Mysig sensommarutflykt till parkleken Guldet

I söndags lovade väderprognosen ännu en sensommardag med värme och sol. En bra dag för en familjeutflykt med andra ord! Med ett par smörgåsar och dricka i ryggsäcken cyklade vi till en park i området Grimsta där vi aldrig varit förut trots våra snart 10 år här i Västerort (Stockholm). Målet var parkleken Guldet som dessutom nyligen rustats upp.

Åt ena sidan ligger ett ganska enkelt bostadsområde, medan andra sidan vetter mot Grimsta naturreservat som har bad och motionsspår. Jag gillade parken från samma stund vi kom; all grönska, de många och vackra träden, den gula ”gummiasfalten” och att det finns så många cykelvänliga ytor (som våra killar älskar, ni har väl sett filmen från Ålstaparken?).

Gula guldet

Parken är uppdelad i olika områden. Vi cyklade in över en färgglad blomma i asfalten och direkt till höger har man då parkhuset där man vanligtvis kan låna leksaker från parkleken; små parkcyklar, spel och annat, samt pyssla inomhus. Här finns också toaletter och skötbord. För närvarande är det tyvärr stängt på grund av covid-19.

Huset har färgglada figurer på fasaden; allt från Bamse till Nalle Puh. Även fasaderna till de olika små bodarna (där förmodligen alla uteleksaker förvaras) är målade i glada färger.

Närmast utanför ligger den del av parken som kallas Gula guldet. Här är marken täckt av gul gummiasfalt och det finns gungor, en snurrig platta, en gungbräda och en studsmatta i en av de gula kullarna.

Småbarnsdelen har staket runt sig och sandlåda. I det lilla huset ”Gömslet” kan man gå in och krypa ut genom en tunnel på andra sidan och klättra vidare upp på en kulle med rutschkana. Våra killar klättrade runt här och hade jättekul, de tog sig även upp på taket och busade. Delen fungerar alltså även för inte riktigt så små barn… 😉

Typsnittet för Gömslet gav oss Vilda Västern-känsla, säkert ingen slump då vi också såg svarta hästskor som var målade i den gula gummiasfalten. Eftersom det finns svart-vita hinder att hoppa över, tänkte vi att det nog är menat att komma hit med sin käpphäst, något som blivit väldigt populärt – ja till och med rankas som sport numera! Theo och Isac tyckte att inramningen påminde dem om High Chaparral, eller ”Hej Chaparral” som Theo kallar det. 😉

Svarta guldet

Nästa del är Svarta guldet som ligger längst bort mot skogen till. Den svarta asfalten har gott om små kullar som man kan snitsla sig fram mellan eller över, till fots eller med olika ”åkdon”.

Hela området passar perfekt för att rulla fram på. Isac och Theo for fram med sina cyklar länge och väl medan pappa Kristofer hängde på med sin elskoter. Skateboard passar också bra här liksom inlines, vi såg till och med någon som åkte hoverboard.

Hela parken känns välordnad och det finns också grillplats samt bord och sittplatser, vissa under ett skärmtak. Vi har redan planer på att åka hit med vänner, ta med grillgrejer och göra det till en mysig heldag med lek och grillning.

Gröna guldet

Förstås är det Grimsta naturreservat som är det gröna guldet. Här ligger Kaananbadet, motionsspår där jag faktiskt varit och sprungit, bra skogar för såväl svamp- som bärplockning och mycket mer.

Gillar man att vandra kan man ta en promenad längs en av strandpromenaderna utmed Mälaren. Vid Råcksta Träsk kan fågelskådare få syn på bland annat knölsvan, rörhöna och skäggdopping. På våren kan man få höra grodorna kväka och vintertid kan man åka pulka nerför backen som finns i skogsbrynet nära parken.

Trivsel rakt igenom, hit kommer vi definitivt att åka igen! Då tar vi med Isacs elektriska trike och en kickbike. 🙂

Följ oss gärna på instagram här (kontot heter inte så förvånande @familjeparker)! 

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *