Ture Sventon-utställning på Junibacken

Kommer ni ihåg Ture Sventon? Privatdetektiven som hade svårt att uttala bokstaven S och som älskade semlor (fast han kallade dem temlor). Åke Holmberg, denna litterära figurs upphovsman, skrev nio böcker om Ture Sventon samt en novellsamling åren 1948–1973.

Historierna har filmats flera gånger, varit julkalender och senast var det Robert Gustafsson som spelade Sventon i en TV-serie för CMore och TV4 (2019). Avsnitten går fortfarande att se på TV4 Play.

Det var just ett sådant avsnitt vi började söndagen med i hemmabion, innan vi drog iväg till Junibacken som just nu har en utställning om Ture Sventon. Den ambitiösa utställningen med miljöer och kluriga saker att upptäcka står uppbyggd i Junibackens nya del, Salongen (där vi även nyligen såg musikalen om monstret Frank).

Upplevelserik utställning

Utställningar som bara bygger på bilder på väggar och textrutor blir snabbt lite tråkiga. Särskilt om man är barn. Junibacken har tagit helt rätt grepp när de lekfullt presenterar Ture Sventons värld.

Här kliver man rakt in i miljöerna från Sventons hem och kontor! Här och var syns mystiska tecken, igenkänningsbara detaljer. Det går att ta sig in i en fängelsecell (där förmodligen Ville Vessla suttit), leka med en gammaldags filmkamera och mycket mer.

Vill man utmana sin egen finurlighet finns det lite olika knep och knåp att ägna sig åt; pusselliknande byggen och kodsystem. Den mystiska garderoben som likt i Narnia-historien går att gå igenom finns också samt en ”flygande” matta (när barnen rör sig så gungar mattan). De kan också klättra runt på jättestora semlor!

Även om vi uppehöll oss länge i Ture Sventon-utställningen, hann vi med allt det andra också, inklusive att se Pippi-föreställningen och att fika! Riktigt mysigt. Visst fanns det semlor men vi valde att festa på andra bakverk denna gång; från stora chokladbollar till kanelbullar, småkakor och glass. 🙂

Det blev som vanligt ett mycket trevligt besök på Junibacken, och vi lämnade byggnaden med samma känsla som efter tidigare besök: att vi mycket gärna kommer tillbaka. Junibacken är ett fantastiskt fint utflyktsmål som tål att upptäckas igen och igen.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *