Påskfirande med Bamse på Kolmården

Årets påskfirande skedde delvis på Kolmården! De öppnade nämligen för säsongen nu under påskhelgen, och vi har varit på plats för att ta del av festligheterna som fortsätter fram till den 11 april. Med en utomhus-yta stor som 214 fotbollsplaner  och begränsat antal gäster i parken tyckte vi det kändes som en säker aktivitet att åka på.

På plats väntade Bamses påskstig, Lille-Skutts spännande äggjakt och kvasthoppning med Blåkullas häxor. Parken var pyntad här och där och i rabatterna lyste vårblommor. Tur med vädret hade vi också; solen fullkomligt badade ner över oss och barnen la till och med av sig jackorna ett tag, så skönt blev det.

Omsorgsfull öppning

Kolmården har självklart anpassat parkens öppning efter Folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer. Som del i det måste man förboka biljett eftersom antalet gäster i parken är begränsat.

Alla åkattraktioner, inklusive Wildfire, är stängda tills vidare på grund av rådande restriktioner. Även visningar och shower är inställda. Distansmarkörer finns klistrade på marken där det skulle kunna bildas köer och städrutinerna i parken har utökats. Gäster ombedes också stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom, så även personal.

Safaribanan öppen

En ”åkattraktion” som ÄR öppen är safaribanan, Kolmårdens linbana som i stillsamt tempo glider fram över visenter, björnar, bockar, giraffer, zebror, lejon och andra djur. Av någon anledning har vi missat safaribanan vid våra senaste besök så denna gång stod det högt på vår prio-lista över sådant vi ville hinna med.

Det var ingen kö och självklart åkte man bara ett sällskap per gondol. Det satt också markeringar på golvet när man gick in och den snirklande gången var hela vägen avskiljd med plexiglas. Vi kände oss helt trygga.

Mäktig färd

Vi hade glömt bort hur fin turen i safaribanan är! Barnen satt andäktiga och vi njöt alla av den nästan ljudlösa och spännande färden. Från 20 meters höjd blickade vi både ner på djuren och ut över Bråviken i fjärran.

Från linbanan har man också fantastisk utsikt över Wildfire och det kittlade i magen att bara se det tvära ”droppet” på håll!

Bamses påskfirande

Högtiden till ära hade Bamse och hans vänner särskilda aktiviteter för besökarna. Självklart drog detta oss till att hänga en hel del i Bamses värld. Vi körde armbågshälsning med Bamse, en fot-touch med Lille Skutt och njöt av den fina stämningen i Småköping som alltid drar många barnfamiljer att äta Farmors pannkakor och köttbullar.

Den som ville kunde också vara med på en särskild tävling där uppgiften var att leta påskägg över hela parken. Vi gick ut hårt men kom av oss så tyvärr kunde vi inte lämna in något bidrag. En lycklig vinnare per dag drar de tydligen i alla fall. Vi undrar vad man vinner…!

En annan tävling var att gå Bamses påskstig i Marine World, en tipspromenad. Här mötte vi först Vargen, lite senare Bamse som delade ut godis till barnen. Uppskattat, förstås! 😉 När hungern skrek alltför högt slog vi oss ner här också för lite ätbart.

Påskkärringarnas kvasthoppning

Som dessert grillade vi marshmallows vid området som kallas ”Barnens Lantgård”. Här fick vi också syn på en häxa från Blåkulla som tagit över hästhoppningen verkade det som…nu kunde man här istället pröva på ”kvasthoppning”, det vill säga låna en kvast och ”flyga fram” genom hinderbanan.  Annat som man kan ägna sig åt här är fiskdamm och spel i chokladhjulet (kostar extra).

Sista stoppet innan parken stängde blev Kulmården, den stora lekplatsen på Kolmården. Även det en plats där vi sällan hunnit hänga vid andra besök.

Djur, djur och ännu fler djur

Vi såg också fler och andra djur än vi brukar, och med få gäster i parken var det lätt att blicka ut över inhängnaderna utan trängsel. Det är verkligen härligt att Kolmården är så stort och att man har så god chans att se djuren. Det är öppet och bra och de har byggt det så att det känns verkligen känns som att man kommer djuren nära. Spännande för såväl stora som små!

Snöleopard – favoriten

Hela familjen gillar djur men mest hängiven är vår yngste kille Theodor. Han var inte gammal när han började älska leoparder, och även allt som oftast var en själv. Den leksak han lekt med absolut mest är en leopardsvans från ett zoo! Under ett års tid – minst – sov han med den på till och med! 🙂 Sedan har han pratat mer och mer om snöleoparden…så självklart var ett stopp vid detta ståtliga djur också ett måste.

Innan det var dags att åka hem blev det också ett oundvikligt stopp i shopen, haha…En snöleopard fick följa med hem som ny kompis. 🙂 Föredömliga skyltar begränsade antalet personer i butiken till 8 och man kunde också förboka ett kramdjur i deras app, ytterligare en nyhet och säkerhetsåtgård för att minska kontakt och trängsel.

Korta fakta

Trots att det blev en dagstur från Stockholm (2 timmar dit, 2 timmar hem) kände vi alla att det var klart värt! Det blev ännu ett jättetrevligt besök på Kolmården att lägga till samlingen.

Påskfirandet pågår varje dag kl. 10.00-17.00, till den 11 april. Några dagar kvar alltså! Alla besök måste förbokas online, både för årskortsinnehavare och för dagbesökare.

Därefter har Kolmården fortsatt öppet helger nu i början av säsongen och mer ju närmare sommaren vi kommer. För exakta öppettider, se hemsidan under ”Kalender”.

YouTube-kanal & instagram

Följ oss gärna på Instagram och lämna en hälsning där eller som kommentar här nedan så blir vi glada. 🙂
Vill du se filmen från vårt besök så klicka här nedan! För att inte missa nya filmer, prenumerera gärna på kanalen.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *