Bland sagor och stories på Junibacken

I söndags var vi på ett efterlängtat återbesök till Junibacken. De har en pågående utställning och tillfälligt samarbete med You Tube Kids som vi var nyfikna på, plus att vi inte hade varit där sedan de byggde ut sina lokaler.

Junibacken ligger som alla nog vet på Djurgården i Stockholm, lugnt och lite avskilt vid vattnet. Det finns en parkering nära men vi valde att stå gratis med bilen på Narvavägen denna gång och promenera över Djurgårdsbron vilket fungerade perfekt.

Utanför själva Junibacken möts man först av en staty av Astrid Lindgren. Det känns fint, Junibacken har ju trots allt som främsta mission att väcka barns lust till läsning och vem gör det bättre än barnboksförfattaren och Drottningen av Sagor; Astrid Lindgren?

Utanför entrén (som hade bytt plats) hängde bananer i ett träd. Barnen började genast busa runt och sticka ut sina små trynen bakom roliga plank för att ”bli” figurerna! 🙂

Med tåg genom en värld av sagor

Väl inne var det bara en kvart tills ”vår avgång” med sagotåget gick, Junibackens enda åkattraktion. Vi passade på att kika på den tillfälliga utställningen ”Benen blir fulla med spring” så länge, skapad i samarbete med You Tube Kids.

Förutom lekfulla installationer som hopp från litet tak, krypa in i små öppningar i ett hus och att gå en minilabyrint fanns till exempel en ”kälkbacke” med skärm framför och en hörna där man kunde dansa och följa med i rörelser framför en film.

Sagotåget är alltid en favorit! Jag är hopplöst lättrörd och lever mig in som ett barn. 🙂 De uppbyggda miniatyrvärldarna från Astrid Lindgrens mest kända och älskade sagor är så fina och med hennes berättarröst från en högtalare inne i den lilla vagnen blir upplevelsen komplett.

Jag trodde vår 3-åring skulle bli rädd av draken Kattla men det blev han inte. Efteråt skuttade han bara ur vagnen med sin storebror och fortsatte vidare mot Villa Villekulla.

Med Villa Villekulla i centrum

Tänk att få gå in i Pippis hus! Här åkte killarna rutschkanan från taket och klättrade på möblerna såsom man faktiskt får hemma hos Pippi! Man kan också leka med pepparkakspusslet på golvet och spela på kastrullerna som hänger på väggen. Theo ryktade Lilla Gubben och Isac red, ja det var full fart på leken. 🙂

Innan det var dags för teaterföreställning i Villa Villekulla (de har flera visningar under dagen) hann vi med en fika en trappa ner. Caféet är charmigt byggt som en cirkus med lindanserska i taket och vimplar i glada färger. Kakbuffén inte bara kändes hembakt – bullarna var slut fick vi veta men nya var på jäsning och skulle vara klara om en timme. Vi gick faktiskt tillbaka bara för dem och kan meddela att de var sagolikt goda. 😉

Stärkta av glass och godsaker gick vi därefter tillbaka en trappa upp för att se 25-minuters föreställningen om när Tommy och Annika träffade Pippi för första gången. Det var helt lagom långt och barnskådisarna imponerade. Föreställningen innehöll fartfylld sång och dans i ett rasande tempo och de skådespelande barnen var verkligen duktiga, särskilt Pippi; kristallklar och klockren sång samt charmig blick!

Lek och fantasi med sagan i centrum

Resten av eftermiddagen (som för övrigt var behagligt lugn, det var inte alls så mycket folk) lekte vi i de nedre rummen, både nya och gamla. Här bjöds barnen på fantasilekar som rymdfärd, spegelillusioner, kojor, hörna för sagor, rytande tigrar hemma hos Loranga och Dartanjang och mycket mer.

Sagotorget är så fint! Här kan man sitta i knät på Mamma Mu, leka korvgubbe, hälsa på hos Karlsson på taket, leka café i LasseMajas hemort Valleby, hälsa på hos Pettson och Findus och ta en imaginär flygtur med Mulle Mecks flygplan. Bland annat…

Junibacken är en fantastisk oas i Stockholm Citys direkt närhet. Här får leken och fantasin stå i centrum och inte minst sagoberättandet. Inspirerade av besöket fortsatte vi på kvällen att skriva på vår egen sagoberättelse. Vi får se om den bara är ett roligt projekt eller om den faktiskt en dag blir klar… 😉

Här kan du också se en film från vårt besök!

ommentarer på “Bland sagor och stories på Junibacken

  1. Vilka härliga bilder. Nu blev jag ännu mer sugen att gå dit. När Oscar var liten hade vi årskort flera år i rad. Men stackars L har bara varit där 2 ggr… måste bli ändring på det!

    1. Hej Lina!
      Och tack 🙂 Ja det är verkligen ett ställe man gärna återkommer till, särskilt när det nu hänt mycket sedan de byggde om. Jag älskar detta att sagan och fantasin står i centrum, plus att man får upptäcka allt på ett lekfullt sätt. Det är så att man önskar man var barn på nytt! 😀

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *