Krumelurparken – ett snurrigt besök

I Sollentuna, norr om Stockholm, finns det över 50 lekparker. En av dem är Krumelurparken, tidigare känd som Malmparken. Höghusområdet där denna nyrenoverade park ligger heter Tureberg och är väl inte jättetrevligt i övrigt, men ibland verkar det som att det är just dem som får de roligaste parkerna. 😉

Konstnären Tor Svae – en kändis börjar vi förstå i lekparkssammanhang – är en av dem som varit med och skapat denna lekfulla park med mycket rörelseglädje. Vi besökte ju nyligen en annan av ”hans” parker; Barnens Wäsby Verkstäder, och många fler finns runtom i Stockholm.

Även som vuxen tycker jag man har stor behållning av att vara med barnen i en väl utformad park, i alla fall jag får en energikick av det även om jag inte springer och klättrar runt som barnen. 🙂

Sportigt i ena änden

Ena delen av parken är tillägnad sport kan man säga. Här är ytorna generösa och betong har varvats med det vi brukar kalla ”mjuk asfalt”, konstgräs och vanligt asfalt.

Här finns en fotbollsplan, en basketplan, en fin sprintbana som äldste sonen testade, superlånga gungor samt lite rolig ”bullig” asfalt plus stora ytor som lockade till lek och spring. I den andra bortre delen ligger själva lekparken och det var där vi hängde mest.

Krumelurigt i den andra änden

Redan entrén till Krumelurparken anknöt till namnet; här slingrade sig en lång, snurrig krumelur över ingången. Flera olika element fanns också som verkligen var krumelurer; en blå, en röd, en grön och en orange. Självklart testade killarna hur de kunde användas. Som rutschkana? Klätterställning? Att vila på? Osv.

Entrén till Krumelurparken.
Krumelurparken.
Krumelurparken.
Krumelurparken.

Våra killar gillade också att det många av ytorna var täckta av konstgräs. Det gjorde det lite renare, mjukare och här både rullade de och rumlade runt i ”lekfajter” såsom busiga brorsor gör!

I centrum får man väl ändå säga att den rödrandiga kanan var, där den tronade på en av kullarna. Tacksamt nog hade byggnaden i bakgrunden också roliga färger på fasaden! Man kunde nästan tro att den var en del av parken.

Krumelurparken.
Krumelurparken.

Gungor och sandlåda för de mindre

Även i denna del av parken fanns gungor, både vanliga och en så kallad ”kinagunga”. Sandlåda med litet färgglatt hus fanns också så den med mindre barn som kanske inte kan kan/törs åka den ganska stora kanan kan hänga här, göra sandkakor och sälja i den lilla ”kiosken”. 🙂

Uppe på en annan kulle (den som syns till höger i bakgrunden på bilden ovan) ligger en ramp som böjer sig i loopar. Jag gillade just detta att man liksom fick fundera på om det var meningen att man skulle kunna cykla/åka fram på något fordon här men det var det förstås inte, det vara bara en känsla att det var som en åkramp. Hur som helst lockade den in oss alla i sina snurriga gångar, väldigt kul med nya lekelement på detta sätt!

Krumelurparken.
Krumelurparken.

Dagen var kall och när den svala vårsolen försvann bakom husen blev det för kyligt för att vi skulle orka vara kvar, så det blev inte ett så långt besök. Vi kan dock tipsa om att detta också var ett grymt pokémon-ställe; Krumelurparken hade minst 6-7 pokéstops totalt!

Gillar ni våra utflykter och tips? Glöm då inte att följa oss på instagram (@familjeparker)! 🙂

ommentarer på “Krumelurparken – ett snurrigt besök

 1. Hej. Tack för ett fantastiskt reportage. Helt suveränt. Jag heter Johan Ferner Ström och är tillsammans med Tor Svae upphovsman till projektet. Vi tackar och önskar God Jul. Dessvärre har det inte kommit upp någon skylt än men vi trycker på kommunen för att det ska bli av. Vill du veta mer besök http://www.johanstrom.com.

  1. Vilken ära att du som upphovsman hör av dig och gillar vårat inlägg om er fina park – det tackar vi för! 😀
   Vi älskar lek, parker och bus av alla de slag och är verkligen ”fans” till det ni skapar.
   Fortsätt göra det ni gör – det behövs – både för barn och vuxna. Och tipsa gärna när ni har något nytt projekt på gång. 😉
   Nu ska jag in och läsa på din hemsida. 🙂
   Allt gott!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *