10 roliga tips på saker att göra i påsk med familjen

Påsken 2021 har sina utmaningar. Kanske kan man inte hänga med släkten, inte heller resa eller göra allt annat man vill. Men, låt oss fokusera på det vi faktiskt kan göra! Och det är fortfarande ganska mycket. 🙂

Här har vi satt ihop en lista med härliga tips på vad man kan ägna sig åt med familjen under påskhelgen och intilliggande skollov. Mycket nöje och glad påsk önskar vi på Familjeparker!

1. Mys på spa

På systersajten Spabanken.se finns en lista med spahotell som välkomnar familjer under lov. Vi har också testat en familjevistelse på Skepparholmen Nacka nyligen.

2. Boka ett aktivt läger

Några exempel är klätterkurs, parkourkurs och jumpschool. Googla på vad som finns där du bor. Vi har nyligen besökt och gjort en film om JumpYard i Barkarby (de finns på fler ställen i landet). De har också särskilt träningsläger i påsk som man kan anmäla sig till om man fyllt 8 år.

3. Åk till en temalekpark

De är ofta mycket roligare än en vanlig lekpark, eftersom de är uppbyggda kring ett tema. Barnen kan leka rollekar eller bara ”gå in” i den världen som skaparna tänkt sig på lekplatsen. Ofta har kommunen en lista med lekplatser på sin hemsida. Vi tipsar om många här på sajten, den senaste vi besökt var Trafiklekplatsen i Täby. Vi har både skrivit om den och gjort en film om Trafiklekplatsen (som även ligger på Familjeparkers youtube-kanal).

4. Besök en djurpark

Djurparkerna får ha öppet och där är man ju dessutom utomhus vilket gör det säkrare, så länge man håller avstånd till andra (såhär i coronatider). Många har öppet redan i påsk. Familjeparker har tidigare skrivit om både Furuviksparken och Kolmården som båda håller öppet i påsk, ytterligare ett tips är Borås djurpark.

5. Häng i naturen!

Packa en ryggsäck med matsäck och fika och dra iväg till närmaste skogsdunge (räcker om barnen är små). För lite större barn kan ett naturreservat med äventyrsstig passa bättre, eller varför inte leta upp en hinderbana? Vi besökte nyligen OCR-banan i Upplands Väsby till exempel.

6. Gå på pokemonjakt

Efter att storebror lämnat pokemonintresset till förmån för Minecraft och Roblox mm, har nu lillebror upptäckt de små pokémon-figurerna. Det är just nu allt som gäller! Fördel; man måste ut och leta vilket ger både frisk luft och motion. 🙂

7. Testa geocaching

Ännu en slags mobilbaserad skattjakt där man går ut i naturen och närområdena för att leta upp gömda skatter efter koordinater. Ha med ett par småsaker så du även kan lämna en ny skatt om du tar en i ”gömman”. Här kan du läsa mer om Geocaching.

8. Ta en cykeltur

Har man lärt sig cykla är det en härlig frihetskänsla att rulla fram på grusfria vägar (om de har hunnit sopas vill säga). Annars får man ta det lite lugnt eftersom det är lätt att få sladd. Att sätta ett mål gör turen roligare; något sevärt, en gravlämning, cool byggnad eller varför inte en glasskiosk?

9. Godisvandring hemifrån

Kanske är inte hälsan på topp, eller vädret dåligt? Gå på påskjakt i hemmets lugna vrå. Fram till den 5 april kan man vara med på en online-baserad ”godisvanding” där man får lära sig om vilka växter som gömmer sig i påskgodiset. Vid föranmälan får man en inköpslista så att man kan vara med och provsmaka under den virtuella rundvandringen i Bergianska trädgårdens växthus.

10. Påskpyssla

Fram med färgat papper, fjädrar, färgglada pennor, lim och paljetter. Sedan är det bara att sätta igång att skapa! Gör påskkort och lägg i grannarnas brevlådor, klipp ut runda ägg i färgat papper som ni dekorerar tillsammans och sedan hänger upp i sytråd i påskriset. Gör små hönor att fästa upp på fönsterrutorna eller lite varstans i hemmet. Att baka en god påsktårta är också en form av pyssel!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *