Vi övar trafikregler på Trafiklekplatsen i Täby

Våren är äntligen här och med den har både vanliga cyklar, sparkcyklar och allehanda elfordon åkt fram här hemma. Gruset är ju dock kvar, i alla fall på vägarna runt där vi bor, så jag tog mig en funderare på vart vi skulle kunna åka och samtidigt slippa det.

Många lekparker har ju bra ytor att cykla på, ett exempel är när vi var i parkleken Guldet, plus att det ju finns aktivitetsparker som den i Vilunda, ändå kände jag mig sugen på att presentera något annat för familjen som utflyktsmål denna gång.

Så slog det mig att det ju borde finnas ställen inriktade på trafikkunskap, där man samtidigt i leken lär sig hur man ska röra sig i trafiken, vad vägskyltarna betyder med mera. Jodå, det visade sig att det finns flera sådana lekplatser!

Trafiklekplatsen i Näsby park

Med bakluckan stuvad med olika åkdon och siktet inställt på Täby begav vi oss förra helgen till Trafiklekplatsen i Näsby park. Den hade dessutom en vanlig lekplats bredvid sig.

Trafiklekplatsen i Täby består av mindre vägar med vägskyltar, övergångsställen, en rondell och vändplats. Det finns parkering, cykelställ och ett litet hus med öppna sidor och tak för skydd mot sol och regn.

Trafiklekplatsen
Trafiklekplatsen
Trafiklekplatsen

Vi tyckte det var helt perfekt för att både öva på trafikvett (håll höger fick vi till exempel lära vår minsta kille när han skulle låtsas vara ute i riktiga trafiken) plus att storebror kunde leka trafikpolis som tillrättavisade trafikanter som inte följde reglerna. 😉

Killarnas elfordon var perfekta för trafiklek

Isac körde sin ”trike” som kan köra i hela 10 km/h. Han har haft den i ett år redan och den har en maxvikt på 50 kilo så den lär fungera att ha kul med många år till. Han älskar den!

Trafiklekplatsen
Trafiklekplatsen

För lillebror Theo var det premiär att testa julklappen – en supercool eldriven liten BMW-motorcykel! Vi hade tagit bort stödhjulen men han tyckte det var lite läskigt så han tordes inte växla upp (vilket man gör genom att trycka på en knapp) till den högre hastigheten utan körde det långsammaste som gick hela tiden. Vi får nog skruva på de där stödhjulen så han vågar testa lite högre fart!

Motorcykeln har en maxvikt på 30 kilo – till storebrors förtret, han är väldigt sugen på att testa den men väger mer, medan lillebror gnäller lite över att han hellre hade velat ha en bil! Ja se barn va – aldrig är de nöjda! 😉

Det blev många varv i trafiklekplatsen i alla fall med avundsjuka blickar från de andra barnen! Särskilt en jättesöt liten kille med skateboard kom och frågade till och med om han fick pröva motorcykeln. Flera andra barn hann också fram för att ”pilla” innan deras föräldrar stoppade dem.

Hur gärna vi än ville vara snälla så kändes det mest klokt i dessa coronatider att säga nej. Dessutom skulle det bli för problematiskt om någon kraschade sakerna.

Mer fakta om trafiklekplatsen

Innan vi åkte hem lekte killarna energiskt i lekplatsen intill också. Där fanns gungor av olika slag, balansgrejer, en klätterställning med rutschkana med mera.

Vi lär leta upp flera sådana här lekplatser för trafiklek är både roligt och lärorikt. Dessutom är det en jättebra grej att öva på med barnen såhär på våren då cykelsäsongen startar.

Trafiklekplatsen i Näsby park ligger i södra Centralparken och nås via gång- och cykelvägar. Närmaste gatuadress är Eskadervägen eller Flottiljvägen.

Här nedan kan ni se en liten film från besöket!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *