Den ultimata guiden till Legoland Billund Resort

Många familjer åker till Billund i Danmark för att besöka Legoland, men det finns faktiskt mycket mer att se och uppleva både i och utanför Billund. Efter flera besök har vi satt ihop en praktisk guide för att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt besök i regionen. Här följer praktiska råd såväl som tips på vad du inte bör missa. Trevlig familjesemester önskar vi på Familjeparker!

Familjeparker på Legoland i Billund en av säsongens första (kalla!) dagar!

Att ta sig till Billund

Att köra bil till Billund kan vara det mest praktiska av flera skäl. Kanske är Legoland ett stopp av flera på sommarsemestern, kanske bor man i södra Sverige och tycker det är smidigast. Beroende på varifrån ni startar, kan ni antingen köra över till Danmark via Öresundsbron, eller ta färja med Stena Line mellan Varberg och Grenå eller Göteborg och Fredrikshamn. Scandlines har också färjetrafik mellan Helsingborg och Helsingör.

Stena Line är praktiskt om man vill ha med egen bil.

Väljer man istället flyg finns det direktflyg från Stockholm med SAS. Det tar cirka 1 timme och 20 minuter och är smidigt (men kan bli riktigt dyrt om man är sent ute). Från Göteborg får man byta i Köpenhamn vilket då totalt tar lite längre tid (2 timmar och 40 minuter). Från flygplatsen i Billund går det buss eller taxi, det kan också vara praktiskt att plocka upp en hyrbil.

SAS flyger direkt till Billund.
En fri shuttlebuss tar er till hyrbilsparkeringen.
En bra bil sväljer både barn och packning. 🙂

Det går att ta tåg men inte ända fram. Byt i Köpenhamn till närmaste tågstation som är Jelling (26 km från Billund) eller Vejle (28 km från Billund). Sista biten får det bli buss/taxi.

Ett kritiskt obs! Om man flyger hem från Billund får man inte ha med barnvagnen till gaten. Det finns barnvagnar att låna men tyvärr inte där man behöver dem (t ex i kön till säkerhetskontrollen) utan på andra sidan kontrollen, en trappa upp. På andra flygplatser får man dessutom ofta gå före kön med småbarn men vi fick stå med ett trött, grinigt barn i famnen i den långa kön utan att få hjälp eller gå före. Ska Billund satsa på att bli nummer ett för barnfamiljer tycker vi flygplatsen får skärpa sig och ge bättre service.  

15-20 trötta kilo tär på ryggen efter 15-20 minuter!

Att bo i Billund

Det går att bo enkelt på camping i Legoland Holiday Village (har man inget eget tält eller husvagn kan man sova i ett uppställt indiantält) eller söka efter vandrarhem på någon av de stora bokningssajterna. Man kan välja en rolig liten temastuga (Vilda Västern-stuga, Ninjago-stuga eller Wilderness-tunna på ca 25-35 kvm) eller boka en större stuga i Lalandia stugby (4-bädds stugorna är ca 75 kvm och har kök, tvättmaskin och torktumlare). Ett motell finns också där man kan boka in sig i piratrum.

Sist bodde vi i den här fina stugan i Lalandias stugby.
På baksidan finns en mysig uteplats för varma sommardagar.

Hotell Legoland har fina temarum där barnen kan leka riddare, äventyrare eller lego friends. Detta står högt i kurs för den som vill bo praktiskt och närmast Legoland. Frukost ingår liksom att man har en gång från hotellet direkt ut i parken. Från våren 2019 kommer Legoland även att utöka boendealternativen med ett slottshotell, Legoland Castle.

För några år sedan testade vi Hotell Legolands riddarrum.
Vår Isac älskade temarummet, som att bo i en saga!

Tips om själva Legoland

Legoland är roligt både för barn och vuxna! Det finns mycket att göra och titta på för alla åldrar. Välj gärna ett två-dagars pass, man hinner inte se och göra allt på en dag. Om du har mindre barn som inte kan/vill göra allt så kan det räcka med en dag. Bästa åldern för Legoland är 2-12 år.

Har du barn i åldern 7-13 som vill vara med på trafikskolan, börja med att gå dit för att boka tid. Det är populärt och bli snabbt fullt. Denna aktivitet kostar extra (99 DKK), och vi har skrivit ett separat inlägg om trafikskolan samt gjort en film om det, ifall du vill veta mer.

2018 blev året då Isac tog Legolands körkort!

Maten är dyr – var beredd på det! Grunda med ordentlig frukost, kanske klarar ni er med ett par varmkorvar, en lunch på Familjebuffén som ligger ganska nära ingången, går på drygt 820 kronor för 2 vuxna och 2 barn. Man får inte ha med barnvagnen in vilket kan vara bra att känna till om man har sovande barn med sig. Det finns även andra alternativ, i alla fall under sommarsäsongen, t ex en saloon med grillade kötträtter och en mexikansk cantina inne i Legoredo town.  Hamburgerrestaurangen är inte lika dyr om du vill hålla nere budgeten.

I skrivande stund står danska kronan i 1,4 svenska…
I familjebuffén ingick även drycker som läsk, juice, kaffe – och glass efter maten!
Restaurangen med familjebuffén hade självklart legohörna.

Missa inte heller aktiviteterna längst bort (det kan lätt bli så om man stannar upp vid allt fint som finns att titta på :-)), som Ninjago-delen, Polarland med berg- och dalbanan Polar X-plorer samt 4D-bion. Akvariet Atlantis kan det också vara lätt att man missar då entrén är lite anonym. Här ska ni absolut gå in för det är riktigt fint gjort och roligt att titta på alla fiskarna.

Legodykare simmade omkring bland hajar och rockor.

Biljetter finns i många olika varianter; endags-biljett, tvådags-biljett som inkluderar familjebuffén, samt tvådags pass med frukost och logi i LEGO-rum på hotellet. Gäster på Hotel Legoland och Legoland Holiday Village kan också skaffa resortpass som ger entré till både Legoland, Lalandia och Givskud Zoo. Fråga för att se vad som passar er familjs vistelse bäst.

Säsongen sträcker sig ungefär från mars till den oktober, se hemsidan för exakta datum. Parken är öppen åtminstone mellan kl. 10.00-18.00, i högsäsong är det öppet längre; till kl. 21.00.

Mer att se och göra i Billund

Legoland Billund Resort är en hel koncern som satsar på att bli världens bästa destination för barnfamiljer. I själva byn Billund finns till exempel också Lalandia, ett slags inomhuscenter fyllt med restauranger, butiker samt massor av aktiviteter; studsmattor att hoppa i med gummiband om midjan, skidbacke, lekland, klättervägg, bowling och minigolf med mera. Här ligger också Aquadome, Skandinaviens största äventyrsbad med tropiskt tema och alla möjliga pooler (lazy river, varma källor med färgat ljus, stor pool med vågor och grunda barnpooler) samt vattenrutschkanor; från snälla för de minsta till tuffa för de våghalsiga. Tips! Bor man i Lalandia stugby går det ett litet tåg som är gratis och som stannar utanför Lalandia.

Ett tropiskt bad satt fint vid vårt senaste kalla mars-besök.

Lego House är ett nytt upplevelsehus med lego som tema, på 12 000 kvadratmeter i flera plan som öppnade hösten 2017. Här är allt dedikerat till lego. Det finns otroligt detaljerade modeller att titta på men mestadels handlar besöket om att interagera, skapa, bygga, uppleva på alla möjliga vis. Ofta tekniskt och interaktivt. Otroligt bra gjort och roligt! Huset ligger på gångavstånd från Legoland så vill man inte ta bil (gratis parkeringen finns dock) så kan man gå dit.

Isac på trappan till Lego House (där han gärna skulle flytta in om han fick)!

Djurparken Givskud Zoo ligger 23 km bort vilket tar drygt 20 minuter att köra med bil. Avtagsvägen till Givskud zoo är inte så tydligt markerad, så ett tips är att vara uppmärksam när du närmar dig byn Givskud så du inte missar infarten. Zoot har både delar där man kan ta sig runt till fots, en safaripark som man kör i med bil och en dinosauriepark med modeller att vandra runt kring. En nyhet är också deras utställning med 15 istidsdjur i naturlig storlek.

I dinosaurieparken får man möta de stora urtidsbestarna.

Att se i närheten av Billund

I byn Blåvand ligger det museum som blev utsett till Danmarks bästa temamuseum 2017; Tirpitz. Låt inte det faktum att museet beskrivs som ett bunkermuseum avskräcka, detta är ett fantastiskt besök för både vuxna och barn där man får ett möte med såväl havets skatter och dess påverkan på människorna längs kusten, livsöden och militärhistoria. Museet har en spännande arkitektur, en imponerande projicerad berättelse som sker då och då mitt i en av utställningshallarna och mycket mer att erbjuda. Ett rum att rita i finns för barnen samt restaurang med riktigt vällagad god mat. Mycket fisk står på menyn, även barnmeny finns.

Tirpitz imponerade på oss, särskilt den projicerade showen.
Två fina killar på upptäcktsfärd.
Ett tåg av bärnsten.

Slottet Koldinghus i byn Kolding ligger cirka 45 km från Billund (40 minuter med bil). Här kan historieintresserade föräldrar få sitt lystmäte medan barnen kan leka riddare, prins och prinsessa. Slottet firar 750 års-jubileum i år (2018) och ligger högt och vackert på en kulle. I högsäsong bjuder slottet på aktiviteter som skattjakt och möjlighet att klä ut sig i museets renässansdräkter. Det är också spännande att springa upp och ner i tornen och kika in i alla de vackra rummen på slottet. Under jubileumsåret visas en stor jubileumsutställning med smycken upp. En källarrestaurang finns i samma del som fängelsehålorna ligger.

Koldinghus grundades redan år 1248.
Ibland kan man få låna kläder att klä ut sig i (tyvärr stängt vid vårt besök).

Fler tips

Från byn Middelfarts hamn kan man följa med ut på valsafari (Lilla Bält ska ha världens högsta koncentration av tumlare som hör till valsläktet), särskilda familjeturer finns. I Danmarks äldsta stad Ribe finns ett vikingacenter. Här kan man se falkuppvisningar, pröva bågskytte, gå i krigsskola för vikingar (finns för barn) och mycket annat. Ribe har också blivit utsedd till Europas vackraste stad, så missa inte att strosa igenom byn med kameran i högsta hugg. Blåvand är ett annat tips på en mysig strandnära by.

Åtta kommuner samarbetar för att upplevelsen för besökarna som kommer till regionen ska bli så bra som möjligt. Dessa är Billund, Vejle, Kolding, Fredericia, Middelfart, Vejen, Varde och Esbjerg. Alla som övernattar på boenden inom LEGOLAND Billund Resort kan be om att få ett ”Happy Pass”, ett kort som ger fördelar och rabatter.

Fakta Legoland 50 år

Legoland i Billund (det finns ytterligare sju Legoland i världen) öppnade 7 juni 1968. 2018 är alltså året då Legoland firar 50-års jubileum! Då händer det lite extra i och kring parken. En ny åkattraktion har också tillkommit, Flying Eagle.

Längst ner i Lego House finns en historisk utställning.

Är man på plats i juni kan man vara med och försöka slå världsrekord i legobyggande. Legoland ska nämligen, med hjälp av sina besökare, försöka bygga världens högsta Legotorn. Det innebär att tornet måste bli högre än 36 meter som är det nuvarande rekordet. Lalandia kommer också att ha en sandskulpturpark som ska skapas av olika konstnärer.

ommentarer på “Den ultimata guiden till Legoland Billund Resort

  1. Hej! Tack för bra tips! Vi planerar att åka med våra grabbar, 7 och 9 år för första gången.

    Tänker vi rätt med fyra dagar på plats? Två på Legoland, en på Lalandia och en på Lego haus?

    Mvh Elin

    1. Hej Elin och förlåt för sent svar, missade helt din kommentar!
      Låter som en jättebra plan och upplägg. 🙂 Har ni tid, så finns Givskud Zoo också.
      Hoppas ni får jätteroligt!
      /Heidi

  2. Vet ni hur mycket det kostar att uppgradera sin biljett från en dag till två dagar på plats? Hittar ingen info om det någonstans.

    1. Hej! Ser att det står online att det kostar 149 DKK att uppgradera med en dag extra och att man sparar 100 DKK på att göra det online, så antar att det kostar 249 DKK på plats. Mvh Heidi

  3. Hej! Många sidor inkl denna skriver om högsäsong men ingenstans in jag läsa när det är i datum. Vet du det?

    1. Hej!
      Jag har ställt frågan till Legoland och väntat på svar från dem men det har inte kommit än. Letade själv på deras hemsida men såg inget så det kan ju ha ändrats, det var ju ett tag sedan jag skrev denna guide. KOmmer det något från dem så uppdaterar jag här! Allt gott! 🙂 /Heidi

    2. Hej igen Sofia,
      Nu har jag fått svar av Legoland; tydligen framgår priset först när man köper ska köpa biljetten (online) till ett bestämt datum – då ser man priset. Det varierar mellan 329 DKK och 429 DKK. Men det verkar tyvärr inte som att de har en översikt längre, har för mig att de hade det förr…generellt brukar det ju dock vara som dyrast mitt i sommaren, kanske mitten av juni till mitten av augusti om jag ska gissa. Billigast precis vid öppning av parken på våren och sista veckorna på hösten.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *