherme.com

Alpentherme är en enorm vattenvärld i den österrikiska alpdalen Gastein. I huvudsak är badet indelat i fyra olika världar; Relax, Family, Sauna och Ladies World. Utöver dessa avdelningar finns även fitness center och en behandlingsavdelning för skönhetsbehandlingar.

Man kan komma hit både sommar som vinter och bada och basta (yngre barn har dock inte tillgång till bastuvärlden) i de många olika poolerna och bassängerna. Vissa är fyllda med det välgörande källvattnet som leds hit från Bad Gastein. Tack vare stora fönster kan man hela tiden blicka ut över och njuta av de omkringliggande alptopparna.

Familjeavdelningen bjuder på olika vattenrustchkanor, en lazy river, babypool liksom en multimedia dome där man kan se på bio medan man badar.

Alpentherme – Recension

Av Familjen Scheiderbauer (2 vuxna, två barn på 2 och 8 år) senaste besök augusti, 2018

Vårt senaste besök på Alpentherme var faktiskt vårt andra. Första gången var utan barn, nu upptäckte vi domänerna med våra två badglada killar på 2 och 8 år, alltså koncentrerade vi oss på att hänga i Family World samt utomhus eftersom det var sommar.

Steg ett var att lista ut hur det fungerade, alla ställen har sina rutiner! Först fick vi byta vår barnvagn mot en ren inomhusvagn, därefter bytte vi själva om. I Österrike finns det sällan olika avdelningar för kvinnor och män, utan alla byter om på samma ställe. Ibland kan det finnas bås att byta om i vilket det fanns här.

När vi låst in våra tillhörigheter i skåp var vi redo att börja bada! Vi började i den grunda babypoolen där båda killarna hade kul med en vattenbana och en fontän.

Därefter fortsatte vi med att flyta runt i deras lazy river (en ström där man flyter med) som tog oss in i multimedia-kupolen där det visades film. Jag vet inte om jag hade haft ro att stå där i vattnet för att se en hel film men en stund var det skoj och en häftig grej jag inte sett någonstans förut vad jag kan minnas.

Klorfri sjö och snabba vattenrutschkanor

Stora bassängen runtom ledde också ut och eftersom vädret var fantastiskt (hela sommaren bjöd ju på +30-gradiga temperaturer varje dag) så letade vi upp ett par solsängar i skuggan vi kunde ha som bas och gav oss sedan iväg åt olika håll för att se vad som fanns.

Bland annat har de två artificiella, klorfria sjöar fyllda med thermalvatten varav en är tillgänglig även för familjer; smaragdsjön. Mycket riktigt är den också grönskimrande och här badade jag och äldste sonen länge medan minstingen sov i sin vagn.

Länge roade vi oss också i de fyra parallella vattenkanorna där vi körde ”race” ner och tävlade. Ett par lite tuffare varianter finns också inomhus; Black Hole och Speed Slider med olika effekter och tidtagning. Pappa Kristofer och vår 8-åring drog nog allt lite efter andan när de kom ner så bra med fart får man i alla fall här!

20180807_101449_1
lazy river
20180807_144543_1
bad på alpentherme
vattenkaneåk1
geyser
20180807_130142_1
20180807_113825_1
20180807_143518_1
20180807_143556-1
previous arrow
next arrow
20180807_101449_1
lazy river
20180807_144543_1
bad på alpentherme
vattenkaneåk1
geyser
20180807_130142_1
20180807_113825_1
20180807_143518_1
20180807_143556-1
previous arrow
next arrow

Genomtänkt och praktiskt

När hungern pockar på finns en restaurang dit man kan gå i sina badkläder. Här fanns allt från sallad och soppa till pizza och annat smått. Vi satt inomhus men det gick att sitta ute på terrassen under parasoll också.

Vi hade en mycket bra dag på Alpentherme och utbudet i Family World räckte gott för oss i många timmar. Att jämföra dem med andra vattenparker blir på sätt och vis lite orättvist då Alpentherme inte är ett renodlat äventyrsbad utan är mer som ett badpalats med många olika delar (bastu, relax, skönhet etc).

Ur ett perspektiv är de störst; som största badvärlden i alperna, ur ett annat är de inte det; jämfört med andra vattenparker enbart inriktade mot familjer. Går man dessutom hit och bara nyttjar Family World blir det inte direkt prisvärt. Ur ett mer allmänt perspektiv är det just bredden som är Alpenthermes styrka; om man är flera i sällskapet där inte alla vill roa sig i vattenrutschkanor, eller någon vill ”gå ifrån” en stund för gym/spa/relax – så finns utbudet.

Praktiska tips

Här är ett par exempel på genomtänkta regler och sådant som kan vara bra att veta vid ett besök (fler tips finns på hemsidan):

  • Barn under fem år går in gratis.
  • Badblöja krävs om barnet inte är blöjfritt än.
  • Köper man en familjebiljett (2 vuxna+2 barn) går tredje, fjärde barnet osv in gratis.
  • Söndagar är den enda dagen då barn (3-16 år) får komma in i bastuvärlden.
  • På sin födelsedag har man fri entré till Alpentherme.
  • Alla biljetter inkluderar 20 minuter extra tid för ombyte före/efter.
  • Parkeringskostnader betalas igen i cash när man går in.
  • Om man exempelvis äter eller tar en massage så utökas vistelsetiden med en timme.

Hamnar du här för ett spontanbesök är det ingen fara, de hyr ut allt från badkläder, simpuffar och handdukar till badskor och badkassar!

One thought on “Alpentherme

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *