Att få råd med familjesemestern

Ibland känns det som att alla andra har ett mycket roligare och mer händelserikt liv – men hur sjutton har de råd med allt? Hur kommer det sig egentligen att andra barnfamiljer verkar åka utomlands varje år medan somliga på sin höjd får nöja sig med en kort stund i en sommarstuga, eller bara en tur till närmaste djurpark.

Sanningen är att det inte bara handlar om löneskillnader eller ärvda pengar. Till stor del handlar det om att prioritera! Familjer som har råd att åka på semester spenderar i allmänhet mindre pengar på annat. De sparar in pengar på allt möjligt under hela året. De väljer ut sina resmål noggrant och bokar när det är som billigast. De tar semestern på avbetalning när pengarna inte räcker till. Lär dig knepen som tar dig till semestern!

Spara året runt

Börja spara nu, istället för att vänta tills planerna är färdigslipade. Lägg alltid undan en slant till semestern, eller ännu bättre, använd automatiska överföringar till sparkontot varje månad. Minska på vardagskostnaderna, skippa lyxlivet och överflödigheter. Kommer du verkligen att sakna den där lilla njutningen du betalar för varje dag mer än du kommer att uppskatta semestern med familjen?

Tid och plats är A och O

Var man reser har naturligtvis en enorm inverkan på vad semestern kommer att kosta. Vissa platser är helt enkelt mycket billigare än andra och därtill gör det stor skillnad om man väljer billigare boenden, måltider och underhållningsformer. Sol och bad kan man få gott om i så väl Dubai som i Vietnam, men kostnaden skiljer sig rejält.

Bestäm vilken typ av semester ni vill ha först och välj det billigaste alternativet. Är ni mest sugna på milslånga slalombackar, fräna familjeparker, avslappnat strandhäng eller ett vildmarksäventyr? Exakt samma resa kan ha vitt skilda prislappar bara beroende på t.ex. vilket flyg man bokar, hur lång tid i förtid man bokar flyget, vilket slags boende man väljer och så vidare.

Shoppa på plats

Beroende på var man åker så kan de lokala priserna vara så pass mycket lägre att man faktiskt sparar en stor slant på att köpa kläder, skor och konstverk lokalt. Istället för att slänga flera tusenlappar om året på kläder i Svealand kan man gå till en marknad i ett exotiskt land där en T-shirt kostar tjugo istället för ett par hundra kronor.

Låna semesterkassan

Enligt en undersökning från PFM Research visade det sig att var fjärde person troligtvis inte kommer att spara ihop pengar till årets semester och i samma undersökning visade det sig att var femte svensk lånar till semestern. Så länge ens ekonomi är sund är det ett giltigt alternativ, men det går dock inte att ta vilket slags lån som helst. Ett bolån måste exempelvis gå till bostadsköp.

Om man tar ett privatlån så behöver man inte uppge vad man ska använda pengarna till och vanligtvis går dessutom att få lånet utan säkerhet. Ta hjälp av Lånemäklaren för att jämföra låneerbjudanden, räntor och avgifter.

Lycka till

Familjen behöver inte vara låst innanför landets gränser om ni gör ert bästa. Vare sig ni helst semestrar inrikes eller utomlands så är det ett fullt uppnåbart mål. Välj ett barnvänligt, tryggt och roligt resmål så är succén given för hela familjen! Lycka till med familjeresan!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *