Esbjerg – jättestatyer och ett lekfullt fiskemuseum

Esbjerg ligger på Jyllands västkust och har en hamn som ända sedan 1800-talet haft stor betydelse. Inte så konstigt då att man här hittar ett Fiske- & Sjöfartsmuseum.

Först tyckte jag det lät lite tråkigt – jag menar, vi har varken något stort intresse av vare sig fiske eller sjöfart. Men så fel vi hade – det var ett väldigt lyckat och trevligt besök som hela familjen tyckte om!

Fiske- och Sjöfartsmuséet i Esbjerg

Nu har vi lärt oss – man ska inte låta sig luras av ämnet/temat. Ett bra museum och en väl utförd utställning gör att man blir intresserad oavsett ämne. Och dessutom lär man sig massor! Den första delen vi upptäckte var akvariet. Här gick det även att få klappa fiskar som rockor vilket förstås var en succé!

Vad vi inte visste var också att Fiske- och Sjöfartsmuséet i Esbjerg varmt välkomnade familjer och under påsken (då vi var där) dessutom hade både tävlingar och en alldeles egen påskhare som var mer än generös med att dela ut godis till barnen. 🙂

Man skulle kunna säga att muséet handlar om relationen mellan människa och hav. Fisket och sjöfarten är en stor del men det finns också en del om energiutvinning från havet, ett akvarium som jag redan nämnt, en pool för sälar och en del om nationalparken Vadehavet.

Därtill finns en stor utomhusdel som är uppbyggd som ett fiske- och hamnområde med skeppsbyggen med mera plus lekplats.

Sammantaget var det ett stort museum med mycket mer att se och göra än vi hade trott. Vi tyckte alla att det var riktigt intressant och hade kunnat stanna längre om det inte hade varit för att vårt flyg till Sverige gick samma kväll! Ett tips är att avsätta mycket tid så att man hinner se och göra det man vill.

Barn under 18 år har fritt inträde, för vuxna kostar det mellan 125 – 150 DKK beroende på tid på året. Det finns också en restaurang i muséet. Det enda vi testade var deras korv som var god.

Människor vid havet

Ett annat tips på vad ni inte får missa är de fantastiska skulpturerna som står vända mot havet, ett (långt) stenkast från muséet. De heter Men at Sea eller Mennesker ved havet på danska och är skapade av den danske konstnären Svend Wiig Hansen.

Man kan inte missa dem, de ligger precis vid Strandvei som man ändå kör för att komma till muséet, och så är de gigantiska! Totalt är det fyra figurer som sittandes blickar ut mot havet. Varje staty är 9 meter hög så man känner sig verkligen som en lilleputt bredvid dem – och det är just det som är så häftigt!

Monumentet, eller skulpturerna, kom på plats 1995. Jag tycker de är helt fantastiska där de står och lyser kritvitt mot (i vårt fall) den klarblå himmeln! Missa inte ett stopp här, eller att se vår video här under från besöket. 

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *