Bedårande Blåvand – en dansk sommaridyll

Den danska orten Blåvand bjuder på precis vad namnet antyder – en upplevelse av härligt blått hav – men namnet på denna härliga sommardestination hade också kunnat vara Bredstrand eller Stranddröm…

Jag bara älskar när man får möjlighet att upptäcka helt nya pärlor man inte hade en aning om att de fanns ens, och sedan dela med sig av upplevelserna så att fler kan få möjlighet att njuta! För njöt var precis vad vi gjorde i denna danska lilla sommaridyll!

Vi hamnade här under vår senaste Billunds-resa som genomfördes i samarbete med Legoland Billund Resort som alltså inte bara är Legoland i sig utan även andra aktörer och orter i regionen. De dagar vi inte bodde på nya Lego Castle Hotel bodde vi i Ribe på ett trevligt ställe som hette Ribe Byferie Resort. Men så besökte vi alltså även Blåvand – och Esbjerg som jag ska berätta om i kommande inlägg.

Strandliv och sommarkänsla

Blåvand är en strandbelägen sommarort på Jyllands västligaste punkt, nordväst om Esbjerg. Här njuter man av naturen och närheten till havet. Naturparken Vesterhavet brer ut sig som i ett bälte från Blåvandhuk till Nymindegab och täcker totalt 22 500 hektar.

Här finns framförallt en enorm strand där man kan hyra stora strandhus som ligger bland de böljande sanddynerna. Det gjorde inte vi men jag såg dem på håll och kollade upp dem på nätet efteråt döläckra (och inte direkt gratis)!

Stranden var verkligen en stor del av besöket och vi hade så löjlig tur med vädret trots att det bara var påsk då vi var där; det kan man inte tro när man ser bilderna, eller hur? Barnen slängde av sig kläderna och kutade runt på den långgrunda stranden. Sanden var av väldigt fin kvalitet också och det var rent och snyggt överallt.

Jag älskar strandliv av det här slaget; leta strandfynd som snäckor och fina stenar, gräva lite, bada (om så bara tårna)…springa, busa…

Och när man blir trött är det tur att det finns en ”mammahäst” att rida på! 🙂

Fyrtorn och delikatesser

Ovanför stranden finns en lysande vit och mäktig fyr, Blåvandshuk fyr, som vi tog oss upp i allihop. Det var 170 steg upp i tornet men det var det värt – däruppifrån såg man verkligen hur vidsträckt ”Blåvand beach” är. Entrén kostar 40 DKK för vuxna, 20 DKK för barn och inget om man är under 3 år.

I övrigt hände det mesta kring en huvudgata som går genom Blåvand. Här finns butiker och restauranger och det var verkligen fullt med folk överallt som njöt på uteserveringarna av vädret och ledigheten.

Lunch åt vi på delikatessbutiken tillika restaurangen H. R. Skov som också var en sådan där pärla som gjorde hela dagsbesöket superlyckat! Vi softade i en mysig hörna där barnen fick sträcka ut sig utan att behöva sitt käpprätt raka i ryggen och vi vuxna njöt av lite vin till de läckra tapastallrikarna som vi beställde.

Sötsaker och nya resedrömmar

Det mesta gjorde de själva på H.R. Skov – från goda röror och inläggningar till ostar och korvar. Jag som älskar plockmat som tapas var ju i himmelriket! Barnen fick också rejäl bra mat, ja all var mer än nöjda. Jag tog även in en dessert men de andra ville hellre spara sig till nästa ställe på programmet; Blåvand bolsjer!

Bolsjer betyder sötsaker på danska och butiken Blåvand bolsjer var alltså en stor godisaffär med stort utbud av karameller, påskägg i choklad, glass och annat smarrigt! Vi tittade faktiskt mer än vi handlade men barnen fick i alla fall välja varsin klubba innan vi rörde oss vidare ut i det vackra vädret igen.

Allt som allt fick vi en hellyckad dag och jag skulle verkligen kunna tänka mig att komma tillbaka hit för en slapp strandvecka i en av de där fina strandvillorna, man kanske kan dela med en annan familj för att få ner priset?

Ett spa ska visst också finnas liksom andra fina orter i närheten som Henne, Vejers och Varde. Missa inte heller att besöka Bunkermuséet Tirpitz som blivit utsett till Danmarks bästa temamuseum. Det har vi besökt vid en tidigare resa i regionen och du kan läsa lite om det besöket i vår ”Ultimata guide till Legoland Billund Resort”.

Nästa gång måste Familjeparker även besöka Blåvand zoo för jag såg i efterhand att ett sådant finns också!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *